Ηλεία

Έργο-ανάσα 69 εκατ. ευρώ σε πέντε ΤΟΕΒ – Έτοιμα τα τεχνικά δελτία της ΠΕ Ηλείας για κατάθεση στο ΥΠΑΑΤ

Ακούστε το άρθρο

Την υπογειοποίηση του δικτύου φυσικής ροής σε πέντε ΤΟΕΒ της Ηλείας προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τις υποδομές που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα και να βελτίωσει την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας. Το συνολικό έργο «αγγίζει» τα 69 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τους ΤΟΕΒ Γαστούνης, Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Επιταλίου και Πελοπίου.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου συζητήθηκε προ ημερών σε συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλου, με τον γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας, Χαρ. Κασσίμη, κατά την οποία ο πρώτος ενημέρωσε τον δεύτερο ότι τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας είναι έτοιμα να καταθέσουν το Τεχνικό Δελτίο του συνολικού έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) του υπουργείου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Όπως εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γεωργιόπουλος, το δίκτυο της Ηλείας σήμερα καταγράφει απώλειες νερού κοντά στο 40%, καθώς είναι κατασκευασμένο πριν από 45 περίπου χρόνια και παραμένει εν πολλοίς χωρίς σοβαρή συντήρηση.

«Είναι αναγκαιότητα ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου. Δεν επιδέχεται άλλη αναβολή, είναι ένα έργο ουσίας και στόχο έχει να στηρίξει ουσιαστικά τον αγροτικό κόσμο σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Είναι κυρίαρχο μέλημά μας η βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής και η στόχευση σε βασικά έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα. Η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και η εξ αυτής μείωση των υδάτινων πόρων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη έργων συντήρησης και βελτίωσης του αρδευτικού μας δικτύου. Στην Ηλεία με την ευφορώτερη πεδιάδα της χώρας, το νερό άρδευσης αποτελεί το σπουδαιότερο στοιχείο οικονομίας και ζωής», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος και πρόσθεσε πως τέτοια έργα είναι ανάσα και πως οι παραγωγοί τα ζητούν εδώ και χρόνια.

«Η υπογείοποίηση των δικτύων άρδευσης με τα συνοδά της έργα εξασφαλίζει επάρκεια νερού για χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και διευκολύνει την καθημερινότητά των αγροτών της περιοχής. Η ολοκλήρωση των έργων επιφέρει παράλληλα θετικά αποτελέσματα και στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία, στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς έχει σαν αποτέλεσμα την ορθολογικότερη διαχείριση του νερού. Η ουσιαστική στήριξη της υπαίθρου και της αγροτικής παραγωγής, περνά μέσα από τη δημιουργία βασικών έργων υποδομής», δήλωσε και ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν στην ωρίμανση των έργων, τα οποία πέρα από τη συμβολή τους στον πρωτογενή τομέα, στηρίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και παραγωγή.

Η παρέμβαση στο φράγμα Πηνειού

Στο πλαίσιο αυτό οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε τρεις τομείς, στην υπογειοποίηση των δικτύων φυσικής ροής, στη συντήρηση των αντλιοστασίων, καθώς και στον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση του φράγματος Πηνειού.

«Οι πόροι του Υπουργείου για τα μεγάλα αρδευτικά έργα είναι περιορισμένοι. Η διεκδίκησή μας πρέπει να είναι έντονη και συλλογική για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής χρηματοδότησης», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και απηύθυνε κάλεσνα στους βουλευτές και τους θεσμικούς εκπροσώπους του  νομού για να διεκδικηθεί η υψηλότερη δυνατή χρηματοδότηση. «Σε ό,τι αφορά τα αντλιοστάσια ήδη έχουμε εξασφαλίσει την διαβεβαίωση του Υπουργείου Υποδομών για ποσό ύψους 2-2,5 εκατ.  ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων αποστράγγισης. Όσον αφορά το φράγμα Πηνειού, περιμένουμε την χρηματοδότηση με το ποσό των τριών εκατ. ευρώ από τα Υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας, της μελέτης για τον εκσυγχρονισμό, την συντήρηση, την προσβασιμότητα και την τουριστική αναβάθμιση του φράγματος.Με τον Περιφερειάρχη παρακολουθούμε στενά όλα τα παραπάνω θέματα διεκδικώντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Γεωργιόπουλος

Όλη η επικαιρότητα