Ηλεία

Εργοστάσιο απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά: Μπουλντόζες έως το τέλος του έτους

Ακούστε το άρθρο

Χρονικό ορίζοντα μέχρι το Φθινόπωρο θέτουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, για την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία, μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ύψους 17 εκατ. ευρώ καθώς το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).

Αυτό προκύπτει και από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Ήλιδας και προέδρου του ΦοΔΣΑ Νομού Ηλείας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, με την συμμετοχή των εκπροσώπων της Κοινοπραξίας των εταιρειών J&P Αβαξ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ και των συμβούλων του έργου, καθώς και της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ήλιδας, καθώς ο δήμος είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου

Επίσπευση των διαδικασιών

Η σύσκεψη έγινε σε μία προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαδικασίες προκειμένου το συντομότερο δυνατό να αποσταλεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο, προκειμένου τάχιστα να υπογραφεί και η Σύμβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλόπουλο, ο στόχος είναι εντός του καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος προκειμένου το φθινόπωρο να υπογραφεί και η σύμβαση.

«Στόχος μας να ετοιμαστεί ο φάκελος, να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να πάρουμε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή να πάρουμε τον λεγόμενο προσυμβατικό έλεγχο. Πιστεύω ότι θα συντονιστούμε, να επισπεύσουμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε έστω και λίγο από τον χαμένο χρόνο γιατί γνωρίζετε ότι αυτό το έργο έχει ταλαιπωρηθεί. Ξεκίνησε από το 2012, στο τέλος του 2014 έπρεπε να είχε υπογραφεί η σύμβαση, φτάσαμε σήμερα να έχουμε την έγκριση της χρηματοδότησης και να ετοιμάζουμε το φάκελο για τον προσυμβατικό έλεγχο» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι μαζί με όλα τα δικαιολογητικά θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ένα σχέδιο σύμβασης από την πλευρά του ΦοΔΣΑ, καθώς έχουν γίνει κάποιες παρατηρήσεις από τους συμβούλους, το οποίο θα δοθεί αρχικά στους

Το έργο

Το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τον/έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα, με παράλληλη λειτουργία μεταβατικής μονάδας επεξεργασίας.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ. Η ΜΕΑ Ηλείας κατασκευάζεται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ),  στην οποία το Δημόσιο συμμετέχει με 17 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή είναι η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη.

Όλη η επικαιρότητα