Αρθρογραφία

Έρχεται «κραχ» στις συντάξεις…

syntaxiouxoi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το «ασφαλιστικό κραχ» είναι εδώ. Για πρώτη φορά ίσως από τότε που εισήλθαμε στις περιπέτειες του μνημονίου κινδυνεύουν τόσο πολύ οι συντάξεις ενώ τα Ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται κυριολεκτικά σε μια… κλωστή!

Σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα, το εφάπαξ εκμηδενίζεται. Το ΕΚΑΣ ουσιαστικά καταργείται και οι επικουρικές θα αποτελέσουν σε λίγο, είδος προς εξαφάνιση… «Χαριστική βολή» πριν από τις εξελίξεις αυτές, έδωσε το γνωστό «κούρεμα» (PSI) εξαιτίας του οποίου χάθηκαν ποσά, άνω των 20 δισ. ευρώ που θα προορίζονταν για τους συνταξιούχους μας.

Χαρακτηριστικό είναι σε αριθμούς το γεγονός, ότι πριν το PSI, τα αποθεματικά των ταμείων διατηρούσαν 24 δισ. ευρώ. Μετά όμως από αυτό, ξέμειναν με 3,6 δισ. για την πληρωμή συντάξεων και κάλυψη περίθαλψης των ασφαλισμένων!

Η μελέτη του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου αποσπάσματα της οποίας έχουν ήδη δημοσιευτεί στον Τύπο καταγράφει την τραγική πορεία όλου του συστήματος και αποδεικνύει την στοχευμένη πρακτική που θα το έφερνε σταθερά στη διάλυσή του!

Μεταξύ άλλων παρατηρείται ένα πλαίσιο αρνητικών και παραλλήλως οδυνηρών παραγόντων που κατάφεραν πολλαπλά «χτυπήματα» στην ασφάλιση και τον κοινωνικό της –όπως θα έπρεπε να ήταν – χαρακτήρα.

Η αύξηση της ανεργίας κατά 20 περίπου μονάδες (!) μέχρι σήμερα, με την κάθε μονάδα, να αφαιρεί κατ’ έτος 250 εκατ. ευρώ εισφορές από τα Ταμεία.

Η ραγδαία μείωση των μισθών κατά 20 μονάδες και αυτή, με την κάθε μονάδα να αφαιρεί 150 εκατ. ευρώ το έτος από τα ίδια Ταμεία.

Η «έκρηξη» ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας, οι προσωρινές μορφές απασχόλησης και τα γνωστά πεντάμηνα του ΕΣΠΑ που όλα μαζί στερούν εισφορές 3 δισ. ευρώ κατ’ έτος από το σύστημα!

Και η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης τουλάχιστον κατά ένα δισ. ευρώ περίπου για το 2013 και με την προηγούμενη χρονιά, να εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη…

Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτείται διόρθωση και ανασυγκρότηση. Ειδικά όταν το ίδιο το σύστημα, αδυνατεί πλέον να στηριχτεί σε δικές του δυνάμεις δηλαδή από εισφορές και αποθεματικά. Απαιτείται επίσης «ασπίδα» για τις καιροφυλακτούντες ιδιωτικές εταιρίες που θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση…

Να μην ξεχνάμε ακόμη ότι: Η συρρίκνωση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης που αποτελεί συνάρτηση του εργασιακού συστήματος, των αξιοπρεπών αμοιβών και της πλήρους απασχόλησης, ισοδυναμεί με συρρίκνωση της Δημοκρατίας και των αξιών της.

Το Κοινωνικό Κράτος, αποτελεί αναμφισβήτητα τον καλύτερο θεσμό. Και η οικονομική ανάκαμψη με ασφαλισμένη απασχόληση, όπως και η δημιουργία Εθνικού Ταμείου για την ενίσχυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης είναι σήμερα ο μόνος δημοκρατικός και καθολικά αποδεκτός δρόμος…

Όλη η επικαιρότητα