Lifestyle

Έρχεται στην Ελλάδα η Αντέλ Εξαρχόπουλος!

adel.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η ταινία αποκάλυψη  του φετινού διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ Καννών, H «Ζωή της Αντέλ – Μπλε, το πιο Ζεστό Χρώμα» (La vie d’Adèle) που συζητήθηκε όσο καμία άλλη και τελικά απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα, θα προβληθεί στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία της εξαιρετικής πρωταγωνίστριας, Αντέλ Εξαρχόπουλος!

Φέτος, 18 έως 29 Σεπτεμβρίου, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ανακοινώνει μία πολλά υποσχόμενη συνεργασία με τον ΟΤΕ ως Μεγάλο Χορηγό του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού της πρωτεύουσας και γιορτάζει με 12 μέρες γεμάτες σινεμά και διασκέδαση στο κέντρο της Αθήνας.

H «Ζωή της Αντέλ – Μπλε, το πιο Ζεστό Χρώμα» (La vie d’Adèle) (2013) του Αμπντελαντίφ Κεσίς, που θα κυκλοφορήσει στις 31 Οκτωβρίου από την StraDa Films, καταχειροκροτήθηκε στις προβολές της, επαινέθηκε θερμά από τους κριτικούς, κέρδισε την ύψιστη διάκριση του Φεστιβάλ Καννών και θα κλείσει το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Επίσημη προσκεκλημένη του  Φεστιβάλ και της StraDa Films θα είναι η, ελληνικής καταγωγής, ηθοποιός Αντέλ Εξαρχόπουλος (Adelle Exarchopoulos), η οποία ξεχώρισε για την φυσικότητα και το ερμηνευτικό πάθος της και μοιράστηκε μαζί με το σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς και τη συμπωταγωνίστριά της, Λεά Σεντού, – για πρώτη φορά στην ιστορία των Καννών – τον Χρυσό Φοίνικα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί  ότι η Αντέλ Εξαρχόπουλος δεν  έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ, στο Φεστιβάλ των Καννών είχε δηλώσει ότι θα ήθελε πολύ να επισκεφθεί την χώρα μας και με την πρώτη ευκαιρία θα φρόντιζε να το κάνει. Αυτή την ευκαιρία της προσφέρουν τώρα η StraDa Films και οι Νύχτες Πρεμιέρας.

Ο Αμπντελατίφ Κεσίς («Κουσκούς  με Φρέσκο Ψάρι») μετά την εξωτικά σινεφίλ «Μαύρη Αφροδίτη» επιστρέφει με ένα υπέροχο δράμα νταρντενικών αποχρώσεων για τη ζωή και τους καθημερινούς «θανάτους» της νεαρής Αντέλ. Στην (συνηθισμένη για τα δεδομένα του Κεσίς) διάρκεια των τριών ωρών της ταινίας, η 15χρονη Αντέλ επιβιώνει στο λύκειο, ανακαλύπτει ότι της αρέσουν οι γυναίκες, ερωτεύεται μία, κάνει σχέση μαζί της, αποφοιτά, πιάνει δουλειά, ενηλικιώνεται.

Σε αυτή την ισχνή πλοκή, ο Κεσίς χτίζει το συναρπαστικό πορτρέτο μιας ηρωίδας που θα μπορούσε να ζει στη διπλανή πόρτα. Αυτό που τη διαχωρίζει από τις περισσότερες συνομήλικές της είναι η αποδοχή του έρωτά της για το συναρπαστικό κορίτσι που ακούει στο όνομα Έμμα (Λεά Σεντού, εξίσου εξαιρετική στην ερμηνεία της).

Η Έμμα είναι τεταρτοετής  στην Καλών Τεχνών, ξέρει τα πάντα για τη φιλοσοφία και τη ζωγραφική, ενώ προέρχεται από οικογένεια διανοούμενων. Το μόνο κοινό που έχει με τη μικροαστικής καταγωγής Αντέλ είναι η υπέροχη εμφάνιση και το πάθος που μοιράζονται η μία για την άλλη.

Ο έρωτάς τους είναι  φυσικός, σαρκικός, επιβεβλημένος και ο Κεσίς μάς κάνει κοινωνούς του με μακροσκελείς σκηνές παθιασμένου σεξ, σχολιάζοντας με το ιδιαίτερο βλέμμα του ένα θέμα καυτό που απασχολεί παγκοσμίως τις σύγχρονες κοινωνίες. Η τόλμη του σκηνοθέτη και των ηθοποιών του, που φτάνουν για χάρη του στα άκρα, μας χαρίζουν σκηνές που μπαίνουν στο πάνθεον της κινηματογραφικής αποτύπωσης της σαρκικής απόλαυσης.

H κάμερα βρίσκεται  πάντα δίπλα στην πρωταγωνίστρια, κλείνοντας σε υποκειμενικά close-up την ταραγμένη της εφηβεία, τη λαγνεία, τη μοναξιά της και τον αιώνιο έρωτά της για την Έμμα. Φυσικά, σε αυτή την εξαιρετική καταγραφή τα εύσημα ανήκουν στην Αντέλ Εξαρχόπουλος στον ομώνυμο ρόλο. Η γκάμα της φυσικότητάς της δεν γνωρίζει όρια και η δυναμική σχεδόν σε υπνωτίζει. Δίπλα της, η Λεά Σεντού ως Έμμα είναι επώδυνα ερωτεύσιμη, ενώ η μεταξύ τους χημεία είναι αποθεωτική. Μικρή, όμορφη, αστεία και σπαρακτική, «Η Ζωή της Αντέλ» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης και μια ιστορία αγάπης που θα μας συντροφεύει για καιρό.

H Ζωή της Αντέλ – Μπλε, το πιο Ζεστό Χρώμα (La vie d’Adèle)
Σκηνοθεσία/ Αμπντελατίφ  Κεσίς (Abdellatif Kechiche)
Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Εξαρχόπουλος (Adèle Exarchopoulos), Λεά Σεντού (Léa Seydoux)
Χώρα παραγωγής/  Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία
Γλώσσα/  Γαλλικά
Διάρκεια/  177′
Χρονολογία  παραγωγής/ 2013
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΟΤΕ


Όλη η επικαιρότητα