Γυναίκα

Η ερωτική επαφή είναι ελιξήριο νεότητας για τις γυναίκες

Ακούστε το άρθρο

Η ερωτική επαφή κάνει καλό στην ψυχική υγεία και στη σωματική.

Ωστόσο φαίνεται να έχει και “αντιγηραντική” δράση.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Psycho- neuro- endocrinology” δείχνει, ότι τα κύτταρα «γερνούν» με πιο αργό ρυθμό, στις γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Αυτό συνεπάγεται καλύτερη υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα η σεξουαλική επαφή αυξάνει το μήκος των τελομερών.

Αυτά βρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων του DNA.

Οι επιστήμονες τα παρομοιάζουν με τα πλαστικά που καλύπτουν τις άκρες των κορδονιών. Το μήκος τους συνδέεται με την επιβράδυνση της γήρανσης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν 129 γυναίκες που βρίσκονταν σε μακροχρόνια σχέση.

Έλαβαν δείγμα αίματος για να προσδιορίσουν το μήκος των τελομερών τους.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι γυναίκες που είχαν σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν σημαντικά μεγαλύτερα τελομερή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σεξ μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση στις γυναίκες, μειώνοντας το στρες και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Με την πάροδο των ετών, το μήκος των τελομερών μειώνεται και αυτό λειτουργεί σαν βιολογικός δείκτης της γήρανσης του οργανισμού.

«Τα βραχύτερα τελομερή συμβάλλουν σε χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες και πρόωρη θνησιμότητα. Η οικειότητα και τα συναισθήματα που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μειώνουν το στρες και τις συνέπειες που έχει στον οργανισμό.
Αυτό σε βάθος χρόνου επιδρά στα τελομερή, με αποτέλεσμα να μειώνονται με πιο αργό ρυθμό”, εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Τόμας Καμπέζα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πέρα από την αναπόφευκτη πάροδο των ετών, το μήκος των τελομερών επηρεάζεται από πολλές καθημερινές συνήθειές.

Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κακοποίηση στην παιδική ηλικία μικραίνουν τα τελομερή, ενώ η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση τα προστατεύουν από τη φθορά.

Πηγή: valueforlife.gr

Όλη η επικαιρότητα