Ηλεία Πολιτική

Ερώτηση Κώστα Τζαβάρα για τις μεθοδεύσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις συμβάσεις των ανταποκριτών εξωτερικού

Ακούστε το άρθρο

Ερώτηση Κώστα Τζαβάρα για τις μεθοδεύσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις συμβάσεις των ανταποκριτών εξωτερικού

Στις έντονες διαμαρτυρίες που έχει προκαλέσει η μεθόδευση που παρατηρείται από πλευράς του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) στη σύναψη των νέων εργασιακών συμβάσεων με τους δημοσιογράφους του Πρακτορείου, σε συνέχεια σχετικής τροπολογίας που ενσωματώθηκε ως άρθρο 32 στο Ν. 4587/2018 και η οποία εξαιρεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την αναστολή διορισμών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, αναφέρεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας σε Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Παππά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατ’ εφαρμογή της ως άνω διάταξης, απέστειλε επιστολή στους ανταποκριτές εξωτερικού που συνεργάζονται μαζί του, με την οποία τους καλούσε να προσέλθουν και να υπογράψουν σύμβαση εργασίας ανεξάρτητων δημοσιογραφικών υπηρεσιών, αμειβόμενοι πλέον με δελτίο παροχής υπηρεσιών, την ίδια στιγμή που προχωρά στη σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου για τους υπόλοιπους δημοσιογράφους που απασχολούνται ήδη στο Πρακτορείο με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Μάλιστα, στην ίδια επιστολή καλεί τους ανταποκριτές να αποστείλουν υπογεγραμμένη τη σύμβαση εντός 5 εργασίμων ημερών από τη λήψη της, άλλως η αρνητική απάντηση ή η μη λήψη απάντησης θα εκληφθεί από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ως άρνηση συνέχισης της συνεργασίας. Η σύμβαση, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνει αντεργατικούς και αντισυμβατικούς όρους και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1.1.2019, είναι δε χαρακτηριστικό ότι αφορά μόνο στους ανταποκριτές εξωτερικού, οι οποίοι έως και σήμερα συνεργάζονται με το Πρακτορείο με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της τροπολογίας σχετικά με την εξαίρεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την αναστολή προσλήψεων, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Κρέτσος δήλωνε ότι «με την παρούσα ρύθμιση επιδιώκεται η αντιμετώπιση του ζητήματος των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Πρακτορείο µε συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών» και ότι η εν λόγω τροπολογία θα επιτύχει «την ενίσχυση της σταθερής απασχόλησης και της ίσης μεταχείρισης των δημοσιογράφων που απασχολούνται στον ίδιο φορέα, ώστε να µην δημιουργούνται και εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων».

Oι ανταποκριτές εξωτερικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ εργάζονται επί πολλά έτη με ετήσιες συμβάσεις διαρκώς ανανεούμενες και με απολαβές σημαντικά κατώτερες των συλλογικών συμβάσεων, που ισχύουν στον κλάδο τους.Για λόγους ισονομίας και ίσης μεταχείρισης είναι απαράδεκτο το ΑΠΕ-ΜΠΕ να προχωρά στη μετατροπή των συμβάσεων ανεξάρτητων υπηρεσιών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους 58 δημοσιογράφους που προσδιορίζονταν στη εν λόγω τροπολογία και παράλληλα να αντιστρέφει τη διαδικασία για τους ανταποκριτές εξωτερικού.

Κατά πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου οι συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχει κριθεί ότι γίνονται προς καταστρατήγηση του Νόμου και κατά συνέπεια αποτελούν μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου η οποία δεν μπορεί να μετατραπεί σε σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Σε αντίθετη περίπτωση συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 του Ν. 2112/1920 όπως ισχύει σήμερα. Το ίδιο ισχύει και τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που μετά τη πάροδο του χρόνου για τον οποίο είχαν συνομολογηθεί μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, γιατί ο εργοδότης συνέχισε να δέχεται σιωπηρά και με τους ίδιους όρους εργασίας τις υπηρεσίες του μισθωτού.

Επειδή είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση, που διαλαλεί τα φιλεργατικά της αισθήματα, να εκδηλώνει μια τόσο σκληρή αντεργατική, αντισυμβατική και τελικά παράνομη συμπεριφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ο Κώστας Τζαβάρας ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν θα ανεχθεί μια τέτοια αντεργατικής, αντισυμβατικής και παράνομης συμπεριφοράς απέναντι στους ανταποκριτές εξωτερικού που συνεργάζονται με το ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς και τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, τη συναλλακτική συνέπεια και αξιοπρέπεια του Πρακτορείου απέναντι στους ανταποκριτές του εξωτερικού, οι οποίοι απειλούνται με απόλυση στην περίπτωση που αρνηθούν να συμπράξουν στις αντεργατικές, αντισυμβατικές και παράνομες μεθοδεύσεις του.

Όλη η επικαιρότητα