Ποδόσφαιρο

Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός: Μία βαθιά φιλία που κρατάει 33 χρόνια

Ακούστε το άρθρο

Έχουν περάσει ακριβώς 33 χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε μία από τις στενές οπαδικές φιλίες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτή μεταξύ των «Delije» (στα ελληνικά σημαίνει «Γενναίοι») που αποτελούν τους οργανωμένους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα και στη «Θύρα 7», των οργανωμένων οπαδών δηλαδή του Ολυμπιακού.

«Ερυθρόλευκη» συμμαχία κόντρα στον Παναθηναϊκό

Ήταν βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 1986 όταν αντιπροσωπεία της «Θύρας 7» επισκέφτηκε το ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι «Delije» στην Αθήνα. Οι Σέρβοι είχαν καταφτάσει στη χώρα μας για να στηρίξουν την προσπάθεια του Ερυθρού Αστέρα στη ρεβάνς κόντρα στον Παναθηναϊκό για τον Α’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Champions League) που ήταν προγραμματισμένη την επόμενη μέρα στο ΟΑΚΑ.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν δει την ομάδα τους να έρχεται ισόπαλη (1-1) με τον Παναθηναϊκό στο «αιώνιο» ντέρμπι για τη 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Θεώρησαν λοιπόν πως έχουν μία καλή ευκαιρία να βρεθούν πάλι στην απέναντι κερκίδα και να πικάρουν τους «πράσινους» για τον διαφαινόμενο αποκλεισμό τους -το πρώτο ματς στο Βελιγράδι είχε λήξει με νίκη των Σέρβων με 3-0 – από μία ομάδα που φορούσε… «ερυθρόλευκα».

Οι Σέρβοι όταν άκουσαν πως ήθελαν να βρεθούν στην κερκίδα μαζί τους 200 Έλληνες, οπαδοί μίας ομάδας που το μόνο κοινό που είχαν το χρώμα στη φανέλα, απλά… γέλασαν, με το μύθο να λέει ότι «ανέβασαν» λίγο την τιμή των εισιτηρίων για να αποθαρρύνουν τους οπαδούς του Ολυμπιακού και να «κόψουν» αντιδράσεις.

Ο επικεφαλής εκείνης της «σκληροπυρηνικής» αντιπροσωπείας, γνωστός με το παρατσούκλι «Υποβρύχιος» στην κερκίδα του Ολυμπιακού εκείνη την εποχή, αφού τους εξήγησε ότι ο Παναθηναϊκός για τον Ολυμπιακό είναι ότι η Παρτιζάν για την ομάδα τους, έβγαλε από την τσέπη ένα μάτσο χαρτονομίσματα που κάλυπταν το ποσό που ζήτησαν οι Σέρβοι.

Μετά παρέλαβε τα εισιτήρια και οι δύο πλευρές έδωσαν ραντεβού για την επόμενη μέρα στην κερκίδα των φιλοξενούμενων στο ΟΑΚΑ. Εκεί αναρτήθηκαν μία σειρά από πανό του Ολυμπιακού και ακούστηκαν συνθήματα στα Ελληνικά ενώ στο γκολ του Τσβέτκοβιτς, που μείωσε για τους φιλοξενούμενους στο 89′ διαμορφώνοντας το τελικό 2-1, οι πανηγυρισμοί θύμισαν ντέρμπι «αιωνίων».

DELIJE_7_4

Η έκπληξη που προκάλεσε αυτή η κίνηση σχολιάστηκε χιουμοριστικά από κάποιους αλλά στην πραγματικότητα αυτή ήταν η αρχή μιας βαθιάς φιλίας και οπαδικής συμπόρευσης που διαπότισε τους συλλόγους και σε άλλα επίπεδα στην πορεία.

Στις 4 Μαρτίου 1992, το σκηνικό επαναλήφθηκε στη νίκη του Ερυθρού Αστέρα επί των «πράσινων» στο ΟΑΚΑ για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, που τότε διεξαγόταν σε μορφή ομίλων.

Μάλιστα τότε έγινε ένα βήμα παραπέρα αφού δύο πούλμαν με οπαδούς του Ολυμπιακού ταξίδεψαν 1.200 χιλιόμετρα ως το Βελιγράδι για τη ρεβάνς, όπου έδωσαν το παρών στο «Μαρακανά» κρεμόντας και πανό το οποίο έγραφε «RED STAR GOOD LUCK – GATE 7».

Το γκολ του Σίνισα Μιχάϊλοβιτς έδωσε τη νίκη, με 1-0, στους γηπεδούχους και οι δύο πλευρές βρέθηκαν να ξενυχτάνε παρέα σε pub του Βελιγραδίου όπου οριστικοποιήθηκε η… αδελφοποίηση μεταξύ «Θύρα 7» και «Delije».

Το φιλικό στην εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία

Σημείο αναφοράς της εμβάθυνσης των σχέσεων σε περαιτέρω επίπεδα αποτέλεσε το φιλικό που έδωσαν οι δύο ομάδες στις 12 Νοεμβρίου 1994 στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου. Εκείνη την περιόδο οι Σέρβοι πολεμούσαν στα συντρίμμια της, πάλαι ποτέ ενωμένης, Γιουγκοσλαβίας, σε ανελέητες μάχες ανάμεσα σε μεταγενέστερα κράτη των Βαλκανίων.

Κεντρικό σύνθημα ήταν να υπάρξει ειρήνη στα Βαλκάνια και πως ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα υποδέχτηκαν τους φίλους από την Ελλάδα έχοντας αναρτήσει μεγάλο πανό που έγραφε «WELCOME ORTHODOX BROTHERS-GATE 7».

DELIJE_7_2

Η διοίκηση του Ολυμπιακού επισκέφτηκε τραυματίες του πολέμου, μοίρασε συμβολικά δώρα και δεσμεύτηκε να στείλει ιατροφαρμακευτική βοήθεια, στον σέρβικο λαό. Έτσι οι δύο ομάδες έγιναν «ένα» στα πολύ δύσκολα και κάθε χρόνος που περνά, τους βρίσκει ακόμα πιο ενωμένους.

Το συγκεκριμένο φιλικό μάλιστα ήταν ο πρώτος διεθνής αγώνας που έδωσε ο Ερυθρός Αστέρας εκείνη την εποχή και άνοιξε το δρόμο για να επιστρέψει η ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 1995.

Το τελικό 4-1 υπέρ των Σέρβων λίγη σημασία έχει αλλά για την ιστορία αυτό ήταν το πρώτο ματς του, νεοφερμένου στον Πειραιά, Ίλια Ίβιτς απέναντι στην παλιά του ομάδα. Επίσης το τρίτο γκολ του Ερυθρού Αστέρα σημείωσε ο 21χρονος Ντάρκο Κοβάσεβιτς που 13 χρόνια αργότερα έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους της «ερυθρόλευκης» εξέδρας του Πειραιά.

Κινήσεις αλληλεγγύης και οπαδική αδελφότητα

Ο παλαίμαχος Σέρβος επιθετικός αγωνίστηκε μάλιστα ξανά σε φιλανθρωπικό φιλικό μεταξύ των δύο ομάδων το 2007, αυτή τη φορά με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Τα έσοδα, ύψους 302.000 ευρώ, από εκείνο το ματς είχαν διατεθεί για τους πυρόπληκτους κατοίκους της Ζαχάρως στο Νομό Ηλείας, που είχε πληγεί σοβαρά από τις πυρκαγιές εκείνο το καλοκαίρι.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων μάλιστα είχαν αναρτήσει κοινό πανό το οποίο έγραφε «Τα όμορφα χωριά… καίγονται από πολέμους και εμπρησμούς. Ως πότε και γιατί?».

Η αλληλεγύη μεταξύ Delije και Θύρας 7 έχει γίνει φανερή με διάφορους τρόπους. Οικονομική στήριξη και πανό για το Κόσοβο από τους Έλληνες και στεφάνια στην μνήμη των θυμάτων της Θύρας 7 από τους Σέρβους. Υπάρχουν και άλλες συνεργασίες για κορεό και συνθήματα όπως και αλληλοστήριξη σε ευρωπαϊκά ή εγχώρια ματς με οπαδούς και των δύο ομάδων να ταξιδέυουν για να βρεθούν πλάι στα αδέλφια τους, όπως τους αποκαλούν.

Η πολύ καλή και δυνατή αυτή σχέση επεκτείνεται και στα άλλα τμήματα όπως του μπάσκετ και έχει φανεί στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας μεταξύ των δύο ομάδων αλλά και στο πρόσφατο φιλικό στο ΣΕΦ όπου τιμήθηκε ο Μίλαν Τόμιτς.

Σε αυτές τις αναμετρήσεις το γνωστό σύνθημα των φίλων του Ολυμπιακού «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» έχει μεταφραστεί στα σέρβικα ως «Zvezda Mi Je Sve», και προσφέρει πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες όταν ακούγεται από το στόμα όλων των φιλάθλων εναλλάξ σε Ελληνικά και Σέρβικα.

Δύο επίσημα ματς χωρίς… γηπεδούχο

Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν δώσει 12 φιλικά από το 1952 μέχρι σήμερα, με αυτό που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα να είναι εκείνο στις 9 Μαίου 2012 όταν ο Ερυθρός Αστέρας ήταν ο αντίπαλος στη φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του 39ου πρωταθλήματος της ιστορίας του. Πιο πρόσφατο πάντως είναι αυτό στις 8 Μαίου 2016 στο «Μαρακανά».

DELIJE_7_3

Απόψε το βράδυ θα δώσουν την πρώτη τους επίσημη αναμέτρηση και μάλιστα στο πλαίσιο του Champions League. Το ματς να αναμένεται να έχει πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα αφού ο Ερυθρός Αστέρας θα είναι γηπεδούχος μόνο τυπικά και η κερκίδα θα έχει μόνο φίλους, με τους 2.000 οπαδούς του Ολυμπιακού που έχουν ταξιδέψει στο Βελιγράδι να είναι σίγουρο πως θα ζήσουν κάτι ξεχωριστό όπως φάνηκε και με την πρώτη υποδοχή που έλαβαν χθες επί της εθνική οδού πριν μπουν καν στην πόλη.

Είναι σίγουρο πως στο δεύτερο γύρο, όπως κι αν έχει εξελιχθεί ο όμιλος, η υποδοχή της Θύρας 7 στους 1.800 «Delije» που θα βρεθούν στο Καραϊσκάκη θα είναι ανάλογη αφού σε αυτή τη σχέση το αποτέλεσμα που θα γράψει ο πίνακας μετά από τα 90 λεπτά του αγώνα είναι το τελευταίο που μετράει.

redstar

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα