Πολιτική

Αισιόδοξος ότι θα φορέσει… γραβάτα ο Αλέξης Τσίπρας

Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση που είχε στο γραφείο του στην Βουλή με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ως προς την έκβαση του Εurogroup της 22ας Μαίου. «Είμαι αισιόδοξος, τα μηνύματα που παίρνω είναι τόσο θετικά για την έκβαση στις 22 του μήνα που δυσκολεύομαι να τα πιστέψω, too good to be true, τόσο που θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα», είπε χαρακτηριστικά, προτρέποντας πάντως τους συνομιλητές του: «Αλλά ας μην προτρέχουμε».

Ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε πάντως η συζήτηση για το χρέος να τραβήξει χρονικά μέχρι και το επόμενο Eurogoup της 15ης Ιουνίου. Ωστόσο, εκτίμησε: «Υπάρχει και η ημερομηνία 15 Ιουνίου αλλά εγώ πιστεύω ότι όλα θα τελειώσουν στις 22 Μαίου». Μάλιστα προέβλεψε ένταξη στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ) και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εντός του καλοκαιριού.

Μετά τις επαφές που είχε στο Πεκίνο και τις συμφωνίες επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπήρξαν, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και αν έχουμε λευκό καπνό στις 22 Μαίου, δηλαδή προχωρήσουμε στην συνολική συμφωνία με την απομείωση του χρέους που θα μας βάλει και στο QΕ, το επόμενο διάστημα θα έχουμε ένα τσουνάμι επενδυτικό».

Μάλιστα μετά και την συνάντηση που είχε στην κινεζική πρωτεύουσα με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η εκτίμηση που αποκόμισε είναι ότι «το Ταμείο εννοεί αυτά που λέει» και ότι «το παιχνίδι δεν είναι στημένο, δηλαδή να διακινδυνεύσουμε να είναι δύσκολη βραδιά η 22α Μαίου». Όπως σημείωσε η θετική όψη είναι ότι το Ταμείο «στηρίζει κάτι που εμείς επιδιώκουμε εδώ και 7 χρόνια, δηλαδή την ουσιαστική απομείωση του χρέους, ώστε να δημιουργηθεί ένας ανοικτός διάδρομος για την αναχρηματοδότηση του χρέους έως το 2028 που θα δώσει τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές και να βγούμε από τα μνημόνια».

Μάλιστα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυρία Λαγκάρντ του είπε ότι «είμαστε σε διαπραγματευτική σύγκρουση με τον Σοιμπλε αυτή τη στιγμή», κάτι που έθεσε ο ίδιος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ: «Με το που γύρισα ζήτησα να επικοινωνήσω αμέσως με την Καγκελάριο γιατί αυτό μου δημιουργεί μια ανησυχία», εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους. Και ρώτησε την κυρία Μέρκελ αν την διαχείριση της διαπραγμάτευσης την έχει αποκλειστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή και εκείνη. Η καγκελάριος τον διαβεβαίωσε ότι την διαχείριση «την έχει και αυτή» και επίσης ότι η ίδια του δήλωσε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει λύση στις 22 Μαίου.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα