Χωρίς κατηγορία

Εσκομπάρ: Όταν ο πατέρας μου σκότωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ακούστε το άρθρο

Ο γιος του βαρόνου της κοκαΐνης… Δεν ρίχνει μαύρο στην ιστορία του πατέρα του, ούτε προβαίνει σε καταγγελτικές ενέργειες. Μιλά απενοχοποιημένα για τη ζωή του γονέα του μέσα από το βιβλίο «Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πατέρας μου» που ξετυλίγει όλο εκείνο το σκοτεινό κουβάρι του κόσμου των ναρκωτικών.

Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ ή Σεμπαστιάν Μαροκίν (όνομα που για χρόνια χρησιμοποιούσε για να κρύψει την ταυτότητά του) από την παιδική του ηλικία αναγκάστηκε να γνωρίσει τον βίαιο κόσμο της εγκληματικότητας και των ουσιών. Πριν καν εισέλθει στην εφηβεία έμαθε για την εγκληματική δράση του πατέρα του και εξοικειώθηκε με όλων των ειδών τα ναρκωτικά.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στον πατέρα του κάνει λόγο για έναν στοργικό, προς τα παιδιά του, άνθρωπο. Δεν δικαιολογεί όμως τις ενέργειές του, μιλώντας για μια προσωπικότητα διχασμένη.

Δεν θα τον άλλαζε. Εάν ο Χουάν Πάμπλο είχε τη δυνατότητα να ξαναγεννηθεί και να διαλέξει πατέρα, θα διάλεγε και πάλι τον Πάμπλο Εσκομπάρ. Όχι λόγω της υστεροφημίας, ούτε λόγω της τεράστιας περιουσίας του την οποία, όπως αναφέρει, δεν έλαβε. Θα διάλεγε τον Πάμπλο γιατί χάρη σε εκείνον, όπως δηλώνει, η εικόνα των ουσιών έμοιαζε απωθητική. Από τα πρώτα χρόνια, άλλωστε, της ζωής του είχε μάθει από τον πατέρα του πως τα ναρκωτικά καταναλώνονται από εκείνους που στερούνται πραγματικής γενναιότητας.

Επικριτής της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από μικρή ηλικία ο Χουάν Πάμπλο που ποτέ δεν σκέφτηκε να ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα του. Η σκέψη στριφογύρισε στο μυαλό του μόνο όταν σκοτώθηκε ο Πάμπλο Εσκομπάρ. Αργότερα όμως αντιλήφθηκε πως εάν γινόταν μια απομίμηση του πατέρα του, η κατάληξη θα ήταν εφιαλτική. Ο «βασιλιάς της κοκαΐνης», πάντως, απέτρεπε τον γιο του να κινηθεί στα χνάρια του, στοιχείο που ερμηνεύει ο Χουάν Πάμπλο ως πράξη αγάπης.

«Τα παιδικά μου χρόνια τα χωρίζω σε δύο κεφάλαια. Το πρώτο διαρκεί μέχρι τα επτά μου έτη, αργότερα όλα άλλαξαν. Τίποτα δεν ήταν το ίδιο όταν ο πατέρας μου σκότωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κολομβίας, Ροντρίγκο Λάρα, και μου το είπε . Η οικογένειά μου άλλαξε, ζούσαμε υπό ένα συνεχές καθεστώς φόβου. Τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής μου, όμως, ήταν διαφορετικά. Έμοιαζαν με πέντε διαφορετικά λεπτά», δηλώνει στο in.gr ο γιος του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Μια δολοφονία ήχησε στα αυτιά του ως το τέλος της παιδικής αθωότητας. Οι τελευταίες ξέγνοιαστες αναλαμπές τον συνόδευσαν μέχρι την ηλικία των επτά ετών. Σε εκείνη την ηλικία, πριν ο Χουάν Πάμπλο περάσει το κατώφλι της εφηβείας, πληροφορήθηκε για την εγκληματική δραστηριότητα του πατέρα του, ο οποίος είχε δοκιμάσει όλα τα είδη ναρκωτικών ουσιών, εκτός της ηρωίνης.

Ο γιος ενός από τους πλουσιότερους εγκληματίες της ιστορίας, δοκίμασε, όπως αναφέρει, μια φορά στη ζωή του ναρκωτικά. Γεύτηκε στην ηλικία των 28 ετών μαριχουάνα.

Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, η ιδιότητά του όμως επισκιάζεται από το όνομα του πατέρα του. Άλλαξε το οναματεπώνυμό του λίγες ημέρες αφότου δολοφονήθηκε ο πατέρας του για να ταξιδέψει με την μητέρα και την αδερφή του στην Αργεντινή. Παρουσιαζόταν ως Σεμπαστιάν Μαροκίν
και όχι ως Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ, όπως είχε βαπτιστεί και λεγόταν μέχρι τα 16 του χρόνια.

«Μετά από τον θάνατο του πατέρα μου, φοβήθηκα μήπως σκοτώσουν εμένα», επισημαίνει μιλώντας για την ημέρα που ξεκίνησε να ζει υπό το ζυγό του φόβου της δολοφονίας από τους εχθρούς του πατέρα του.

Δεν διαγράφει την ιστορία της οικογενείας του, δυσκολεύεται όμως να πορευτεί με το επίθετο Εσκομπάρ. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνίσει το επίθετό του: «Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το όνομά σου, αλλά οι πράξεις σου. Για μένα το επίθετο δεν έχει σημασία. Όπως αλλάζουμε τα ρούχα μας, έτσι μπορούμε να αλλάξουμε και το όνομά μας».

Ως γιος του Εσκομπάρ όμως έχει συνομιλήσει με παιδιά θυμάτων του πατέρα του. Με τους γιους των προεδρικού υποψηφίου Λουίς Κάρλος Γκαλάν και υπουργού Δικαιοσύνης Ροντρίγκο Λάρα. Και στις δύο περιπτώσεις, η δολοφονία άνοιξε τον δρόμο για την ειρήνη. Δεν μπορεί να ξεχάσει και τη συνάντηση με τους παραστρατιωτικούς, τους πολιτικούς και τους φίλους του πατέρα του, όταν δεν γνώριζε τι θα συναντήσει. Σε συνάντησή του περιστοιχιζόταν από 25 σωματοφύλακες που εξερευνούσαν με τη ματιά τους τον γιο του Εσκομπάρ.

Οι συναντήσεις, όπως και το πολιτικό σύστημα της Κολομβίας δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την αφήγηση του Χουάν Πάμπλο. Έχει υποστηρίξει ότι τα κονδύλια που έλαβε από τον πατέρα του η κυβέρνηση, δεν επενδύθηκαν στην ανάπτυξη, αλλά κατασπαταλήθηκαν από τους πολιτικούς.

Σε ένα αντιφατικό πλαίσιο τοποθετείται και το θέμα της περιουσίας του πατέρα του Χουάν Πάμπλο που είχε στην κατοχή του από ιδιωτικά αεροπλάνα μέχρι υποβρύχια και μάλιστα είχε κάψει δύο εκατομμύρια δολάρια για να ζεσταθεί η κόρη του ενώ κρυβόταν με την οικογένειά του σε βουνό. Όπως επισημαίνει ο γιος του Εσκομπάρ, την περιουσία έχει καταχραστεί η οικογένειά του.

Ο sui generis Εσκομπάρ εκτός από τη δολοφονία τεσσάρων, περίπου, χιλιάδων ατόμων, προέβη και σε αγαθοεργίες βοηθώντας άπορους, χτίζοντας σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία και γήπεδα.

Ο γιος του αναφερόμενος στο θάνατό του δεν μιλά για δολοφονία, αλλά για αυτοκτονία. Όπως έχει εξηγήσει, ο ίδιος ο Εσκομπάρ διευκόλυνε τον θάνατό του με ένα τηλεφώνημα που προηγήθηκε της συμπλοκής με την αστυνομία.

Ο Χουάν Πάμπλο θυμάται τον πατέρα του ως έναν φιλόδοξο άνθρωπο που είχε σκεφτεί να διεκδικήσει την προεδρία της Κολομβίας, γνώριζε όμως ότι και χωρίς το αξίωμα μπορούσε να ελέγχει την πολιτική σκηνή της χώρας.

Με τον σκηνοθέτη Νικολά Εντελ έχει συνεργαστεί ο γιος του Εσκομπάρ για την παρουσίαση της βιογραφικής ταινίας «Sins of my father» (2009), με την οποία και έσπασε για πρώτη φορά τη σιωπή του.

*Το βιβλίο «Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πατέρας μου» κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μίνωας

Όλη η επικαιρότητα