Life

«Έσπασε τα κοντέρ» με 14,2 εκατ. ευρώ η δημοπρασία κρασιών Hospices de Beaune

Ακούστε το άρθρο

Κατέρριψε το περσινό ρεκόρ των 12,3 εκατ. ευρώ – Τα έσοδα θα  θα δοθούν στο νοσηλευτικό ίδρυμα των Hospices de Beaune, για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του νοσοκομείου της πόλης και τη συντήρηση του ιστορικού κτιρίου Hοtel-Dieu

Η 158η δημοπρασία των κρασιών Hospices de Beaune για φιλανθρωπικούς σκοπούς, η διασημότερη πώληση κρασιών παγκοσμίως, σημείωσε ιστορικό ρεκόρ για δεύτερη συνεχή χρονιά αγγίζοντας ποσό σχεδόν 14,2 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, από τα οποία οι 230.000 προέρχονται από τα δύο “pieces des Presidents’ (βαρέλια των Προέδρων) όπως ονομάζονται, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Τα έσοδα της δημοπρασίας Hospices de Beaune, που πραγματοποιήθηκε στην Μπον, την πρωτεύουσα του κρασιού της Βουργουνδίας στην ανατολική Γαλλία, ανήλθαν σε 14.199.250 ευρώ συνολικά και αποτελούν “το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί ποτέ”, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τα Hospices de Beaune και ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Christie’s που οργάνωσε την πώληση. Η δημοπρασία είχε ήδη σημειώσει ρεκόρ πέρυσι με 12,3 εκατ. ευρώ.

“Ένα Batard-Montrachet Grand cru πωλήθηκε αντί 135.000 ευρώ (…), η υψηλότερη τιμή που έχει επιτευχθεί ποτέ για ένα βαρέλι κρασί”, προσθέτει η ανακοίνωση. Η μέση τιμή για ένα βαρέλι των 228 λίτρων ανήλθε σε 16.850 ευρώ, αύξηση κατά 19% σε σχέση με το 2017.

Τα δύο “βαρέλια των Προέδρων” πωλήθηκαν αντί 230.000 ευρώ –ποσό πολύ χαμηλότερο από τις 420.000 ευρώ πέρυσι– και τα χρήματα θα δοθούν σε τρεις οργανώσεις.

“Ουδέποτε το κρασί δεν ήταν τόσο ευεργετικό για την υγεία, επιτρέψτε σε έναν αθάνατο να σας το πει”, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας ο ακαδημαϊκός Ερίκ Ορσενά, ένας από τους αναδόχους της διοργάνωσης που προωθούσε τον πλειστηριασμό, όπως και οι ηθοποιοί Ναταλί Μπάιγ, Εμανουέλ Μπεάρ και Πασκάλ Ελμπέ που ενθάρρυναν τις αγορές ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα προς όφελος του Ινστιτούτου Παστέρ, της οργάνωσης Soeur Emmanuelle (Asmae) και της οργάνωσης Bab (που βοηθά καρκινοπαθή παιδιά).

Αρχικά επρόκειτο να πωληθεί ένα μόνο “βαρέλι των προέδρων”, που προερχόταν από την επιλεγμένη ονομασία προέλευσης Corton Grand cru Clos du Roi. Τελικά οι διοργανωτές πρόσθεσαν ένα δεύτερο “βαρέλι φιλανθρωπίας”, όπως επίσης είναι γνωστό για δεύτερη συνεχή χρονιά: ένα Meursault Premier cru Les hospices beaune.

Η φετινή δημοπρασία διέθεσε προς πώληση έναν αριθμό ρεκόρ 828 βαρελιών με παλιά εκλεκτής ποιότητας κρασιά. Η εκδήλωση προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς ξένους αγοραστές.

Τα έσοδα -εκτός των “βαρελιών των Προέδρων”- θα δοθούν στο νοσηλευτικό ίδρυμα των Hospices de Beaune, για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του νοσοκομείου της πόλης και τη συντήρηση του ιστορικού κτιρίου Hοtel-Dieu. Το αρχικό νοσοκομείο που σήμερα είναι μουσείο αποτελεί ένα από τα κομψότερα δείγματα γαλλικής αρχιτεκτονικής του 15ου αιώνα. Οι ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς προσφέρονται σε σύγχρονα κτίρια του νοσοκομείου.

Εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου και πυροσβέστες, είχαν διαδηλώσει νωρίτερα στο περιθώριο της δημοπρασίας καταγγέλλοντας την έλλειψη προσωπικού.

Το 1457 η εύπορη Γκιγιεμέτ Λεβερνιέ έκανε την πρώτη δωρεά αμπελώνων στα Hospices de Beaune και η παράδοση συνεχίζεται επί πέντε αιώνες. Σήμερα η αμπελουργική περιοχή εκτείνεται σε περίπου 600 στρέμματα, στα 500 από τα οποία καλλιεργείται η ποικιλία Pinot Noir και στα υπόλοιπα η ποικιλία Chardonnay. Τα Νοσοκομεία της Μπον είναι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης αμπελουργικής έκτασης της Βουργουνδίας χάρη σε δωρεές και κληρονομιές πλούσιων τοπικών αρχόντων του Μεσαίωνα από το 1471 ενώ επί πέντε αιώνες διαχειρίζονται αυτή την κληρονομιά. Το 1794 καθιερώθηκε τα περίφημα κρασιά εσοδείας της περιοχής να βγαίνουν σε πλειστηριασμό την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Όλη η επικαιρότητα