Αίσθημα απομόνωσης στις Άνω Αμυγδαλιές – Ζητούν την βελτίωση του οδικού δικτύου προς Ανδρίτσαινα και προς Ζαχάρω

Αποκομμένοι και απομονωμένοι αισθάνονται οι κάτοικοι στις Άνω Αμυγδαλιές της δημοτικής ενότητας Αλιφείρας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς η κατάσταση του οδικού δικτύου απαιτεί βελτιώσεις, ενώ τονίζουν ότι υπάρχει ένα μικρό οδικό τμήμα τριών χιλιομέτρων που μικραίνει την απόσταση για τη Ζαχάρω, αλλά είναι σε κατάσταση… μεσοπολέμου.

Όπως τονίζει στην εφ. «Πατρίς» ο Μάρκος Αλεξόπουλος, ο οποίος κατοικεί στην περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια έχουν μείνει περίπου τρία χλμ οδικό δικτύου εγκαταλελειμμένα, με συνέπεια η πρόσβαση προς τη Ζαχάρω να είναι δύσκολη και να απαιτεί αρκετό χρόνο.

«Δεν είναι διαπλάτυνση αυτή που έχει γίνει. Ο ηλεκτρονικός τουριστικός χάρτης τον βγάζει ενεργό, ότι είναι βατός, αλλά βλέπετε ότι έχει πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα και είναι ακαθάριστος. Έχουν πεταχτεί λεφτά εδώ. Οι βουλευτές κάνουν τη δουλειά τους για ψηφοθηρία, όμως από εδώ περνάει κόσμος. Άλλος έχει χωράφια, έχει περιουσία και δυσκολεύεται καθημερινά. Τον χειμώνα είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση με την κακοκαιρία, γιατί σημειώνονται κατολισθήσεις. Παλιά γίνονταν καθαρισμοί, όμως πήγαν και άνοιξαν τον κάτω δρόμο χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. Για να κατέβουμε κάτω κάνουμε 60 χλμ αντί 30 που είναι από ‘δω. Μικρό κομμάτι είναι, δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο να φτιαχτεί. Ακόμα κι αυτοί που μένουν στην Κράνα, θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν», επισημαίνει ο κ. Αλεξόπουλος, προσθέτοντας ότι τον περασμένο χειμώνα υπέστη ζημιά με τις λάσπες που κατολίσθησαν από το βουνό.

«Όλα τα νερά έσκασαν πάνω μας και μπήκαν στο σπίτι, αφού κατέκλυσαν τον κεντρικό δρόμο. Έχω κάνει αίτηση αλλά ακόμα βλέπω αδράνεια. Θα ξανάχουμε πρόβλημα τον χειμώνα, γιατί το χώμα το έριξαν πάλι επάνω», προσθέτει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Αλεξόπουλος.

Δυσκολίες στο οδικό δίκτυο προς Ανδρίτσαινα και προς Ζαχάρω

Η κα Παρασκευή Αλεξοπούλου, κάτοικος Άνω Αμυγδαλιών και πρόεδρος τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, αναφέρει στην εφ. «Πατρίς» ότι το οδικό δίκτυο, τόσο προς Ζαχάρω όσο και προς Ανδρίτσαινα, απαιτεί βελτιώσεις για να είναι άνετη και ασφαλής η διέλευση των οχημάτων.

«Εμείς ζητάμε να βελτιωθεί ο δρόμος διότι δεν είναι σε καλή κατάσταση. Έχουμε δύο δρόμους, πέφτουν μπάζα  και δέντρα μέσα. Για να πάμε Ζαχάρω, πρέπει να πάμε στα Χάνια, να πάμε από τον δρόμο Κλήμα-Βρεστό-Μίνθη, ενώ από εδώ είναι πολύ εύκολο. Μέσα από τα χωριά θέλουμε να έχουμε κυκλοφορία. Η Κράνα είναι 200 άτομα, γιατί να κάνουμε τον γύρο και να μην πάνε ευθεία. Υπάρχει και ο δρόμος που πάει από το Φανάρι αλλά θέλει βελτίωση σε ορισμένα σημεία», υπογραμμίζει στην εφ. «Πατρίς» η κα Αλεξοπούλου, εξηγώντας για ποιο λόγο νιώθει απομονωμένη.

«Έχουμε πρόβλημα με τον φωτισμό στο δρόμο προς τον Άγιο Ιωάννη, υπάρχει και η στροφή που είναι επικίνδυνη. Κάναμε αγώνα για να μπει ο καθρέφτης. Εμείς θέλουμε να μπορεί κάποιος να έρχεται από Ανδρίτσαινα-Φανάρι στις Άνω Αμυγδαλιές και ο δρόμος να συνδέεται με τα Κορμπά Χάνια και μετά να ακολουθεί τη διαδρομή Βρεστό-Μίνθη για Ζαχάρω. Είναι λιγότερα τα χιλιόμετρα, διότι αν πάμε από Κρέστενα είναι πάρα πολλά», καταλήγει η κα Αλεξοπούλου.

Στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας δήλωσαν στην εφ.«Πατρίς» ότι εφόσον κατατεθεί επίσημο αίτημα από πολίτες ή από κάποιον φορέα, θα εξετάσουν τα στοιχεία της περίπτωσης, προκειμένου να αναλυθεί το κόστος αναβάθμισης του οδικού δικτύου και να αποκρυσταλλωθεί η βιωσιμότητα του δρόμου, και στη συνέχεια να αναζητηθούν οι σχετικοί πόροι.