Πολιτική

Έστειλε επιστολή στην Προανακριτική ο «Σαράφης»

Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis. Και αυτό, γιατί όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», επικοινώνησε με τον αξιωματικό – χειριστή που είναι υπεύθυνος για την προστασία του και δήλωσε ότι επιθυμεί να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή, υπό τον όρο της μυστικότητας της κατάθεσής του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού, ο αστυνομικός επιφυλάχθηκε να μεταφέρει το αίτημά του στην Προανακριτική, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί οι δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του Newpost, ο «Σαράφης» απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο αξιωματικό – χειριστή με την οποία του ζητάει να καταθέσει με τεχνητά μέσα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των χαρακτηριστικών του καθώς επίσης και της ταυτότητάς του.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Προανακριτική επιμένει πως πρέπει να καταθέσει όπως όταν κατέθεσε στον εισαγγελέα Σοφουλάκη, δηλαδή χωρίς αλοίωση των χαρακτηριστικών του. «Έχει ήδη ζητήσει να καταθέσει με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης και η Επιτροπή το έχει αρνηθεί. Το κάνει για να καλύψει τις κινήσεις του, δεν θα παίζει παιχνίδια», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της Επιτροπής.

Τα αιτήματα της Προανακριτικής προς τον Άρειο Πάγο

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής μετέβη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και επέδωσε επιστολή στον εισαγγελέα, Βασίλη Πλιώτα, η οποία κατά πληροφορίες του ζητούσε να καθορίσει τα εξής:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε, απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία.

Πάντως, η Προανακριτική δεν έχει εκ του νόμου δικαίωμα να διατάξει την άρση της προστασίας των μαρτύρων, όπως δήλωσαν στο Newpost αρμόδιες πηγές της ΝΔ. Γι αυτό και αποφασίστηκε να παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα η εν λόγω επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τρίτης στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ. Την Τετάρτη, επρόκειτο να καταθέσει η «Αικατερίνη Κελέση». Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος εμφανίστηκαν στη ΓΑΔΑ, ενώ και οι δύο είχαν ενημερώσει για τις προσθέσεις τους, μέσω επιστολών στην Προανακριτική. Και για τους δύο έχει εκδοθεί ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Περιμένοντας τον «Σαράφη» και την «Κελέση»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παρασκήνιο της αναμονή των βουλευτών στο κτήριο της ΓΑΔΑ και του τρόπου που κινήθηκε το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων.

«Θα τους φέρετε ενώπιον μας, ακριβώς με την αυτή φυσική παρουσία, που είχαν όταν εξετάστηκαν από τον Αντεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη», ανέφεραν οι βουλευτές της προκαταρκτικής επιτροπής, στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, εν αναμονή της εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πήγαμε στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ. Μας είπαν να καθίσουμε σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων. Υπήρχαν μικρόφωνα για καταγραφές και είχαμε καθίσει όλοι στη μια πλευρά ώστε στην άλλη πλευρά να καθίσει ο προστατευόμενος μάρτυρας. Αν η εξέταση γινόταν με τεχνικά μέσα, τότε οι βουλευτές θα ήμασταν σε άλλον όροφο που διαθέτει αυτή την υποδομή. Εμάς οι αστυνομικοί μας ενημέρωσαν ότι θα μας τους έφερναν εκεί, όπως ακριβώς τους παρουσίασαν στον κ. Σοφουλάκη», περιγράφουν πηγές της επιτροπής.

Το ένταλμα βίαιης προσαγωγής μόνο ένας αστυνομικός μπορούσε να το εκτελέσει. Ο αστυνομικός που είναι υπεύθυνος για την προστασία των μαρτύρων. Το ίδιο άτομο που πήρε την εντολή βίαιης προσαγωγής, το ίδιο άτομο μετέβη στο σπίτι του προστατευόμενου μάρτυρα και χτύπησε το κουδούνι αλλά ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν του άνοιξε την πόρτα ποτέ.

via

Όλη η επικαιρότητα