Εθελοντική αιμοδοσία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στον Πύργο

Αφιερωμένη στον πάσχοντα συνάνθρωπο ήταν η χθεσινή ημέρα για τους ενορίτες του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Πύργου και αρκετούς ευαισθητοποιημένους πολίτες, που έδωσαν το παρών στην εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στο Ενοριακό Κέντρο με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού.

Οι αυξημένες ανάγκες σε αίμα της Τράπεζα Αίματος αλλά και του Σταθμού Αιμοδοσίας, έγιναν η αφορμή για την έκτακτη διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας που είχε αναβληθεί το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Με τη συμμετοχή νέων και τακτικών εθελοντών

Ο χώρος του Ενοριακού Κέντρου μετατράπηκε σ’ ένα μικρό «Σταθμό Αιμοδοσίας», αφού εκεί ήταν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, με τη συνεργασία του οποίου διοργανώθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η χθεσινή αιμοδοσία. Όλοι οι εθελοντές αιμοδότες υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο από τη Συντονίστρια Διευθύντρια Κωνσταντίνα Πανέτα – Κωνσταντακοπούλου και αιμοδότησαν με τη φροντίδα των νοσηλευτριών Λίνας Παπαδοπούλου και Ράνιας Μπαρλαμά. Μέσα σε λίγες ώρες, συγκεντρώθηκε ικανοποιητικός αριθμός μονάδων για την Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου, δίνοντας ταυτόχρονα ανάσα στους ασθενείς του Νοσοκομείου Πύργου που έχουν ανάγκη από μια μονάδα αίματος για την θεραπεία τους. «Στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου οι ανάγκες είναι τεράστιες γιατί καλύπτουμε σχεδόν όλα τα περιστατικά του Νομού Ηλείας αλλά και περιστατικά από όμορους Νομούς, που απευθύνονται στο Νοσοκομείο. Ο κόσμος που χρειάζεται αίμα είναι πολύς και οι ανάγκες είναι τεράστιες», είπε η κα Πανέτα, ευχαριστώντας τον πατ. Νικόλαο Κατσιδήμα για την συνεργασία και την προσπάθεια διάδοσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, αλλά και τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Πύργου για το δυναμικό παρών. Χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία των νέων ανθρώπων σε κάθε εθελοντική αιμοδοσία, εξηγώντας πως, «η ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας μπαίνει σταθερά στην συνείδηση των νέων ανθρώπων».

Έμπρακτη αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο

«Ο Ιερός Ναός μας, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ευαισθησία και την αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας και δίνοντας παράλληλα μήνυμα βίωσης των μεγάλων ηθικών και Χριστιανικών αξιών, οι οποίες πηγάζουν από την θυσία του Χριστού στο Σταυρό, ο οποίος με το Τίμιο Αίμα Του, λύτρωσε το ανθρώπινο γένος και ανακαίνισε την «σύμπασα κτίση», διοργάνωσε με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία λόγω των αυξημένων αναγκών συμπολιτών μας, για την εξασφάλιση αίματος, αλλά και την αδυναμία της Τράπεζας Αίματος της Ενορίας μας, να συμπαρασταθεί, λόγω εξαντλήσεως των αποθεμάτων αίματος», σημείωσε ο πατ. Νικόλαος Κατσηδήμας, ευχαριστώντας το προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας, τον Ορειβατικό Σύλλογο και όλους τους εθελοντές αιμοδότες για την αγαστή συνεργασία.

Οι ανάγκες, η ανταπόκριση, οι κίνδυνοι

Εξάλλου, η Συντονίστρια – Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας κα Πανέτα, εκτός από το αισιόδοξο -για την πορεία της εθελοντικής αιμοδοσίας- γεγονός της συμμετοχής των νέων ανθρώπων σε κάθε οργανωμένη αιμοληψία, εξήγησε πως θα πρέπει, ο Σταθμός Αιμοδοσίας να μπορεί να ανταποκρίνεται στην αύξηση του ενδιαφέροντος. «χρειάζεται περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των εθελοντικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ηλεία, και όταν έρχονται οι εθελοντές στο Νοσοκομείο να βρίσκουν γιατρό και όχι πόρτα κλειστή», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, με αφορμή τον ιό του Δυτικού Νείλου και την προσβολή 63χρονης από την περιοχή του Κάμπου (σ.σ νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο) η κα Πανέτα συμβούλευσε μικρούς και μεγάλους να χρησιμοποιούν αντικουνουπικά προϊόντα στα σπίτια τους και να φροντίζουν να προφυλάσσονται φορώντας ρούχα με μακριά μανίκια, προκειμένου να προφυλαχθούν από τσιμπήματα κουνουπιών που μπορεί – σε κάποιες περιπτώσεις – να προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει μηνιγγοεγκεφαλίτιδες, μέχρι και το θάνατο.