Ηλεία

Το έθιμο της Κουλούρας τηρήθηκε και φέτος στο Αυγείο του Δήμου Ήλιδας

Ακούστε το άρθρο

Το έθιμο με το ‘Τρέξιμο της Κουλούρας’ αναβίωσε για ακόμη μία χρονιά στην Τοπική Κοινότητα Αυγείου του δήμου Ήλιδας, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου.

Ως είθισται το πρωί της εορτής τελείται Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία περιφορά της εικόνας την οποία συνοδεύουν καβαλάρηδες, νέοι από το χωριό με τα άλογά τους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο επίκεντρο βρέθηκε η πλατεία του χωριού, αφού εκεί γίνεται παραδοσιακά η εκδήλωση για το τρέξιμο της κουλούρας. Μικρά παιδιά, έφηβοι, ακόμη και ενήλικες έτρεξαν για την κουλούρα, διανύοντας ουσιαστικά μικρή απόσταση, αφού η συμμετοχή έχει συμβολικό χαρακτήρα και γίνεται για το καλό και για το έθιμο.

Στους νικητές κάθε σειράς απονεμήθηκαν μετάλλια, κύπελλα και παραδοσιακές κουλούρες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές του χωριού, που τηρούν πιστά το έθιμο. Και φυσικά σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν αναμνηστικά μετάλλια.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού ‘Ο Φυλέας’, τον Σύνδεσμο των Αυγείων της Αθήνας και την Τοπική Κοινότητα και σημείωσε και φέτος μεγάλη επιτυχία.

Όλη η επικαιρότητα