Ελλάδα

Εθνική τραγωδία: 92 νεκροί, 25 οι αγνοούμενοι από την φωτιά στο Μάτι

Ακούστε το άρθρο

Έξι ημέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τον επίσημο αριθμό των μέχρι τώρα νεκρών και των αγνοουμένων.

Βρέθηκε νέα σορός από Λιμενικούς στο Κόκκινο Λιμανάκι

Στους 25 ανέρχεται ο αριθμός των αγνοούμενων, που έχουν δηλωθεί επισήμως από οικεία τους πρόσωπα στην Πυροσβεστική και για τα οποία οι έρευνες συνεχίζονται, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου της Υπηρεσίας, Σταυρούλας Μαλλίρη.

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ανακοίνωσε ότι η ιατροδικαστική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ολοκληρώσει την ταυτοποίηση 59 σορών, ενώ 28 σάκοι με σορούς ακόμα εκκρεμούν προς ταυτοποίηση (μπορεί να περιέχουν παραπάνω από ένα DNA έκαστος ή περισσότεροι σάκοι να έχουν ένα DNA).

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι τέσσερα άτομα που νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων της Αττικής κατέληξαν, προκαλώντας σύγχυση, καθώς δεν αποσαφήνισε τον συνολικό αριθμό των μέχρι τώρα θυμάτων και αν οι τέσσερις περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των θυμάτων ή αν πρόκειται για νέους νεκρούς.

Σιωπηλή συγκέντρωση με κεριά απόψε στο Σύνταγμα

Σε σιωπηλή συγκέντρωση για τους νεκρούς από την πυρκαγιά, απόψε στο Σύνταγμα, καλούνται οι πολίτες μέσω διαδικτύου. Τη συγκέντρωση οργανώνει ο 39χρονος μπασκετμπολίστας Γιάννης Γκαγκαλούδης.

Μέσω των social media καλεί όλο τον κόσμο στην πλατεία Συντάγματος να «φωτίσει τον ουρανό και τις ψυχές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν κρατώντας αναμμένα κεριά».

«Ως άνθρωπος του αθλητισμού τα τελευταία 25 χρόνια και επειδή πραγματικά δεν αντέχω άλλο θέλω να διοργανώσω από μόνος μου το εξής… Μια πορεία στο κέντρο της Αθήνας με κεράκια να φωτίσουμε τον ουρανό και τις ψυχές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδοξα… Να κάτσουμε απλά σιωπηλά…».

Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 21:00 με σύνθημα «Ένα Συγγνώμη Από Εμάς Σε Σας Εκεί Ψηλά».

Το χρονικό μιας ανείπωτης τραγωδίας: 5+1 ημέρες αγωνίας και οδύνης

Η ώρα είναι 16:49 της Δευτέρας 23 Ιουλίου, όταν σημαίνει συναγερμός στην πυροσβεστική για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια ημέρα. Την ώρα που πυροσβέστες δίνουν πραγματική μάχη στα Γεράνεια  Όρη για να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων της Κινέτας και να εκκενώσουν οικισμούς της περιοχής, μια δεύτερη πυρκαγιά ξεσπάει στην περιοχή Νταού Πεντέλης: η αρχή του εθνικού δράματος που εκτυλίσσεται τις τελευταίες έξι ημέρες στη χώρα μας.

Δευτέρα, 23 Ιουλίου: Ζωές στις φλόγες

Παρότι υπήρχε ανησυχία ότι η φωτιά που ξέσπασε στο Νταού  Πεντέλης θα κατευθυνθεί προς τον Διόνυσο, οι θυελλώδεις άνεμοι αλλάζουν τη φορά του και ξεκινάει η «πύρινη επέλαση» προς την Καλλιτεχνούπολη και τον Νέο Βουτζά.

Στη μάχη έχουν ριχτεί πλέον ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, που προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια των κατοίκων και να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Στις 18:13, οι φλόγες έχει πλέον περάσει τη λεωφόρο  Μαραθώνος και η πύρινη λαίλαπα βρίσκεται στο Μάτι. H ταχύτητα των ανέμων που πνέουν στην περιοχή αγγίζουν κατά τόπους τα 120 χλμ/ώρα, όπως ανακοίνωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η κατάσταση είναι δραματική…

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας  επιστρέφει εσπευσμένα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και μεταβαίνει αμέσως στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Αργά το βράδυ, ο δήμαρχος Ραφήνας Βασίλης  Μπουρνούς κάνει λόγο για νεκρούς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Ωστόσο, καμία τέτοια πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται  επίσημα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι πρώτοι διασωθέντες από τη θάλασσα φτάνουν στο λιμάνι της Ραφήνας. Εμφανώς σοκαρισμένοι και ταλαιπωρημένοι, μεταφέρονται σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Τρίτη, 24 Ιουλίου: Η πρώτη πράξη του δράματος

Με το πρώτο φως του ήλιου, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της τραγωδίας. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για 24 νεκρούς, καμένα αυτοκίνητα στους δρόμους και δεκάδες τραυματίες.

Μέχρι τις 8:30 το πρωί, ο αριθμός των νεκρών αγγίζει πλέον τους 50. Οι άνδρες της πυροσβεστικής, που δίνουν ακόμη μάχη με τις φλόγες, εντοπίζουν το οικόπεδο στο Κόκκινο Λιμανάκι όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή 26 άνθρωποι…

Η έκταση της καταστροφής σοκάρει την Ευρώπη και καταφθάνουν τα πρώτα συλλυπητήρια μηνύματα αλλά και προσφορές για βοήθεια. Νωρίς το μεσημέρι, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διατάζει προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια της τραγωδίας. 

Ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει πλέον τους 156, 11 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι. Στο «Παίδων» νοσηλεύονται και 23 παιδιά.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων του Νέου Βουτζά και των υπόλοιπων πληγεισών περιοχών σοκάρουν.

Οργανώνονται οι πρώτες προσπάθειες για την προσφορά  βοήθειας στους πληγέντες και ανακοινώνονται τα πρώτα μέτρα ανακούφισης από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κηρύττει τριήμερο εθνικό πένθος και δεσμεύεται ότι «τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί».

Αμέσως μετά, ξεκινά  έκτακτη  σύσκεψη στο Μαξίμου, με το πέρας της οποίας ανακοινώνεται οικονομική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους. Το απόγευμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στη συγκρότηση ειδικής ομάδας για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών.

Το πύρινο μέτωπο στην Κινέτα παραμένει ενεργό ενώ η πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες και στα Χανιά.

Μερικά λεπτά πριν τις 17:30, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη ανακοινώνει ότι 74 άνθρωποι χάθηκαν στις φλόγες. Από τα παιδιά που νοσηλεύονταν 11 παίρνουν εξιτήριο.

Οι έρευνες στα καμένα σπίτια αλλά και το απέραντο μαύρο τοπίο της ανατολικής Αττικής έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για άφατη λύπη και καθολική συμπαράσταση προς τους πληγέντες.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων,μεταξύ των οποίων η πίστωση 20 εκατ. ευρώ από το ΥΠΟΙΚ σε ειδικός λογαριασμό αλλά και η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Τετάρτη, 25 Ιουλίου: Στους 80 οι νεκροί

Ο κατάλογος των θυμάτων μακραίνει ακόμη περισσότερο, με την πυροσβεστική να επιβεβαιώνει ότι 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι έρευνες στα περίπου 1.500 σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Την ώρα που η ανατολική Αττική μετράει τις πληγές της, αρχίζει να ξεδιπλώνεται το δράμα της οικογένειας Φιλιπποπούλου. Ο πατέρας της οικογένειας κάνει δραματική έκκληση για τον εντοπισμό των 9χρονων παιδιών του, τα οποία πίστεψε ότι είδε να βγαίνουν από σκάφος του λιμενικού σε τηλεοπτικά πλάνα.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» δίνει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των δίδυμων  κοριτσιών. Ο άνδρας που εθεάθη δίπλα στα κοριτσάκια στο σκάφος του λιμενικού πηγαίνει για κατάθεση στην αστυνομία, όταν και αποκαλύπτεται ότι τα παιδιά που συνόδευε ήταν τα δικά του.

Την Τετάρτη δημοσιοποιείται και η είδηση του θανάτου του σεφ Παναγιώτη Κοκκινίδη, ο οποίος πέθανε μαζί με τη σύζυγό του, τα δύο τους ανήλικα παιδιά και την μητέρα του.

Οι αρχές προχωρούν με ταχείς ρυθμούς την επιχείρηση απομάκρυνσης των καμένων αυτοκινήτων και οι έρευνες των πυροσβεστών προχωρούν από πόρτα σε πόρτα.  Στην πρώτη τους ενημέρωση, οι ιατροδικαστές που έχουν ξεκινήσει τις νεκροψίες κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση. Αποκαλύπτουν, μάλιστα, ότι οι περισσότερες σοροί έχουν απανθρακωθεί.

Αργά το απόγευμα, η κυβέρνηση ανακοινώνει σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων της Αττικής.

Πέμπτη, 26 Ιουλίου: Έγιναν οι πρώτες ταυτοποιήσεις

Ο απολογισμός έχει φτάσει τους 81 νεκρούς και η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι έχουν ταυτοποιηθεί 10 θύματα.

Μερικές ώρες αργότερα, γνωστοποιείται πως άλλοι δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ η πυροσβεστική αναφέρει ότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι έρευνες σε κλειστά σπίτια. Στο νοσοκομείο παραμένουν 57 ενήλικες και τέσσερα παιδιά.

Έξω από το νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί εκτυλίσσονται σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Συγγενείς φτάνουν από νωρίς το πρωί στο σημείο προκειμένου να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους ενώ γνωστοποιείται ότι έχει ενεργοποιηθεί και η ειδική ομάδα αναγνώρισης καταστροφών.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχωρεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τους αρχηγούς Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

Ο κ. Τόσκας μιλάει για πρώτη φορά για «σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού» ενώ παράλληλα αποκαλύπτει ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή.

Με τη σειρά του, ο Δημήτρης  Τζανακόπουλος αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο.

Ερωτηθείς από το CNN Greece εάν θα έκανε κάτι διαφορετικά μετά από το μέγεθος της καταστροφής, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης απαντά αρνητικά. «Θα έκανα ακριβώς τα ίδια» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη Τύπου προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για μια «θλιβερή παράσταση».

Παρασκευή, 27 Ιουλίου: Συνεχίζονται οι ταυτοποιήσεις, o πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη

Τα δείγματα DNA των συγγενών θυμάτων και αγνοούμενων έχουν φτάσει στα εργαστήρια της Ελληνικής αστυνομίας.

Η ταυτοποίηση γίνεται υπό την καθοδήγηση της υποστράτηγου Πηνελόπης  Μινιάτη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώνεται ότι οι νεκροί είναι 87 και  οι νεκροτομές των σορών έχουν πλέον ολοκληρωθεί.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν. Tο λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός ως προς την αλήθεια. Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας» λέει ο πρωθυπουργός, προτρέποντας τους αρμόδιους υπουργούς του να κάνουν το ίδιο.

Αργά το βράδυ, ανακοινώνεται πως ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δίδυμων κοριτσιών, μια είδηση που βύθισε στη θλίψη το πανελλήνιο. Τα 9χρονα βρέθηκαν νεκρά στις αγκαλιές των παππούδων τους…

Σάββατο, 28 Ιουλίου: Στους 88 οι νεκροί, συγκλονίζουν τα οικογενειακά δράματα

Το πρωί του Σαββάτου, υποκύπτει στα τραύματά της μια 42χρονη γυναίκα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 88.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι ταυτοποιήσεις των σορών ενώ ορισμένες οικογένειες έχουν παραλάβει ήδη τους νεκρούς τους…

Το Σάββατο πραγματοποιείται η κηδεία του ιερέα Σπ. Παπαποστόλου, ο οποίος χάθηκε στις φλόγες.

Το δράμα των οικογενειών που διαλύθηκαν τόσο βίαια συγκλονίζει την Ελλάδα…

Κυριακή, 29 Ιουλίου: Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενος

Παρότι οι πληροφορίες για τους αγνοούμενους παραμένουν συγκεχυμένες, οι έρευνες για τον εντοπισμό τους σε στεριά και θάλασσα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Δύτες πραγματοποιούν καταδύσεις στις ακτές της ανατολικής Αττικής, της Νοτιοδυτικής Εύβοιας αλλά και σε βραχονησίδες ενώ πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία ελέγχουν σπιθαμή προς σπιθαμή σπίτια, επιχειρήσεις ή και υπαίθριους χώρους όπου θα μπορούσαν να υπάρχουν άνθρωποι.

Η διαδικασία  αναγνώρισης των θυμάτων συνεχίζεται, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν ταυτοποιηθεί 51 θύματα.

Έξι ημέρες οδύνης, πόνου και αγωνίας…

Πηγή: CNN Greece 

Όλη η επικαιρότητα