Ηλεία

Αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας για παράταση προθεσμίας κτηματογράφησης στο Κτηματολόγιο

Ακούστε το άρθρο

Αναγκαία για τους πολίτες

Στάλθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο,  αίτημα παράτασης προθεσμίας κτηματογράφησης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο ΕΚΧΑ ΑΕ και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ Γιαννόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του:

Η διαδικασία Κτηματογράφησης στην Π.Ε. Ηλείας, μετά από οκτώ μήνες και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, το ποσοστό των δηλούμενων δικαιωμάτων κυμαίνεται μόλις στο 35-40 %,  την στιγμή που το σύνολο των εκτιμώμενων δικαιωμάτων στην περιοχή μας (Π.Ε. Ηλείας) ανέρχεται στις 600.000.

Καθημερινά παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός κοινού από τις πρώτες πρωινές ώρες στο ένα και μοναδικό γραφείο Κτηματογράφησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω  γραφείου είναι στις 08.00 το πρωί και τα νούμερα πραγματικής εξυπηρέτησης τελειώνουν ΠΡΙΝ την ώρα έναρξης λειτουργίας του. Η ανάδοχος εταιρεία ΚΤΗΜΑ 2016 σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους πολίτες να καταθέσουν αίτηση για προγραμματισμένο ραντεβού στα πλαίσια της εμπρόθεσμης προσέλευσης.

Πλην όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι  την Παρασκευή το βράδυ (25-10-2019), πολίτης έπαιρνε ραντεβού εμπρόθεσμης προσέλευσης για τα μέσα Δεκεμβρίου και σήμερα Τετάρτη  (30-10-2019), και μετά από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όπου ραντεβού κλείνονταν ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά και όχι στο γραφείο Κτηματογράφησης που ήταν κλειστό, τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν φτάσει ήδη στα μέσα – τέλη Φεβρουαρίου. Το ανωτέρω παράδειγμα αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο ότι η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού εκ των πραγμάτων καθίσταται μη λειτουργική.

Η Κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κτηματογράφηση της Π.Ε. Ηλείας έχει αναλάβει και την κτηματογράφηση της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Είναι απορίας άξιο το πώς η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας που είχε ως ημερομηνία έναρξης υποβολής δηλώσεων την 10η-12-2018, λήγει  την 31η-10-2019, ενώ η Π.Ε. Ηλείας που είχε ως ημερομηνία έναρξης την 28η-01-2019, ενάμιση μήνα δηλαδή μετά την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, λήγει και αυτή την 31η-10-2019. Εύλογα λοιπόν διερωτόμαστε με ποιο σκεπτικό η Κοινοπραξία κρίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τις 2 Π.Ε. που έχει αναλάβει να κτηματογραφήσει.

Επιπλέον, άλλες περιοχές που είναι υπό Κτηματογράφηση βρίσκονται τώρα στην 6η ή και στην 7η παράταση, ενώ η Π.Ε. Ηλείας βρίσκεται στην 4η.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι η παροχή μιας επιπλέον παράτασης είναι επιβεβλημένη, ενώ είναι σίγουρο ότι αφενός μεν μια παράταση θα ανακουφίσει πολίτες και επαγγελματίες, αφετέρου δε, δεν θα επιφέρει καθυστέρηση στη διαδικασία πέραν της ήδη προγραμματισμένης (με ραντεβού εμπρόθεσμης προσέλευσης).

Όλη η επικαιρότητα