Ελλάδα

Ετοιμάζονται γεωτρύπανα για τις έρευνες πετρελαίου στην Δυτική Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο
Έπειτα από περίπου 5 χρόνια εξαγγελιών, διαγωνισμών, καθυστερήσεων και παλινωδιών, η αγορά των υδρογονανθράκων ξαναμπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα επενδυτικά πλάνα που βρίσκονται σε εξέλιξη και φιλοδοξούν να φέρουν στο φως αξιόλογα κοιτάσματα εντός του ελλαδικού χώρου.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα Πελοπόννησος, μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν εντοπιστεί οι πρώτοι δύο έως τρεις ερευνητικοί στόχοι στην παραχώρηση των Ελληνικών Πετρελαίων σε μια θαλάσσια έκταση 1.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Αμέσως μετά ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την προετοιμασία της υποδομής και τις υπογραφές των περίπου 40 συμβάσεων με τους εργολάβους. Η προετοιμασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2017 και αρχές του 2018 προβλέπεται η έλευση του γεωτρύπανου που θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες. Ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος έχει εντοπιστεί και, εφόσον περιέχει πετρέλαιο, θα αναφέρεται σε κοίτασμα τουλάχιστον 100 εκατ. απολήψιμων βαρελιών, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναλύσεις που έχουν γίνει από τα ΕΛΠΕ και τους τεχνικούς τους συνεργάτες.

Πετρέλαιο στο Κατάκολο: Κατατέθηκε το αναπτυξιακό πλάνο

Εντός του 2018 αναμένεται από την Energean η γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν 35-40 εκατομμύρια βαρέλια, εκ των οποίων απολήψιμα είναι τα 10 εκατ. περίπου. Η εταιρεία εκπονεί σχέδιο εκμετάλλευσης του διαπιστωμένου κοιτάσματος, ενώ παράλληλα συνεχίζει την ερευνητική δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές της παραχώρησης.

Οι εργασίες στο Κατάκολο θεωρούνται κομβικής σημασίας, καθώς μπορούν να δώσουν ένα σαφές στίγμα για την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδας και του Ιονίου.

Όλη η επικαιρότητα