Αγροτικά Ηλεία

Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ν. Ηλείας «Η Δήμητρα»

Ακούστε το άρθρο

Το νέο πρόγραμμα LEADER και οι δυνατότητες απορροφητικότητας αλλά και το νέο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Βιολογικής Γεωργίας, ήταν τα δυο θέματα που απασχόλησαν επί μακρόν την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ν. Ηλείας «Η Δήμητρα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της Π.Ε.Δ στον Πύργο, τα μέλη της Ένωσης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πολλά από τα θέματα που αφορούν την Βιολογική γεωργία και τις εξελίξεις που υπάρχουν, ενώ διαφάνηκε η ανάγκη για βιολογική καλλιέργεια της γης, τόσο για την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την εναρκτήρια εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Βαρώτσος, ευχόμενος καλή, δημιουργική και αποδοτική χρονιά με υγεία. «Είμαστε στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, της οποίας το μέγεθος ίσως δεν έχουμε ακόμα πλήρως συνειδητοποιήσει. Η κρίση όμως δεν είναι μόνο ελληνική, είναι παγκόσμια, πολύπλευρη και διαπερνά όλες τις πτυχές της ζωής μας. Το πολιτικό – οικονομικό – κοινωνικό σύστημα χωλαίνει, όπως και η σύγχρονη συμβατική, βιομηχανοποιημένη, χημική γεωργία που παράγει άρρωστο έδαφος, άρρωστα φυτά, άρρωστα ζώα, άρρωστους ανθρώπους και άρρωστο πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι τροφές σήμερα είναι επιβαρυμένες με χημικά δηλητήρια και έχουν χάσει μέχρι το 80% της θρεπτικής τους αξίας σε σχέση με τις τροφές που κατανάλωναν οι παππούδες μας όταν ήταν παιδιά. Ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι, πριν – όχι πολλά – χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν 1/100, σήμερα πλησιάζει το 1/2 και σε λίγα χρόνια, κάθε άτομο θα εμφανίζει κάποιας μορφής καρκίνο. «Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης για να επιβιώσουμε», είπε ο κ.Βαρώτσος.

Τα προβλήματα από την συμβατική γεωργία

Τα αποτελέσματα των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η συμβατική γεωργία, είναι  – όπως τα παρουσίασε ο κ.Βαρώτσος – τα παρακάτω:

-Το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει, ενώ το εισόδημα του παραγωγού συμπιέζεται

-Οι αγρότες αγοράζουν τις εισροές λιανικής και μετρητοίς και πωλούν τα προϊόντα τους χονδρικής και με πίστωση

-Ο αγρότης βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, αφού από μεγάλες εταιρίες αγοράζει τις εισροές του (μονοπώλια και ολιγοπώλια) ,και σε μεγάλες εταιρίες πουλά τα προϊόντα του (μονοψώνια και ολιγοψώνια)

-Ο αγρότης όταν πουλά τα προϊόντα μέσω των καναλιών εμπορίας που υπάρχουν σήμερα, λαμβάνει μόνο το 1/3 της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής και μόνο το 1/10 μένει σε αυτόν

Η τροφή μας, είναι το φάρμακό  μας

Εξηγώντας γιατί οι βιοκαλλιεργητές είναι σε σχετικά καλύτερη θέση από όσους ασχολούνται με τη συμβατική γεωργία, ανέφερε πως, κάθε 1 ευρώ που παράγεται στον πρωτογενή τομέα στην ύπαιθρο, αυξάνει το εθνικό εισόδημα κατά 7 ευρώ, παράγουν το πιο σημαντικό προϊόν, την τροφή μας «το φάρμακό μας», διαχειρίζονται με σεβασμό το περιβάλλον,  και ασκούν την πιο προωθημένη, καινοτόμα και πιο ελπιδοφόρα μέθοδο παραγωγής, αφού δεν χρειάζεται φάρμακα και λιπάσματα, και γενικά πολλές εξωτερικές εισροές. Κι όλα αυτά, σ’ έναν από τους πιο ευλογημένους τόπους της Ευρώπης. Τέλος, αναφέρθηκε και στα σημαντικά «εργαλεία» που έχουν πια στα χέρια τους οι βιοκαλλιεργητές (νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, συλλογικές μορφές επιχειρηματικότητας, αγροδιατροφική σύμπραξη, την Ένωση)

Τα θέματα της ημερήσια διάταξης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο εκπρόσωπο της ΑΝΟΛ Γιάννης Μαυροειδής μίλησε για την πορεία του νέου προγράμματος LEADER, με προϋπολογισμό 6 εκατ . ευρώ για την γεωργία στην Ηλεία και 2,5 εκατ. ευρώ για την αλιεία, για πρώτη φορά στην Ηλεία.

Για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργία, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ο Γεωπόνος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αντώνης Αντωνιάδης.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε – μεταξύ άλλων – και για τη δημιουργία ενός κοινού «brand name» με όνομα που να περιέχει τη λέξη «Ολυμπία», για την παρουσία της Ένωσης στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2010 στο Τόκιο.

Όλη η επικαιρότητα