Πολιτισμός

Η ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος» γιόρτασε τα 26α γενέθλια της

Ακούστε το άρθρο

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, η ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος» γιόρτασε τα 26α γενέθλια της συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος και του πολιτισμού του τόπου μας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν οι απονομές τιμής στον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο για το πλούσιο έργο του και τη συνεισφορά του στο ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο, στη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα για τη σημαντική προσφορά της στον χώρο των Καλών Τεχνών και ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της εικαστικής παιδείας της χώρας μας, και στον ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά για το σύνολο της προσφοράς του στην ελληνική μουσική σκηνή.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση του 26ου τόμου «Επίλογος 2017» από τον αρχισυντάκτη της έκδοσης, δημοσιογράφο Γιάννη Ν. Μπασκόζο, τον σύμβουλο έκδοσης συγγραφέα Κώστα Γεωργουσόπουλο και τον διευθυντή της Τάκη Βλαστό, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στην ύλη της φετινής έκδοσης, που περιλαμβάνει τα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, όσο στις αντιξοότητες αλλά και τις προσπάθειες των δημιουργών του πολιτισμού στις μέρες μας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο με χαρακτηριστικά αποσπάσματα για το έργο των τιμηθέντων και πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις.

Για τον Άγγελο Αντωνόπουλο μίλησε ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος, για την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ο καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης και για τον Μανώλη Μητσιά ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης.

Τις τιμές απένειμαν αντιστοίχως: η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, η ακαδημαϊκός Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και ο συγγραφέας  Βασίλης Βασιλικός.

Την εκδήλωση παρουσίασε o Μιχάλης Ρέππας που με την ζωντάνια και τον αυθορμητισμό του εξέφρασε τον θαυμασμό του κοινού για τους τιμηθέντες αλλά και τη συγκίνηση των τελευταίων για τη σημαντική αυτή διάκριση.

Μετά τις απονομές ο Μανώλης Μητσιάς ερμήνευσε με τη μεστή και αξεπέραστη φωνή του τραγούδια που αγάπηθηκαν και μεγάλωσαν μ’ αυτά  πολλές γενιές Ελλήνων δίνοντας την υπόσχεση ότι «θα τραγουδώ μέχρι τέλος για μια χώρα που δεν έχει επίλογο». Στο πιάνο τον συνόδευσε ο διεθνής Αχιλλέας Γουάστορ.

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και η ζεστή του ανταπόκριση στις απονομές τιμής των εξεχουσών προσωπικοτήτων έκανε την ατμόσφαιρα της βραδιάς ιδιαίτερα συγκινητική. Τα λόγια των ομιλητών που παρουσίασαν τους βραβευθέντες ήταν γεμάτα θαυμασμό και οι ευχαριστήριες ομιλίες των τελευταίων, φανέρωναν τη σεμνότητα και το ήθος τους. Η βραδιά αποτύπωσε την αγάπη του κόσμου για τους τιμηθέντες καθώς και  την εκτίμησή του στον θεσμό που έχει δημιουργήσει ο «Επίλογος» στην εξέλιξη του πολιτισμού στον τόπο μας.

Την εκδήλωση τιμησαν με την παρουσία τους: η σύζυγος της Α.Ε. του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κύριου Προκοπίου Παυλοπούλου κα Σ. Παυλοπούλου,  η κα Όλγ. Κεφαλογιάννη ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο κος Ν. Σοφιανός ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Κ.Κ.Ε., οι βουλευτές, Π. Σκουρολιάκος και  Γρ. Ψαριανός ο Φ. Κουβέλης.

Αλλά και καλλιτέχνες, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών, και της κοινωνικής  ζωής, όπως οι: Β. Θεοδωρόπουλος, Τ. Πατρίκιος, Γ. Μιχαλακόπουλος, Καρ. Καραμπέτη, Β. Πεφάνη,  Άρ. Κωνσταντινίδη, Ελ. Σαμίου, Μ. Πρατικάκης Θ. Παπαγεωργίου, Π. Ζουμπουλάκη, Γ. Χατζηνάσιος, Κ. Τριανταφυλλόπουλος, Ταμ. Κουλίεβα, Ν. Καβουκίδης, Αλ. Αντωνόπουλος, Δ. Πιατάς, Γ. Μόρτζος, Μ. Βιδάλη, Σπ. Μπιμπίλας, Γ. Μποστατζόγλου κ.ά.

Η βραδιά έκλεισε με κοκτέιλ στον φιλόξενο χώρο του φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη.

Ο «ΕΠΙΛΟΓΟΣ 2017» βρίσκεται σε όλα τα  βιβλιοπωλεία από την 1η Δεκέμβρη.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα