Κόσμος

Έτοιμο να εκραγεί το Ιράκ μετά την εισβολή σιιτών στο κοινοβούλιο

etoimo_na_ekragei_to_irak_meta_tin_eisvoli_siiton_sto_koinovoylio.jpg
Ακούστε το άρθρο
Εκατοντάδε σιίτες μουσουλμάνοι που διαδήλωναν κατά του πολιτικού αδιεξόδου του Ιράκ μπήκαν εντός της Πράσινης Ζώνης στην κεντρική Βαγδάτη και εισέβαλαν στο κοινοβούλιο.

Πρόκειται για σιίτες μουσουλμάνους, υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μουκτάντα Αλ Σαντρ.

Οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν τα τσιμεντένια τείχη της Πράσινης Ζώνης, όπου στεγάζονται υπό αυστηρές συνθήκες ασφαλείας πολλά κυβερνητικά κτήρια και διπλωματικές αποστολές.

 

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πυροβόλησαν στον αέρα σε μια προσπάθεια να τους απωθήσουν. Σε κατάσταση έκτακης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη, αλλά δεν επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ και ενισχύονται από το επίσης σιιτικό, ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν. Κατηγορούν την κυβέρνηση, η οποία επίσης ελέγχεται από σιίτες, για διαφθορά και αναποτελεσματικότητα στη μάχη ενάντια στους σουνίτες μουσουλμάνους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην Πράσινη Ζώνη από το πρωί, μετά τη νέα αποτυχία της Βουλής να δώσει το πράσινο φως για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών προτεινόμενη από την πρωθυπουργό Χαϊντάρ Αλ Αμπάντι.

Της εισβολής των διαδηλωτών στο κοινοβούλιο στη Βαγδάτη, προηγήθηκε μήνυμα του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, με το οποίο τους προέτρεπε να εισβάλουν στην Πράσινη Ζώνη.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από την Πράσινη Ζώνη που φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, καθώς στο εσωτερικό της, βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες. Στη συνέχεια, διέσχισαν τη γέφυρα του ποταμού Τίγρη φωνάζοντας: «Να φύγουν οι δειλοί!» υπονοώντας τους βουλευτές, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας φρουρός σε σημείο ελέγχου της Πράσινης Ζώνης δήλωσε ότι δεν έγινε έλεγχος στους διαδηλωτές πριν από την είσοδό τους. Τηλεοπτικά στιγμιότυπα δείχνουν τους διαδηλωτές να κρατούν σημαίες και να φωνάζουν «Θα περάσουμε ειρηνικά…».

Ορισμένοι ιρακινοί βουλευτές τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την εισβολή στο κτίριο του κοινοβουλίου στη Βαγδάτη.

Σε αυτό το κλίμα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι καταδίκασε την επίθεση, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για νέα αποσταθεροποίηση της χώρας.

«Η επίθεση που αναφέρθηκε νωρίτερα εναντίον του κοινοβουλίου του Ιράκ και οι βίαιες διαδηλώσεις στη Βαγδάτη θέτουν τον κίνδυνο μιας περαιτέρω επιδείνωσης της ήδη τεταμένης κατάστασης» σημείωσε η κ. Μογκερίνι σε δελτίο Τύπου.

Η ίδια εκτιμά ότι πρόκειται για μία «εσκεμμένη διατάραξη της δημοκρατικής διαδικασίας» κι υπογράμμισε ότι είναι επείγουσα «η σύντομη επιστροφή στην τάξη (…) προς το συμφέρον του ιρακινού λαού (…) και ολόκληρης της περιοχής, που είναι αντιμέτωπη με πολυάριθμες απειλές».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Όλη η επικαιρότητα