Υγεία

Έτσι θα προστατεύσετε τα μάτια σας από την οθόνη των ηλεκτρονικού υπολογιστή

etsi_tha_prostateysete_ta_matia_sas_apo_tin_othoni_ton_ilektronikoy_ypologisti.jpg
Ακούστε το άρθρο

Είναι αξιοσημείωτη η αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τόσο στο γραφείο, όσο και στο σπίτι. Η πολύωρη έκθεση των ματιών στην οθόνη του υπολογιστή προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια (κοκκινίλα, ξηρότητα ή δακρύρροια), κούραση (αίσθηση βάρους στα βλέφαρα ή το μέτωπο) και δυσκολία εστίασης. Επίσης μπορεί να νιώσετε πονοκέφαλους, πόνους στην πλάτη ή μυϊκούς σπασμούς.

Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να προστατέψετε τα μάτια σας από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Είναι απαραίτητο να κάνετε συχνά διαλείμματα, ώστε τα μάτια σας να ξεκουράζονται. Όταν κάνετε διάλειμμα φροντίστε να ξεκουράζετε τα μάτια σας π.χ. κρατώντας τα για λίγο κλειστά, κοιτάζοντας μακριά από την οθόνη σας εστιάζοντας σε κάποιο αντικείμενο ή επιχειρήστε να κοιτάξετε έξω το φυσικό φως της ημέρας. Στην καλύτερη περίπτωση αν έχετε τη δυνατότητα μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στη φύση.

Μεταξύ των διαλειμμάτων είναι καλό τα μάτια σας να ξεκουράζονται περιοδικά, για παράδειγμα να κοιτάζετε μακριά από την οθόνη σας και να εστιάζετε ένα αντικείμενο ή κάποιο τοπίο. Αν κοιτάζετε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, αυτό συμβάλλει στην κούραση των ματιών και μυωπία λόγω της συνηθείας προς τις κοντινές αποστάσεις.

Ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας πιο συχνά, η εργασία με τον υπολογιστή εντείνει την ξηρότητα των ματιών. Ο υπολογιστής πρέπει να έχει μια απόσταση μεταξύ ματιών και οθόνης τουλάχιστον των 50 εκατοστά. Επίσης το ύψος της οθόνης πρέπει να είναι λίγο πιο χαμηλό από το επίπεδο των ματιών.

Πηγή: zougla.gr

Όλη η επικαιρότητα