Ποδόσφαιρο

Europa League: Με σούπερ Γεσίλ ο Πανιώνιος, 2-0 την Γκόριτσα

Ακούστε το άρθρο

Με τον Σαμέντ Γεσίλ να πετυχαίνει δύο γκολ και να κερδίζει την αποβολή του Κάβτσιτς, ο Πανιώνιος επικράτησε με 2-0 της Γκόριτσα κι έκανε σημαντικό βήμα πρόκρισης στον τρίτο προκριματικό του Europa League.

Ξεκίνησε από εκεί που… σταμάτησε πέρυσι. Μπορεί να ήταν η 13η νύχτα του Ιούλη και οι ομάδες να είναι ανέτοιμες, αλλά ο Πανιώνιος έδειξε να είναι πανέτοιμος.

Με πειστική εμφάνιση νίκησε με 2-0 την Γκόριτσα στη Νέα Σμύρνη κι απέκτησε προβάδισμα για πρόκριση στην επόμενη φάση (τρίτος προκριματικός γύρος του Europa League, η κλήρωση την Παρασκευή 14/7). Έχοντας τον Σαμέντ Γεσίλ σε σούπερ κατάσταση (δύο γκολ και μια κερδισμένη αποβολή) και τους “νέους” (Κότνικ, Χατζισαφί, Μπανανά) να “κουμπώνουν” στους “παλιούς”, οι “κυανέρυθροι” έκαναν ο,τι ήθελαν την Γκόριτσα και θα μπορούσαν να είχαν διευρύνει το προβάδισμα.

Έτσι θα ταξιδέψει στη Σλοβενία στις 20 Ιούλη (20:45) και την Γκόριτσα για τη ρεβάνς. Με την εικόνα που έδειξαν οι δύο ομάδες στη Νέα Σμύρνη, εάν ο “Ιστορικός” παρουσιάσει το σοβαρό του πρόσωπο δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και θα σφραγίσει την πρόκριση. Εννιά χρόνια μετά, η επιστροφή του Πανιωνίου στην Ευρώπη καταγράφηκε με θετικό πρόσημο. Η μισή δουλειά έγινε, μένει άλλη μισή σε μία εβδομάδα.

Ο Μιχάλης Γρηγορίου, στο ντεμπούτο του στον πάγκο του Πανιωνίου σε επίσημο παιχνίδι, επέλεξε ως σύστημα το 4-2-3-1. Ο νεοαποκτηθείς, Μάτιτς Κότνικ ήταν κάτω απ’ την εστία, ο Βαλεντίνος Βλάχος με τον Εχσάν Χατζισαφί τοποθετήθηκαν στα άκρα της άμυνας, οι Βαγγέλης Οικονόμου και Γιαγιά Μπανανά ήταν το δίδυμο στα στόπερ, οι Κυριάκος Σαββίδης και Παναγιώτης Κόρμπος είχαν ανασταλτικό ρόλο στη μεσαία γραμμή, ενώ οι Λάζαρος Λάμπρου, Σοτζέι Μασούντ και Γιώργος Μασούρας αγωνίστηκαν πίσω απ’ τον μοναδικό προωθημένο, Σαμέντ Γεσίλ.

Γεσίλ “μαγικός” τον οδηγεί

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, ο Πανιώνιος είχε τον έλεγχο του ματς θέλοντας να περάσει ένα μήνυμα… κυριαρχίας στους Σλοβένους.

Και το γκολ δεν άργησε να έρθει! Δώδεκα λεπτά μετά την έναρξη του ματς οι “κυανέρυθροι” άνοιξαν το σκορ, όταν ο Κόρμπος πέρασε υπέροχη κάθετη πάσα στον Γεσίλ και ο Γερμανός με εξαιρετικό σουτ τελείωσε τη φάση, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Σόρτσαν κι ανοίγοντας το σκορ.

Τέσσερα λεπτά μετά την επίτευξη του γκολ, ο “Ιστορικός” έχασε νέα ευκαιρία με τον Λάμπρου, ο οποίος έπειτα από ωραία ατομική ενέργεια έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 22ο λεπτό, ο ίδιος ποδοσφαιριστής βρήκε τον Μασούρα, ο δεύτερος επιχείρησε το σουτ, αλλά ο Σόρτσαν με εντυπωσιακή επέμβαση απέτρεψε την παραβίαση της εστίας του για δεύτερη φορά.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου ήρθε, ωστόσο, στο 35ο λεπτό. Ο Λάμπρου κινήθηκε εξαιρετικά από τα δεξιά αποφεύγοντας τον αντίπαλό του, έκανε και το γύρισμα, ο Μασούρας σε θέση βολής έστειλε την μπάλα στο κεφάλι του γκολκίπερ της σλοβένικης ομάδας.

Απίθανη ευκαιρία, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας αλλά και της θέσης του “κυανέρυθρου” μεσοεπιθετικού. Στο 38ο λεπτό, ο Χατζισαφί εκτέλεσε γλυκά από τα δεξιά με το αριστερό το φάουλ, ο Μπανανά σηκώθηκε ψηλά στο κέντρο της άμυνας της Γκόριτσα, έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Σόρτσαν ξανά με εντυπωσιακή επέμβαση απομάκρυνε την μπάλα.

Στο 44ο λεπτό, ο σκόρερ του γκολ του Πανιωνίου έκλεψε την μπάλα από τον Κάβτσιτς, πήρε την κατοχή και ο αμυντικός της Γκόριτσα τον ανέτρεψε μην έχοντας άλλη επιλογή ενόψει και του διαφαινόμενου τετ-α-τετ του Γερμανού.

Ο Κάβτσις αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, ο Μασούντ ανέλαβε την εκτέλεση του φάουλ, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Σόρτσαν.

Το ίδιο δυναμικά ξεκίνησε και το δεύτερο ημίχρονο για τον Πανιώνιο. Λίγα δευτερόλεπτα μετά από την έναρξή του, ο Σόρτσαν απέκρουσε το πλασέ του Μασούρα, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο στο 47ο με τον Γεσίλ να νικά τον Σλοβένο γκολκίπερ με εξαιρετικό τελείωμα ύστερα από εξαιρετική ασίστ του Μασούρα.

Στο 59ο λεπτό, ο Τσέλτσερ εκτέλεσε το φάουλ, ο Κότνικ απέκρουσε εντυπωσιακά την μπάλα, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Ζίγκον σκόραρε, αλλά η φάση θεωρήθηκε ως μη γενόμενη, καθώς ο Σλοβένος υποδείχθηκε σωστά σε θέση οφσάιντ.

Στο 63ο λεπτό, ο Χατζισαφί έκανε τη σέντρα απ’ τα δεξιά, ο Μασούντ πήρε την κεφαλιά από δύσκολη γωνία, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Στο 70′ ο Γεσίλ βρέθηκε πολύ κοντά στο χατ τρικ, αλλά δεν πλάσαρε σωστά τον Σόρτσαν, ενώ στο 85′ ο  Τσέλτσερ έκανε τη σέντρα απ’ τα αριστερά, η μπάλα χτύπησε στο πάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού, αλλά ο Ούγκο Μιγκέλ έδειξε άουτ, θεωρώντας πως η μπάλα είχε βγει νωρίτερα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Σίγουρα αυτή του γκολ του Σαμέντ Γεσίλ γιατί διατάραξε την ισορροπία στο σκορ (υπέρ του Πανιωνίου), κι έδωσε εκτός από το προβάδισμα και τη ψυχολογία στους “κυανέρυθρους”. Δεν γίνεται να μην αναφερθεί η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Μασούρα. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικότερη ήταν αυτή της αποβολής του Κόβτσιτς καθώς διαταράχθηκε η αριθμητική ισορροπία και ο “Ιστορικός” έπαιξε για ένα ολόκληρο ημίχρονο με παίκτη παραπάνω. Πέρυσι είχε ένα γκολ σε 13 συμμετοχές. Φέτος ξεκίνησε με δύο σε ένα ματς. Βέβαια στην “υπόθεση-πρόκριση” μπορεί να μετρήσει το δεύτερο γκολ του.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Καλός ως προς τον πειθαρχικό έλεγχο ο Ούγκο Μιγκέλ. Ο Πορτογάλος είδε το μαρκάρισμα του Κάβτσιτς στον Γεσίλ κι αποφάσισε ορθά. Το μαρκάρισμα ήταν εκτός περιοχής, σωστά όμως απέβαλε τον Σλοβένο αμυντικό καθώς ο επιθετικός του Πανιωνίου έβγαινε μόνος σε θέση τετ-α-τετ. Σωστές, ως επί το πλείστον, οι περισσότερες υποδείξεις του.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Σαμέντ Γεσίλ. Ο 23χρονος τα έκανε όλα και άριστα στο πρώτο ημίχρονο. Μετέτρεψε σε γκολ την πρώτη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, ενώ παράλληλα κέρδισε την μπάλα και την αποβολή του Κάβτσιτς λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Ήρθε να βάλει και το δεύτερο (2-0) στην αρχή του δευτέρου (47ο). Τι άλλο να ζητήσει κάποιος από τον Γεσίλ;

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Μπορεί ο Γεσίλ να ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, αλλά όλοι οι “κυανέρυθροι” τα πήγαν εξαιρετικά. Ο Λάμπρου με τις ωραίες ενέργειές του και τις κάθετες πάσες του, οι Κόρμπος και Μασούρας με τις ασίστς τους, ο Σαββίδης που κλήθηκε να… αναπληρώσει τον Σιώπη ως alter ego του Κόρμπου, ο “νέος” Μπανανά που “κούμπωσε” εξαιρετικά πάνω στον “παλιό” Οικονόμου, ο θετικός Χατζισαφί που έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στα στημένα, ο “μαέστρος” Μασούντ, ο συνεπής Βλάχος, ο Κότνικ που όταν χρειάστηκε (στο 60ό λεπτό) ήταν εκεί, οι Ντουρμισάι,Σαραμαντάς και Ταποκό που πέρασαν ως αλλαγή. Ήταν το βράδυ της 13ης Ιούλη και ο Πανιώνιος έδειξε σαν να ξεκίνησε από εκεί που σταμάτησε. Σαν να μην άλλαξε προπονητή και παίκτες. Μια εικόνα που εκτός από τους ποδοσφαιριστές πρέπει να πιστωθεί (πρωτίστως) και στον Μιχάλη Γρηγορίου.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η Γκόριτσα σε κανένα χρονικό σημείο – πλην της φάσης του 60ού λεπτού – δεν μπόρεσε να απειλήσει τον Πανιώνιο. Δεν έδειχνε καν ικανή να τον κοντράρει. Η εικόνα των Σλοβένων ήταν απογοητευτική ακόμη κι όταν δεν είχε διαταραχθεί η αριθμητική ισορροπία. Ο σοβαρός Πανιώνιος δεν θα έχει πρόβλημα ούτε στη Σλοβενία.

Δείτε εδώ ξανά τον αγώνα: 

Europa League: Πανιώνιος – Γκόριτσα (LIVE STREAMING)

Photo credits: Eurokinissi / Πηγή: sport24.gr

Όλη η επικαιρότητα