Ηλεία

Ευ.Λέκκας: «Από τις ασφαλέστερες πόλεις της χώρας ο Πύργος»

Ακούστε το άρθρο

Eίκοσι έξι χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο «Εγκέλαδος» σημάδεψε ανεξίτηλα την πόλη του Πύργου. Στις 2:10 το μεσημέρι της 26ης Μαρτίου του 1993 η ηλειακή πρωτεύουσα δονήθηκε από συνολικά 6 σεισμούς, εκ των οποίων ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος δεν υπερέβαινε τα 220 χιλιόμετρα (Λέκκας 1996).

Ο απολογισμός ήταν μία νεκρή, 16 τραυματίες  και εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Το νοσοκομείο της πόλης, εκκλησίες σχολεία, νεοκλασικά κτίσματα κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά. Υπολογίζεται ότι το 50% των κτιρίων του Πύργου υπέστη ζημιές, ενώ το άμεσο οικονομικό κόστος «άγγιζε» τα 60 δισ. δραχμές.

Παρότι η εμπειρία από την Καλαμάτα το 1986 και την Κυλλήνη το 1988 ήταν σχετικά «νωπή», ο σεισμός του 1993 κλόνισε συθέμελα τον κοινωνικό ιστό και αποτέλεσε τομή στην ιστορία της πόλης.

Αρκετοί πολίτες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς σπίτι και κοιμούνταν σε σκηνές ή εγκατέλειψαν την πόλη, οι μαθητές έκαναν μάθημα σε λυόμενα, ενώ το πέπλο φόβου και ανησυχίας σκέπασε την πόλη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι «πληγές» άργησαν πολύ να επουλωθούν.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι ο σεισμός του Πύργου έδωσε το έναυσμα για σειρά ερευνητικών εργασιών, από τις οποίες προέκυψαν σημαντικά πράγματα όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση και την ενίσχυση των υποδομών/.

«Πρώτιστα όμως ανέδειξε έναν Πυργο, ο οποίος μετατράπησε σε πόλη με σύγχρονη αντισεισμική θωράκιση. Ο Πύργος σήμερα είναι από τις ασφαλέστερες πόλεις πανελλαδικά. Ένας σεισμός ανάλογου μεγέθους θα προκαλούσε πολύ μικρότερες –έως μηδενικές- βλάβες», δήλωσε.

Όλη η επικαιρότητα