Ηλεία Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

ΕΒΕ Ηλείας: Επτά εκατ. ευρώ για ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ηλείας  πραγματοποιήθηκε προχθές ενημερωτική ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας στον Πύργο, κατά την οποία παρουσιάστηκαν χρηματοδοτικά προγράμματα στους τομείς της Ενέργειας, της Αγροδιατροφής και της Πληροφορικής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, Κων/νος Καρπέτας, αναφέρθηκε στις προσκλήσεις που έχει ετοιμάσει η Περιφέρεια και τις οποίες αξιολογεί η Διαχειριστική Αρχή, τονίζοντας ότι η έξυπνη εξειδίκευση, ως στρατηγική για την καινοτομία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της Περιφέρειας και στηρίζεται χρηματοδοτικά με περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του, αυτήν την περίοδο «τρέχουν» τρεις προκηρύξεις ύψους 7 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν τη στήριξη ερευνητικών έργων στους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και απευθύνονται στις υφιστάμενες επιχειρήσεις…

Τέσσερα εκατ. € για Ενέργεια και Πληροφορική

Η πρώτη προκήρυξη αφορά τις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, για τις οποίες ο κ. Καρπέτας επισήμανε ότι μπορούν να αποτελέσουν πυρήνες δυναμικής ανάπτυξης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων και  η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου του 2018, στις 3μ.μ.

Η δεύτερη προκήρυξη αφορά τις  Ενεργειακές Εφαρμογές, τομέας που παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική, καθώς χαρακτηρίζεται τόσο από συγκέντρωση επιχειρηματικού, καινοτομικού και ερευνητικού δυναμικού, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την παραγωγική δραστηριότητα.

«Στον συγκεκριμένο τομέα διαπιστώνεται συγκέντρωση επιχειρηματικού, καινοτομικού και ερευνητικού δυναμικού, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη σημαντικού οικοσυστήματος με πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία ενεργειακών προϊόντων, καθώς επίσης ενεργειακών υπηρεσιών,  έτσι ώστε ο τομέας να αποτελέσει μοχλό δυναμικής ανάπτυξης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», σχολίασε ο κ. Καρπέτας , προσθέτοντας ότι προτεραιότητες στον εν λόγω τομέα αποτελούν η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, είτε για την αυτόνομη προώθησή τους στην ενεργειακή αγορά ή σαν υποστηρικτικές λύσεις στις υπόλοιπες περιοχές ενδιαφέροντος της RIS3 όπως η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε δύο εκατ. ευρώ και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 15:00.

Κομβικός κλάδος η Αγροδιατροφή

Η Τρίτη προκήρυξη αφορά την αγροδιατροφή, η οποία θεωρείται από την περιφερειακή αρχή κρίσιμος τομεάς της παραγωγικής βάσης. Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότηας ανέφερε ότι στόχος της δράσης είναι η συνένωση δυνάμεων και η δημιουργία ισχυρών ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της αγροδιατροφής.

«Η παραγωγή νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, καθώς και η μεταφορά και εφαρμογή τους στην αγροδιατροφική αλυσίδα, αποσκοπεί στην ενίσχυση της δημιουργίας δυναμικών επιχειρήσεων για την παραγωγή, τυποποίηση και ανάδειξη των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής που έχουν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με στόχο την εξωστρέφεια και τις διεθνείς αγορές», ανέλυσε ο κ. Καρπέτας.   Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε τρία εκατ. ευρώ και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 8 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 15:00.

Όλη η επικαιρότητα