Συνεντεύξεις

Εύη Βεργοπούλου: Άρωμα γυναίκας στην πολιτική ζωή της Ηλείας…

Ακούστε το άρθρο

Η Εύη Βεργοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο της Ηλείας. Σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα της τοπικής ανάπτυξης επιχειρήσεων, αλλά και στον κλάδο της εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου και της Αμαλιάδας. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, συμμετείχε ως υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής στο νομό Ηλείας. Ένας νέος άνθρωπος, με όνειρα, αξίες, ιδανικά, βαθιά πίστη στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ισότητα.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, εκλέχθηκε Περιφερειακή Σύμβουλος της ΠΕ Ηλείας, ενώ από το 2017 είναι πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ερυμάνθου, με αποκλειστική αρμοδιότητα την υδροδότηση των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Πολιτικά ενεργή και πάντα παρούσα στην περιφέρεια της Ηλείας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, συμβάλει καθημερινά με πράξεις κι όχι λόγια στην αναγέννηση του προοδευτικού χώρου. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε μας μιλά για το Κίνημα Αλλαγής, την εντροαριστερά, τους προσωπικούς και πολιτικους της στόχους, ενώ σχολιάζει φυσικά και το πρόσφατο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

  1. Συμμετείχες με την υποψήφιότητα σου στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην Ηλεία. Τι σε ώθησε στο να δεχτείς την πρόταση του κόμματους και τι αποκόμισες από την εμπειρία σου αυτή;

Ο χώρος της σοσιαλοδημοκρατίας, τον οποίο πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για αυτόν μέσα από την συμμετοχή μας στα όργανα και τις διαδικασίες, απαιτούσε την συστράτευση όλων μας αυτές τις εκλογές. Ως μέλος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση για την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής. Δεν ήταν από προσωπική φιλοδοξία αλλά από ανάγκη για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και αυτό έκανε τον αγώνα μου ακόμα πιο όμορφο. Το ΠΑΣΟΚ είχε ανάγκη την συμμετοχή μας. Η κεντροαριστερά όπως την εννοώ εγώ είναι υπεύθυνη, δεν λαϊκίζει, έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και δε διχάζει, τι πιο φυσιολογικό λοιπόν από το να ξεχυθούμε στον αγώνα αυτό από χωριό σε χωριό και από καφενείο σε καφενείο, να μιλήσουμε και να προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε με το πρόγραμμά μας.

Σχετικά τώρα με το τί αποκόμισα,… ενδιαφέρουσες συζητήσεις και απόψεις αλλά και προβληματισμούς για όσα ακόμα πρέπει να γίνουν στον νομό μας. Αυτά κρατάω και με αυτά θα πορευτώ και στο μέλλον μέχρι τον επόμενο αγώνα.

  1. Με αφορμή τον μικρό αριθμό γυναικών που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο της γυναίκας στην ενεργή πολιτική ζωή του τόπου μας. Πως σχολιάζεις εσύ αυτό το ζήτημα;

Η γυναίκα δυστυχώς συμμετέχει ελάχιστα και το πρόβλημα είναι και μεγάλο, και υπαρκτό. Πόσες γυναίκες είδαμε υποψήφιες δημάρχους, περιφερειάρχες, προέδρους επιμελητηρίων ακόμα και εμπορικών και επιστημονικών συλλόγων. Καμία! Πόσες κατάφεραν να εκλεγούν δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι; Ελάχιστες. Πόσες στο αξίωμα του βουλευτή; Μόνο μια, και όλες οι υπόλοιπες γυναίκες που συμμετείχαν σε όλα σχεδόν τα ψηφοδέλτια κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις, πίσω από όλους τους άνδρες! Φυσικά αν δεν υπήρχε η ποσόστωση στα ψηφοδέλτια η συμμετοχή θα ήταν ακόμα μικρότερη. Ακόμα δεν έχουμε πειστεί ούτε οι ίδιες ότι μπορούμε να καταφέρουμε, ότι είμαστε ικανές να ασκήσουμε διοίκηση, ότι είναι υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενιές να αγωνιζόμαστε, όχι απλά για την συμμετοχή μας αλλά για την εκλογή μας. Ο αγώνας για ισότητα δεν είναι ένα παρωχημένο σύνθημα μιας άλλης εποχής αλλά δικαίωμα που πρέπει συνεχώς να το υπερασπιζόμαστε.

  1. Πως ερμηνεύεις το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, και φυσικά το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής;

Ο κόσμος αποδοκίμασε την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δίνοντας ένα μεγάλο προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία καθώς και την αυτοδυναμία. Υπήρχε πόλωση μεταξύ των δυο κόμματων μετά τις ευρωεκλογές, όποτε ήταν αναμενόμενη η αύξηση των ποσοστών των δυο κόμματων, κάτι που επηρέασε και το ΚΙΝΑΛ αφού δε κατάφερε να γίνει ο τρίτος πόλος για τον ψηφοφόρο. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό για τον χώρο. Το ευχάριστο και το θετικό μήνυμα σε αυτές τις εκλογές ήταν μη είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο και ελπίζω η παρουσία της στο κοινοβούλιο να ήταν μια κακή παρένθεση που έκλεισε για πάντα.

  1. Πως βλέπεις εσύ το πολυσυζητημένο “διαζύγιο” του Ευάγγελου Βενιζέλου με το κόμμα;

Προσωπικά σας πολίτης και σαν υποψήφια βουλευτής δεν με ενδιαφέρουν μέσα στον χώρο. Το θέμα είναι να παράγεται πολιτική. Το βλέμμα μας θα πρέπει να είναι στραμμένο μόνο το πως θα διεκδικήσουμε εκ νέου όσα προτείνουμε στο πρόγραμμά μας, με ποιόν τρόπο θα γίνουμε χρήσιμοι στην κοινωνία μας, και πως πια θα καταφέρουμε να πετύχουμε την πραγματική ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα μας. Βέβαια, να επισημάνω ότι στον αγώνα αυτό κανένας δεν περισσεύει.

  1. Πιστεύεις σε έναν δημιουργικό διάλογο στον χώρο της Κεντροαριστεράς; Κι αν ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρά σε αυτόν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εθνολαικιστικό μόρφωμα που συνεργάστηκε με τα πιο σκοτεινά τμήματα της δεξιάς, συγκάλυψε πλήρως τη ΝΔ για την πενταετία 2004-09, στοχοποίησε τον Κώστα Σημίτη, ο σημερινός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου, Πινοσέτ και επιδοκίμασε τις χυδαιότητες του Πάνου Καμένου προς την πρόεδρο μας Φώφη Γεννηματά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε πλήρως τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, γοητεύεται από τον Μαδουρο και σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία πολιτική και ιδεολογική σχέση με τη Δημοκρατική Παράταξη που εκφράζει διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και τώρα το ΚΙΝ.ΑΛ..

  1. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της Εύης τόσο πολιτικά, όσο και επαγγελματικά;

Πολιτικά ο στόχος πάντα είναι ένας, Να εργάζομαι για το μέλλον του νομού, της χώρας. Παρακολουθώ τις εξελίξεις, συμμετέχω ενεργά και υπεύθυνα, όπως έκανα μέχρι τώρα. Ανασυγκροτούμαστε, προτείνουμε λύσεις και συνεχίζουμε να διεκδικούμε για τον νομό.

Επαγγελματικά δεν άλλαξε κάτι μέσα στον ένα μηνά των εκλογών. Δεν ζώ από την πολιτική ούτε το επιδίωξα ποτέ. Αυτή άλλωστε είναι για μένα η πετυχημένη συνταγή για να σκέφτεσαι σωστά και νηφάλια πολιτικά, να μην ζεις από την πολιτική. Εύχομαι λοιπόν να γίνομαι καλύτερη επαγγελματίας μέρα με την μέρα και να έχουμε όλοι δουλειά για να δημιουργούμε.

Όλη η επικαιρότητα