Αρχαία Ολυμπία: Ανακαλύφθηκε πήλινη πλάκα του 3ου αιώνα μ.Χ. με απόσπασμα της Οδύσσειας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα, μια πήλινη πλάκα, εντοπίστηκε και συνελέγη κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιείται γύρω από το ιερό της Ολυμπίας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», υπεό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Δρ. Ερωφίλης – Ίριδας Κόλια.

Ειδικότερα, κατά την διεξαγωγή επιφανειακής – γεωαρχαιολογικής έρευνας, σε θέση παρακείμενη του ιερού της Ολυμπίας με κατάλοιπα της ρωμαϊκής εποχής, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, που υλοποιείται υπό τη διεύθυνση της κας Κόλια, με τη συνεργασία των καθηγητών Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vött και Hans-Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz, εντοπίστηκε και συνελέγη ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα, μια πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή.

Τι γράφει η επιγραφή

Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της συντήρησής της στο εργαστήριο της Ε.Φ.Α Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από την ραψωδία Ξ΄ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο) και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των Αρχαιολόγων, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.

Ποιος ήταν ο Εύμαιος

Στην ελληνική μυθολογία ο Εύμαιος είναι ένα αρκετά σημαντικό πρόσωπο της Οδύσσειας του Ομήρου. Ήταν ο πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα, που έκανε κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η περιουσία του Κυρίου του κατά τη διάρκεια της εικοσάχρονης απουσίας του. Είναι το μοναδικό πρόσωπο στην Οδύσσεια στο οποίο ο ποιητής της απευθύνεται στο δεύτερο πρόσωπο: «δι Ευμαίη» = «εσύ, Εύμαιε».

Μόλις ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη μετά το δεκάχρονο ταξίδι του, πήγε και συνάντησε πρώτο τον Εύμαιο στην καλύβα του, και από αυτόν έμαθε λεπτομερώς όλα τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατά την απουσία του.

Και ήταν αυτός, που οδήγησε τον Οδυσσέα μεταμφιεσμένο σε φτωχό ζητιάνο στο παλάτι, για να ξεγελάσει τους μνηστήρες, και τον παρουσίασε στην Πηνελόπη.

«Μοναδικό ιστορικό τεκμήριο»

«…εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει ήδη αρχίσει, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο», σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Πολιτισμού, από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ Ερωφίλλη – Ίριδα Κόλια.