Αχαϊα Επιστήμη

Ευρωπαϊκή διάκριση για τις ερευνητικές δράσεις του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος

Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε το ερευνητικό έργο RADIO ανάμεσα στα πιο πετυχημένα έργα του προγράμματος Ορίζοντας 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε πρόσφατα το ερευνητικό έργο RADIO ανάμεσα στα πιο πετυχημένα έργα (successstory) του προγράμματος χρηματοδότησης Ορίζοντας 2020. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση καθώς στα πλαίσια του συγκεκριμένου πλαισίου χρηματοδότησης, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, το ερευνητικό έργο RADIO έχει επιλεγεί ανάμεσα σε χιλιάδες προγράμματα που υλοποιούνται στα πλαίσια του Ορίζοντα 2020 (2014 – 2020) από ευρωπαϊκές εταιρίες και πανεπιστήμια.

Το RADIO (http://www.radio-project.eu) αποτελείται από μια κοινοπραξία εννέα ευρωπαϊκών εταιριών και πανεπιστημίων και συντονίζεται από το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡIΤΟΣ. Το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει μέσω του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών (http://esda-lab.cied.teiwest.gr) του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και είναι τεχνικός συντονιστής του έργου.

Στόχος του έργου είναι να αναπτύξει οικιακούς ρομποτικούς βοηθούς χαμηλού κόστους για την υποβοήθηση στο σπίτι ηλικιωμένων και ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται από το RADIOχρησιμοποιείται  ήδη πιλοτικά σε επιλεγμένα σπίτια ηλικιωμένων στην Πάτρα.

Στα πλαίσια του ερευνητικού έργου RADIO, το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών έχει σχεδιάσει και αναπτύξει δύο Πρότυπες Οικίες Αυτόνομης Διαβίωσης (http://aalhouse.esda-lab.cied.teiwest.gr), μια στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και μια στην Παπαχαραλάμπειο Βιλιοθήκη στη Ναύπακτο, όπου επιδεικνύονται στους φοιτητές, στο κοινό, σε φορείς και σε εταιρίες οι τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσονται.

Όλη η επικαιρότητα