Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο: Καταδικάζει την ποινικοποίηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην Πολωνία

Ακούστε το άρθρο

Στο ψήφισμα της Πέμπτης, το ΕΚ εκφράζει την ανησυχία του για το πολωνικό σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει φυλάκιση για δασκάλους που παρέχουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Στο κείμενο που υιοθετήθηκε με 471 ψήφους υπέρ, 128 κατά και 57 αποχές, οι ευρωβουλευτές κατακρίνουν το σχέδιο νόμου που επιδιώκει την ποινικοποίηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης προς ανηλίκους στην Πολωνία. Η αναθεώρηση του πολωνικού νόμου για την παιδοφιλία θέτει τους δασκάλους αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια, ενώ έχουν υποβληθεί και προτάσεις για την αύξηση της ανώτατης ποινής στα πέντε χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πολωνία που αποσκοπούν στην παραπληροφόρηση των νέων, καθώς και στο στιγματισμό και την απαγόρευση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Καλεί δε το Κοινοβούλιο της Πολωνίας να μην εγκρίνει το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε σε συνέχεια πρόσφατων προσπαθειών να περιοριστούν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην άμβλωση.

Προστασία των νέων από την κακοποίηση μέσω καλύτερης διαπαιδαγώγησης

Το ψήφισμα ενθαρρύνει όλες τις χώρες της ΕΕ να παρέχουν πλήρεις και κατάλληλες για την εκάστοτε ηλικία πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική και την αναπαραγωγική υγεία στα σχολεία. Οι βουλευτές τονίζουν ότι η έλλειψη πληροφόρησης και διαπαιδαγώγησης για το σεξ και τη σεξουαλικότητα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των νέων και τους καθιστά ευάλωτους στην σεξουαλική εκμετάλλευση, κακοποίηση και βία, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης στο διαδίκτυο.

Η διδασκαλία των νέων σχετικά με την ισότητα των φύλων, τη συγκατάθεση και τον αμοιβαίο σεβασμό μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη και την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της βίας λόγω φύλου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στην παροχή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, οι ευρωβουλευτές ζητούν να είναι διαθέσιμοι κατάλληλοι χρηματοδοτικοί πόροι σε επίπεδο ΕΕ, όπως το πρόγραμμα 2021 – 2027 «Δικαιώματα και Αξίες», ή και άλλα πιλοτικά σχέδια της ΕΕ. Καλούν επίσης το Συμβούλιο να εξετάσει το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο των υφιστάμενων ακροάσεών του για την κατάσταση στην Πολωνία, σύμφωνα με το άρθρο 7.1 της Συνθήκης ΕΕ.

Πηγή: skai.gr

Όλη η επικαιρότητα