Ελλάδα

Έβρος: Ολονύχτια μάχη για να μην περάσουν τα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες

Ακούστε το άρθρο

Το σκηνικό έντασης που ξεκίνησε την Παρασκευή στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας στον Έβρο, συνεχίστηκε όλη τη νύχτα.

Στρατός και αστυνομία έχουν αναπτυχθεί από την Παρασκευή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με στόχο να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, ενώ κλειστό είναι το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ομάδα μεταναστών φέρεται να επιχείρησε να σπάσει το μπλόκο στις Καστανιές, με την αστυνομία να προχωρά σε ρίψη δακρυγόνων, όπως μετέδωσε το thrakinea.gr. Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες με βροχή.

Σύμφωνα με το ίδιο τοπικό μέσο, ορισμένα άτομα κατόρθωσαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα από σημεία κατά μήκος του Έβρου. Ομάδα 10 ατόμων εντοπίστηκε στις Καστανιές από τις αστυνομικές αρχές.

Υπολογίζεται ότι στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άτομα, από την Παρασκευή. Η Άγκυρα διαμήνυσε ότι πλέον οι πρόσφυγες αποτελούν πρόβλημα και της Ευρώπης.

Τούρκος αξιωματούχος διαμήνυσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού όπως πρόσθεσε, δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών που με συνεχείς περιπολίες και τη χρήση drones «οχυρώνουν» τα σύνορα.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως καμία παράνομη είσοδος στη χώρα δεν θα γίνει ανεκτή και υπογράμμισε ότι αυξάνεται η ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός είχε επαφές με ξένους ηγέτες για τις εξελίξεις με την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με αναφορές, η Ελλάδα έβαλε βέτο σε δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

Όλη η επικαιρότητα