Υγεία

Εξαπλώνεται ο νέος κοροναιός – Εντοπίστηκε κρούσμα & στις ΗΠΑ

Ακούστε το άρθρο

Ένας άνθρωπος διαγνώστηκε στο Σιάτλ με τον νέο κοροναϊό που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο ασθενής είναι ένας «ταξιδιώτης από την Κίνα».

Δείτε το τουίτ του CNN που ανακοίνωση την είδηση:

Η επιδημία ξεκίνησε από την Ουχάν της κεντρικής Κίνας. Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Εκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα του Εθνικου Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα  του νέου κοροναϊού (2019-nCoV) που εμφανίστηκε στην Κίνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα 21.01.2020 στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV.

Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.

O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα.

Σε επιφυλακή η Αθήνα 

Σε έκτακτη σύσκεψη προχώρησαν οι αρμόδιοι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις γύρω από την εμφάνιση ενός νέου Κορονοϊου στην Κίνα η οποία ξύπνησε μνήμες από την επιδημία του SARS το 2002 που εξαπλώθηκε σε 37 χώρες.

Μετά την σύσκεψη ο ΕΟΔΥ ανέφερε πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.και προχώρησε στην παρακάτω ανημέρωση:

«Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Έως τις 17 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 44 επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού και δύο θάνατοι σε άτομα με υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων. Έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο ή μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.

Το Υπουργείο Υγείας της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) από την πόλη Wuhan, Επαρχία Hubei, Κίνα.

Στις 16 Ιανουαρίου το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) σε άτομο που είχε ταξιδέψει στην Wuhan, Κίνα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Βουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται :

Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Wuhan και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε».

Σε «μέγιστο συναγερμό» η Ασία

Πολλές χώρες της Ασίας ενίσχυσαν τους ελέγχους που διενεργούν καθώς εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων, προκαλώντας ανησυχίες για παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Από τη Μπανγκόκ ως το Χονγκ Κονγκ και από τη Σιγκαπούρη ως το Σίδνεϊ, οι αρχές προχωρούν σε συστηματικούς ελέγχους των επιβατών που φτάνουν στα αεροδρόμια από περιοχές υψηλού κινδύνου, αφού το Πεκίνο επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα του κοροναϊού αυτού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σχεδόν σε 300, την ώρα που έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας. Την ίδια ώρα Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη έχουν ανακοινώσει την ύπαρξη κρουσμάτων στο έδαφός τους και Φιλιππίνες και Αυστραλία εξετάζουν πιθανά κρούσματα.

Εξάλλου 922 ασθενείς παραμένουν υπό παρακολούθηση σε κινεζικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να αποφασίσει αν θα κηρύξει «κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι αρχές της Ταϊλάνδης τοποθέτησαν υποχρεωτικά θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια της Μπανγκόκ Τσιάνγκ Μάι, Πουκέτ και Κράμπι ώστε να ελέγχουν τους επιβάτες από την Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ταϊλανδός υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ δήλωσε ότι οι επιβάτες ελέγχονται «χωρίς εξαιρέσεις» και τίθενται σε καραντίνα επί 24 ώρες αν έχουν πυρετό.

Στην Ταϊλάνδη φτάνει το ένα τέταρτο των διεθνών πτήσεων που αναχωρούν από τη Βουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κίνα όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού τον Δεκέμβριο.

Με την ευκαιρία του κινεζικού Νέου Έτους που ξεκινά το Σαββατοκύριακο, περίπου 1.300 επιβάτες αναμένεται να κάνουν καθημερινά τη διαδρομή και η Ταϊλάνδη προσπαθεί να αποφύγει οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξάπλωσης της επιδημίας την ώρα που η τουριστική περίοδος είναι στο απόγειό της.

Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε «κατάσταση μέγιστου συναγερμού», καθώς ξυπνούν μνήμες από την επιδημία του SARS (του Σοβαρού Οξέως Συνδρόμου του Αναπνευστικού) από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 774 άνθρωποι από το 2002 ως το 2003.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», τόνισε ο Μάθιου Τσέουνγκ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Στο αεροδρόμιο της πόλης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα παγκοσμίως, γίνεται πάντα θερμικός έλεγχος των επιβατών. Όσοι φτάνουν από τη Βουχάν πρέπει επίσης να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 6 μηνών.

Ενδελεχείς έλεγχοι διεξάγονται και στα τεράστια χερσαία σύνορα της Κίνας.

Στο Βιετνάμ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης» και ζήτησε την ενίσχυση των ελέγχων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

via

Όλη η επικαιρότητα