Ηλεία Μεσσηνία

Εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα τα νεκρά πλατάνια στη Νέδα [ΦΩΤΟ]

Ακούστε το άρθρο

Θλίψη για την καταστροφή.

Ανεξέλεγκτο είναι το πρόβλημα στη Νέδα, με τα νεκρά πλατάνια από τον μύκητα του μεταχρωματικού έλκους. Πλέον ξερούς σκελετούς πλατανιών που άλλοτε χάριζαν μια δροσερή σκιά και μια πανέμορφη πράσινη εικόνα βλέπει ο πεζοπόρος παντού κατά μήκος του ποταμού. Η φράση αυτών που αγαπούν τη Νέδα και προσκαλούν και άλλους να την γνωρίσουν, δηλαδή το “αν υπήρχε παράδεισος θα ήταν όπως η Νέδα” μάλλον θα πρέπει να αλλάξει με τόσα νεκρά δέντρα, που αν δεν αντιδράσει γρήγορα η φύση θα γίνουν πολλά περισσότερα…

Στο παρελθόν νεκρά πλατάνια έβλεπε κανείς μόνο στη “Κολυμπήθρα”, τη λίμνη στον μεγάλο καταρράκτη κάτω από το χωριό Πλατάνια. Τώρα ανάλογο θέαμα συναντάει παντού όποιος κατεβαίνει το ποτάμι. Πάντως η Νέδα έχει ένα μοναδικό προσόν, έχει μια μεγάλη ποικιλία στη χλωρίδα της, εκτός από πλατάνια βρίσκονται παντού πολλά άλλα δέντρα, αριές, αγριοσυκιές, σχοίνα, πουρνάρια, ιτιές, κουτσουπιές, οπότε το πράσινο εξακολουθεί να κυριαρχεί, παρά την καταστροφή στα πλατάνια.

Μέχρι τώρα η ασθένεια έχει καταστρέψει, κατά μήκος του ποταμού, κυρίως νέας ηλικίας πλατάνια. Εάν όμως ξεραθούν και τα τεράστια πλατάνια του ποταμού τότε θα υπάρξει κίνδυνος διαβρώσεων, γιατί οι ρίζες των δέντρων ανάμεσα στους βράχους συγκρατούν το έδαφος.

Ότι υπάρχει πρόβλημα στη Νέδα με την ασθένεια που πλήττει τα πλατάνια επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην Kalamata Journal, ο Δασάρχης Κυπαρισσίας, Νικόλαος Χριστοδούλου. Τόνισε ωστόσο ότι αντικειμενικά η αντιμετώπιση του θέματος είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Όπως είπε, οι ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν πολύ καιρό να αντιμετωπίσουν τον θανατηφόρο για τα πλατάνια μύκητα, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Φαίνεται λοιπόν ότι οι προσδοκίες έχουν στραφεί στην ίδια τη φύση, στο πότε δηλαδή θα αντιδράσει η ίδια και θα βρει το αντίδοτο της ασθένειας.

Αυτό που καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει, συνέχισε ο Δασάρχης Κυπαρισσίας, είναι η πρόληψη της εξάπλωσης του μύκητα, με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων απολύμανσης μηχανημάτων με τα οποία εκτελούνται εργασίες σε δασικές περιοχές και που μπορούν να μεταφέρουν το μύκητα σε άλλους τόπους και άλλα σημεία. Πρόσθεσε όμως ο κ. Χριστοδούλου ότι ο έλεγχος εφαρμογής των προληπτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι επίσης δύσκολη υπόθεση.

Παρά τη σοβαρή αυτή καταστροφή, η Νέδα εξακολουθεί να είναι ένας μοναδικός προορισμός μέσα στην παρθένα φύση. Από την άλλη, όσοι έχουν δει την “Κολυμπήθρα” πριν λίγα χρόνια, με τα καταπράσινα πλατάνια να σκεπάζουν με τα φύλλα τους τον τόπο και τη δουν και τώρα, με τους ξερούς σκελετούς των δέντρων, θα νιώσει μια θλίψη για την ομορφιά που χάθηκε, για την ομορφιά που δεν πρόλαβαν να δουν τα παιδιά και οι φίλοι του.

Στ.Μ.

Πηγή: kalamatajournal

Όλη η επικαιρότητα