Αχαϊα

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε κοκαΐνη στην Πάτρα

Ακούστε το άρθρο

Αποτελέσματα έφεραν οι πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, αφού πέτυχε την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται στην συστηματική διακίνηση ναρκωτικών στο νομό Αχαΐας.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος οργάνωσαν και υλοποίησαν επιχείρηση το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στην περιοχή της Πάτρας και χάρη στη συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, συνέλαβαν τρεις ημεδαπούς άνδρες ηλικίας 33, 32 και 31 ετών και μια 25χρονη ημεδαπή. Σε βάρος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διακίνησης ναρκωτικών και της παράβασης του νόμου για τα όπλα.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι της Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών διακρίβωσαν πως οι δράστες είχαν διακινήσει τους τελευταίους επτά μήνες σε 1.250 συναλλαγές – αγοραπωλησίες ναρκωτικών, περισσότερα από 1.300 γραμμάρια κοκαΐνης. Από την παράνομη αυτή δραστηριότητα, κατάφεραν να αποκομίσουν περιουσιακό όφελος τουλάχιστον 92.000 ευρώ, ενώ επιπλέον ποσότητες κοκαΐνης αξίας 4.000 ευρώ περίπου.

Ρόλοι των δραστών

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν αναπτύξει διακριτούς ρόλους. Αναλυτικότερα, ο 33χρονος ήταν αρχηγός και παράλληλα διακινητής των ναρκωτικών, οι άλλοι δύο άνδρες ήταν επιφορτισμένοι με τη διακίνηση και η 25χρονη είχε το ρόλο του αποθηκάριου και του ατόμου που έλεγχε τα έσοδα της εγκληματικής οργάνωσης. Η δράστιδα είχε αναλάβει την απόκρυψη των δόσεων κοκαΐνης και κρατούσε ακριβείς σημειώσεις σε βιβλίο για τις ποσότητες που διακινούσαν και τις τυχόν οικονομικές εκκρεμότητες προς αυτούς από μέρους των τοξικομανών.

Τρόπος δράσης

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης, επισημαίνεται πως τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης σε τοξικομανείς σε όλη την Αχαΐα και κυρίως στην Πάτρα. Λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης και σε πολλές των περιπτώσεων δεν υπήρχε καν αυτοπρόσωπη παρουσία τους κατά την αγοραπωλησία ναρκωτικών. Ειδικότερα, έκρυβαν τις προς πώληση ποσότητες κοκαΐνης σε αυτοκίνητο και μηχανή που διέθεταν ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους και αφού οι τοξικομανείς πλήρωναν για τη δόση τους, λάμβαναν οδηγίες ώστε να μεταβούν μόνοι τους και να παραλάβουν τις ναρκωτικές ουσίες από το σημείο απόκρυψης. Επιπλέον, είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη φρασεολογία και κώδικα επικοινωνίας τόσο για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις, όσο και με τους «πελάτες – τοξικομανείς», προσπαθώντας έτσι να καταστήσουν δυσχερή στις Αρχές τη διακρίβωση της δράσης τους.

Τα αποτελέσματα των ερευνών

Σε έρευνες στις οικίες των δραστών, στα οχήματα και σε χώρους αποθήκευσης των ναρκωτικών ουσιών, υπό την παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 47,8 γραμμάρια κοκαΐνης, 7,4 γραμμάρια άγνωστης ουσίας σε κρυσταλλική μορφή, δύο περίστροφα (το ένα MAGNUM), μια επαναληπτική καραμπίνα, 181 φυσίγγια, ένα μαχαίρι τύπου ματσέτα, ένα στιλέτο και ένα σουγιά, μια σιδερογροθιά, ένα πτυσσόμενο γκλοπ, ένας φορητός ασύρματος, τέσσερις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 1.595 ευρώ, οκτώ κινητά τηλέφωνα, καθώς και δύο αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών.

Σημειώνεται ότι από την κατασχεθείσα ποσότητα κοκαΐνης, τα 42 γραμμάρια της ναρκωτικής ουσίας και τέσσερις ζυγαριές ακριβείας βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο της 25χρονης, ενώ οι υπόλοιπες ναρκωτικές ουσίες ήταν διαμοιρασμένες σε έξι δόσεις και βρέθηκαν από τους αστυνομικούς στην οικία του αρχηγού της οργάνωσης, επιμελώς κρυμμένες σε κάδρο σαλονιού, φούρνο και σε ντουλάπια κουζίνας. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

Όλη η επικαιρότητα