Αρθρογραφία

Εξελίξεις με ή χωρίς ΑΝΕΛ…

Ακούστε το άρθρο

Το Κίνημα που ξεκίνησε χαλαρά από το διαδίκτυο, μεγάλωσε με χιλιάδες υπογραφές στήριξης, πέτυχε τη διαδοχική του εκλογή στη Βουλή, και την συμμετοχή του στην κυβέρνηση, αποδεκατίζεται…

Ραγδαίες χαρακτηρίζονται από χθες οι πολιτικές εξελίξεις στον τόπο μας, προκαλώντας πανελλήνιο αλλά και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι «Πρέσπες» είναι το κομβικό σημείο για τις επερχόμενες αλλαγές όπως και για το «διαζύγιο» Τσίπρα – Καμμένου μετά από τέσσερα χρόνια έντιμης (όπως είπαν και οι δύο) συνεργασίας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Πράγματι η συμφωνία για το Μακεδονικό στεκόταν ως η μόνη περίπτωση που θα χώριζαν οι δρόμοι τους και αυτό τελικά ανακοίνωσαν χθες, με τον πρωθυπουργό να επιμένει και τώρα σε «καθαρές λύσεις».

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε συμφωνήσει και είχε ταυτισθεί με την πολιτική του κ. Τσίπρα στη βάση του αγώνα κατά των μνημονίων, και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Η απόσταση των ιδεολογικών των κινήσεων που εκπροσωπούν δεν τους εμπόδισε να βρουν μέχρι τώρα «κοινή γραμμή» κάτι, που μετά τις εκλογές έμοιαζε ακόμη και ως λαϊκή εντολή.

Ο κόσμος αναζητούσε μια κυβέρνηση που θα προσπαθούσε τουλάχιστον να αντισταθεί, που δεν θα έσκυβε με το παραμικρό το κεφάλι στους δανειστές και παράλληλα θα έβαζε φραγμός τις εσωτερικές ανισότητες, στον πλουτισμό των ολίγων και σε όσους είχαν το θράσος να… απλώνουν μακριά το χέρι τους ακόμη και στην περίοδο της κρίσης.

Το αν τα κατάφερε θα το γράψει η ιστορία και θα το δείξει ο ίδιος ο λαός στις επόμενες εκλογές με την ετυμηγορία του. Είτε αν αυτές γίνουν τώρα ως προϊόν αυτών των εξελίξεων είτε γίνουν κανονικά τον Οκτώβριο αν και εφόσον εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά για το επόμενο διάστημα της θητείας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν ξεκάθαρο λοιπόν, ότι το μείζον εθνικό θέμα που πρόεκυψε με την ονομασία των Σκοπίων δεν είχε καμία σχέση με την αρχική συμφωνία των δύο κυβερνητικών μέχρι χθες εταίρων και «αγγίζει» αντιστρόφως ανάλογο το ιδεολογικό τους υπόβαθρο. Κατόπιν τούτου η ρήξη ήταν αναμενόμενη…

Οι παρενέργειές τους έχουν προς το παρόν σχέση με τους ΑΝΕΛ. Το Κίνημα που ξεκίνησε χαλαρά από το διαδίκτυο και γιγαντώθηκε με τις χιλιάδες υπογραφές στήριξης, πέτυχε την διαδοχική εκλογή του στην Βουλή και εν τέλει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση αποδεκατίζεται.

Κάποια στελέχη μένουν πιστά στον Πάνο Καμμένο, κάποια άλλα επιλέγουν την «καρέκλα της εξουσίας» άρα μένουν αυτομάτως εκτός των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», κάποια ακόμη θα τα δούμε να σκέπτονται το μέλλον τους στη ΝΔ και κάποια τελευταία να μην ξέρουν ακόμη τι θα κάνουν…

Πάντως με ή χωρίς τους ΑΝΕΛ ως κανονικό κόμμα και με τον αριθμό των Βουλευτών που απαιτούνται, η «πολιτική εβδομάδα» από σήμερα εμφανίζει μεγάλο και ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για ορισμένους ίσως να πλησιάζει και η «ώρα της αλήθειας». Τα ψέματα σιγά – σιγά τελειώνουν και οφείλουν όλοι να σοβαρευτούν λίγο παραπάνω γιατί τα λάθη και οι αστοχίες ακόμη και οι… ατυχείς επιλογές μπορεί να «στοιχίσουν» μέχρι την επόμενη προσφυγή στις κάλπες…

Όλη η επικαιρότητα