Υγεία

Εξέταση στο αίμα εντοπίζει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

epiloxeia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με μια απλή εξέταση αίματος, οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης επιλόχειας κατάθλιψης σε έγκυες γυναίκες.

Πρόκειται για εξέταση με υψηλό ποσοστό ακρίβειας (85%) κατά την οποία ανιχνεύονται γενετικές παραλλαγές δύο γονιδίων οι οποίες «ευθύνονται» για την εκδήλωση της επιλόχειας κατάθλιψης.

Οι γυναίκες που φέρουν αυτές τις γενετικές παραλλαγές είναι πιο ευαίσθητες στα οιστρογόνα και κατά συνέπεια είναι ευεπίφορες στην ασθένεια , υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

Η επιλόχεια κατάθλιψη πλήττει κατά μέσο όρο μία στις επτά γυναίκες παγκοσμίως ενώ στη Βρετανία το ποσοστό είναι μεγαλύτερο:   μία στις πέντε .

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η αιματολογική εξέταση θα μπορεί να οδηγήσει σε εντοπισμό και σε έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάστασης. Σήμερα οι γυναίκες που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία συνήθως εμφανίζεται δύο εβδομάδες μετά τη γέννα, διαγιγνώσκονται… κατά τύχη – σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος συγγενής τους ή άλλο κοντινό τους πρόσωπο παρατηρήσει τα συμπτώματα. Ωστόσο,  πολλές νέες μητέρες δεν παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς πιστεύουν λανθασμένα ότι θα χαρακτηριστούν ως κακές μητέρες.

Σύμφωνα με τη βρετανική ταμπλόιντ «Daily Mail», oι ειδικοί επισημαίνουν πως σε δύο χρόνια το αιματολογικό τεστ θα είναι έτοιμο.

«Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να βλάψει σοβαρά όχι μόνο τη μητέρα αλλά και το παιδί της», υποστηρίζει ο καθηγητής Ζάχαρι Καμίνσκι, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη. 

Όλη η επικαιρότητα