Ζώα

Έξι λόγοι που μπορεί να κάνουν τον σκύλο επιθετικό

Ακούστε το άρθρο

Αν ο σκύλος εκδηλώσει απροσδόκητη επιθετικότητα, πρέπει να προσδιοριστεί η αιτία, καθώς αν οφείλεται σε παθολογικούς λόγους, ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας θα πρέπει να ζητήσει άμεσα τη βοήθεια του κτηνιάτρου


Ένας σκύλος που παρουσιάζει αιφνίδια επιθετικότητα, χρειάζεται την προσοχή, αλλά και την κατανόηση του ιδιοκτήτη/κηδεμόνα.

Το «κεφάλαιο» επιθετικότητα και σκύλος είναι ένα σύνθετο πρόβλημα συμπεριφοράς. Για τον σκύλο είναι μια φυσιολογική αντίδραση και οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Ένας απ΄αυτούς είναι η υγεία του: γιατί η ξαφνική επιθετικότητα, μπορεί να οφείλεται σε παθολογικούς λόγους.

Αν, λοιπόν, ο σκύλος εκδηλώσει απροσδόκητη επιθετικότητα, πρέπει να προσδιοριστεί η αιτία. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι επαφές με άλλους ανθρώπους και κατοικίδια, ενώ ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας πρέπει να χειριστεί τον σκύλο του με προσεκτικό και ήρεμο τρόπο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει την επιθετικότητά του, μέχρι να καταλάβει τι προκαλεί αυτήν του τη συμπεριφορά. Και ζητά, άμεσα, τη βοήθεια του κτηνιάτρου.

Πώς εκδηλώνεται;

Η επιθετικότητα των σκύλων απέναντι στους ανθρώπους μπορεί να εκδηλωθεί, μεταξύ άλλων, με το γαύγισμα, το γρύλισμα, το χτύπημα της μύτης, ή το δάγκωμα.

Όταν αλλάζει η προσωπικότητα ενός σκύλου και γίνεται ιδιόρρυθμος, χωρίς προφανή λόγο, πρέπει με τη βοήθεια του κτηνίατρου να βρεθούν τα αίτια που προκαλούν την αλλαγή στη συμπεριφορά του.

Δεν είναι λίγα τα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τους τρόπους του και, μάλιστα, ορισμένα μπορεί να είναι σοβαρά.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

  • ο σκύλος μπαίνει στην τρίτη ηλικία και αρχίζει και αναπτύσσει ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία: γνωστική δυσλειτουργία, ή άνοια.
  • εάν η επιθετικότητα του σκύλου συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια μαλλιών, αύξηση βάρους, ή λήθαργο, θα μπορούσε να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. Αν συνοδεύεται από σπασμούς, ή ταχείες αλλαγές διάθεσης, θα μπορούσε να είναι από επιληπτικές κρίσεις. Η βλάβη σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, από τον υδροκεφαλισμό, τους όγκους, τα προβλήματα του θυρεοειδούς και το τραύμα, μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε προβλήματα επιθετικότητας.
  • μια λοίμωξη του αυτιού σε συνδυασμό με τους δυνατούς θορύβους μπορεί να ευθύνεται για τη ξαφνική επιθετικότητα του σκύλου, όπως και κάποιο οδοντικό πρόβλημα.
  • ένας τραυματισμός θα μπορούσε να είναι η αιτία: πρήξιμο, κόψιμο, σκισμένα μαξιλαράκια ποδιών.
  • εάν ο σκύλος επιτρέπει στον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του να του ανοίξει το στόμα, θα πρέπει να ελέγξει το εσωτερικό του, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί κάποιο ξένο αντικείμενο: κομμάτι τροφής, ή κομμάτι από παιχνίδι.
  • σε περίπτωση που παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα, όπως εμετό, διάρροια, λήθαργο, απώλεια όρεξης, πρέπει να αναφερθούν στον κτηνίατρο.

Στον κτηνίατρο

Ο κτηνίατρος θα δει το ιατρικό ιστορικό του σκύλου, θα ρωτήσει να μάθει το ιστορικό συμπεριφοράς του και θα κάνει μια γενική εξέταση. Στόχος είναι, πρώτα, να αποκλειστούν τραυματισμοί και άλλα ιατρικά προβλήματα. Εξετάσεις αίματος και ούρων θα θεωρηθούν απαραίτητες, έτσι ώστε να αξιολογηθούν ο αριθμός των κυττάρων και η λειτουργία των οργάνων. Επίσης, μπορεί να χρειαστούν ακτίνες X για να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος.

Βοήθεια από εκπαιδευτή σκύλων

Αν ο σκυλάκος χαίρει άκρας υγείας, τότε πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή και συμπεριφοράς σκύλων. Ένας επαγγελματίας θα εντοπίσει την αιτία και θα τροποποιήσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του ζώου.

Πηγή: thesprucepets.com

Όλη η επικαιρότητα