Έξι νέες αστικές αναπλάσεις ύψους 14 εκατ. ευρώ στην Ηλεία

Οριστικοποιήθηκε ο πίνακας για την ένταξη της δεύτερης φάσης αστικών αναπλάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και εντάσσονται στο ΕΣΠΑ δώδεκα σχέδια αστικών αναπλάσεων δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός των 12 έργων ανέρχεται σε 14.018.867,33 ευρώ και οι πράξεις για την ένταξη στο Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» αναμένεται να υπογραφούν εντός της εβδομάδας.

Πρόκειται για μία στρατηγική της Περιφέρειας, η οποία περιλαμβάνει αστικές αναπλάσεις σε κάθε Δήμο της Περιφέρειάς μας, καθώς και ένα σχέδιο για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας. «Με την ένταξη των δώδεκα σχεδίων, ολοκληρώνεται και η δεύτερη φάση εντάξεων», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας ότι «λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των Δήμων, θα καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης πόρων και για τρίτη φάση».

Οι έξι από τις δώδεκα αναπλάσεις αφορούν δήμους της Ηλείας, τον δήμο Πηνειού, τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Στον δήμο Πηνειού θα υλοποιηθούν τρία έργα, η ανάπλαση της Κεντρικής Οδού Αγίου Νικολάου στη ΔΚ Τραγανού, ανάπλαση των δημοτικών οδών Αγ. Χαραλάμπους, Μακεδονίας & Παρόδου Αρχαίας Ήλιδας της Δ.Κ Τραγανού και η ανάπλαση περιοχών στον οικισμό Βρανά.

Σε Τραγανό και Βρανά τα έργα

Τα έργα στο Βρανά έχουν  στόχο την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού χώρου της περιοχής, την ομαλή κυκλοφορία των πεζών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των παραθεριστών- τουριστών καθώς επίσης και την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης. Το έργο είναι ύψους 1,13 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα σε έξι μήνες από τη συμβασιοποίηση. Στις δημοτικές οδού της ΔΚ Τραγανού θα γίνουν εργασίες ανάπλασης στο ανατολικό τμήμα του περιφερειακού δημοτικού δρόμου, μήκους 750μ. περίπου, το οποίο αποτελείται από την οδό Αγίου Χαραλάμπους και τμήμα της οδού Μακεδονίας, καθώς επίσης και από την πάροδο της οδού Αρχαίας Ήλιδος μήκους 95μ. περίπου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 651.200,00 ευρώ και η υλοποίηση αναμένεται να διαρκέσει 6 περίπου μήνες μετά τη συμβασιοποίηση.

Στην Αγίου Νικολάου στο Τραγανό θα γίνει  διαμόρφωση και ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων σε συνολικό μήκος οδού περίπου 1205μ. εντός του οικισμού, καθώς και διευθέτηση των ομβρίων με αγωγούς,  ενώ θα τοποθετηθεί σύγχρονος αστικός εξοπλισμός. Το έργο είναι 1,47 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί σε έξι μήνες από τη συμβασιοποίηση.

Σε Λεχαινά, Βάρδα και Ανδραβίδα οι αναπλάσεις

Στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης προβλέπονται αναπλάσεις στη Βάρδα και στα Λεχαινά, καθώς και η ανάπλαση της εισόδου πόλης της ΔΕ Ανδραβίδας, από την Παλαιά Εθνική Οδό έως το Δημοτικό Γυμναστήριο.

Στη Βάρδα η οποία περιλαμβάνει διαμόρφωση πεζοδρομίων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και ανάλογο αστικό εξοπλισμό σε περιοχές κεντρικών λειτουργιών των δημοτικών ενοτήτων Λεχαινών και Βάρδας. Οι εργασίες ανάπλασης των οδών θα έχουν ως στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού χώρου των περιοχών, επιτυγχάνοντας την εμπορική και τουριστική αξιοποίησή τους και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους, ενώ υπάρχει και ειδική πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Το έργο είναι 1,78 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί εντός 9 μηνών από τη συμβασιοποίηση.

Στην είσοδο της Ανδραβίδας, Το συνολικό μήκος της ανάπλασης του δρόμου είναι περίπου 950μ και ξεκινάει από την διασταύρωση της οδού Αθ. Διάκου με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως (εντός σχεδίου πόλεως Ανδραβίδας) και καταλήγει σε απόσταση 50μ νότια του γηπέδου ποδοσφαίρου. Ο σχεδιασμός θα εξυπηρετεί πεζούς και ΑΜΕΑ καθώς επίσης διαμορφώνεται και ειδική διαμορφωμένη όδευση τυφλών. Στόχος μέσω της προτεινόμενης ανάπλασης είναι η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και στην λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού χώρου της περιοχής μελέτης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 920.000 ευρώ και υλοποιηθεί σε 14 περίπου μήνες μετά τη συμβασιοποίηση.

Καλλιθέα και Μυρώνια

Στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων θα γίνει βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στις ΤΚ Καλλιθέας και Μυρωνίων της ΔΕ Αλιφείρας, έργο 535.000 ευρώ και το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα σε 8 μήνες από τη συμβασιοποίηση. Το έργο αφορά τη διαμόρφωση και την κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν των οδών στις εισόδους των ΤΚ Καλλιθέας και Μυρωνίων, ώστε να είναι ασφαλέστερη η ομαλή κυκλοφορία των πεζών, και να επιτευχθεί η αισθητική αναβάθμιση των δύο ΤΚ με χαρακτηριστικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και η ενίσχυση της επισκεψιμότητάς τους.