Αποδράσεις Ελλάδα Πάσχα Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Έξι όμορφες επιλογές για Πάσχα στο χωριό

Ακούστε το άρθρο

Το Πάσχα παραδοσιακά γιορτάζεται σε χωριά και πατρικά, με την ατμόσφαιρα και το κλίμα των ημερών να δίνουν και τον «χαρακτήρα» της καθιερωμένης πασχαλινής εξόρμησης από το κλεινόν άστυ.

Αν αυτή την φορά δεν επιλέξετε τον τόπο καταγωγής σας για να γιορτάσετε το Πάσχα, πάρτε ιδέες για ήρεμες και ξεκούραστες αποδράσεις στο χωριό, μέσα από τις προτάσεις που ακολουθούν.

Αγόριανη, Παρνασσός

Για πολλούς θεωρείται το αντίπαλο δέος της Αράχωβας, καθώς τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στο γραφικό και πανέμορφο σκηνικό της. Βουτηγμένη στην καταπράσινη αγκαλιά του Παρνασσού (στο βορειοδυτικό τμήμα του ορεινού όγκου), η Αγόριανη (γνωστή και ως Επτάλοφος) είναι ένα μικρό και παραδοσιακό χωριουδάκι χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων και χωμένο στην αγκαλιά πυκνών ελατοδασών.

Εδώ, τα σπίτια είναι πετρόχτιστα και η κεντρική πλατεία βρίσκεται κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων με τον αχό των γάργαρων τρεχούμενων νερών του καταρράκτη να λειτουργεί ως φυσικό soundtrack.

Στις μικρές και ζεστές ταβερνούλες που θα βρείτε εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα και θα χουχουλιάσετε με την παρέα σας πίνοντας κρασάκι. Οι φυσιολάτρες σημειώστε ότι από την Αγόριανη ξεκινάει πεζοπορικό μονοπάτι (Ε4) για τους Δελφούς, μια διαδρομή που διαρκεί 6 περίπου ώρες.

Λαγκάδια, Αρκαδία

Το «κρεμαστό» χωριό της Πελοποννήσου, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τα Λαγκάδια, στην Ορεινή Αρκαδία, εκπλήσσει ευχάριστα τους επισκέπτες, τόσο με ην υπέροχη αρχιτεκτονική και τον φυσικό πλούτο ολόγυρά τους, όσο και με την εκπληκτική τους θέα.

«Κρεμασμένα» σε μια απότομη πλαγιά του Μαινάλου, πάνω από τον ποταμό Τουθόα, είναι χτισμένα σε υψόμετρο 980 και διαθέτουν εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά με σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, γραφικά καλντερίμια και παλιές εκκλησίες. Μάλιστα, πρόκειται για την πατρίδα των Δεληγιάννηδων και άλλων αγωνιστών του ’21.

Λιμένι, Μάνη

Ένας μοναδικής ομορφιάς προορισμός στη Λακωνική Μάνη, το Λιμένι αφήνει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη εντυπωσιασμένο. Εκεί που η τραχιά λακωνική γη συναντά το υπέροχο γαλάζιο της θάλασσας, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού με την πέτρα να κυριαρχεί παντού δημιουργούν εικόνες που αποτυπώνονται για πάντα στη μνήμη.

Ο παραδοσιακός οικισμός των Μαυρομιχαλαίων, συναντάται περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 27 χλμ. από το Γύθειο, ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Η άγρια ομορφιά του τοπίου με τη συνεχή εναλλαγή χρωμάτων και η αυστηρότητα που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη Λακωνική Μάνη, στα σημεία που σίγουρα θα σας μαγέψουν.

Κοσμάς, Πάρνωνας

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Λεωνίδιο, στο δρόμο που συνδέει την Αρκαδία με τη Λακωνία. Ο Κοσμάς σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, είναι πνιγμένος μέσα σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια.

Η φύση δείχνει και εδώ το ωραιότερο πρόσωπό της, «προικίζοντας» την περιοχή με εκπληκτικά δάση, ρεματιές και άφθονα νερά, που αναδεικνύουν το μεγαλείο του φυσικού πλούτου.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και τα σπίτια του είναι πετρόχτιστα, με τους κατοίκους να φημίζονται για τις δημιουργίες τους από πέτρα. Η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες- λεοντοκεφαλές βρίσκεται στην καρδιά του χωριού ενώ η πλατεία «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.

Ζαρούχλα, Αχαΐα

Πνιγμένη στο πράσινο, κρυμμένη μέσα σε καστανιές και έλατα, η Ζαρούχλα είναι μια από τις πολύ όμορφες περιοχές της ορεινής Πελοποννήσου. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Κορινθίας, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του τα πέτρινα σπίτια του οικισμού δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής, καθώς και τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα. Με αφετηρία την όμορφη Ζαρούχλα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να απολαύσει την ευρύτερη περιοχή. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στη λίμνη Τσιβλού αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Νταμούχαρη, Πήλιο

Χτισμένη γύρω από ένα μικρό, γραφικό λιμανάκι η Νταμούχαρη αποτελεί το επίνειο του Μουρεσίου, στο ανατολικό τμήμα του Πηλίου. Ο μικρός οικισμός αποτελεί ιδανική επιλογή για ήρεμες και χαλαρές στιγμές, σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που «αγκαλιάζεται» από τα νερά του Αιγαίου.

Το χωριουδάκι έγινε γνωστό στο παγκόσμιο κοινό όταν κάποια από τα γυρίσματα της περίφημης ταινίας Mamma Mia, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ, πραγματοποιήθηκαν σε αυτό. Στο βόρειο κόλπο της Νταμούχαρης βρίσκονται ταβερνάκια, γουστόζικα σπίτια και το λιμανάκι (παλαιότερα ήταν το μοναδικό στο ανατολικό Πήλιο) του οικισμού.

Πηγή: newsbeast

Όλη η επικαιρότητα