Κινηματογράφος

Έξι ταινίες που άντλησαν έμπνευση από τον Ιησού (PHOTOS)

maxresdefault.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ένας Μεσσίας που έρχεται να σώσει τον κόσμο και βρίσκεται αντιμέτωπος με την κακία των ανθρώπων; Ο Ιησούς και τα Πάθη Του ενέπνευσαν αρκετούς δημιουργούς που δεν έκρυψαν τις επιρροές τους.

Σούπερμαν

Ο εξωγήινος Καλ Ελ από τον πλανήτη Κρύπτον έρχεται στην Γη με υπερ-δυνάμεις για να σώσει τον κόσμο μας. Ως άλλος Μεσσίας επιδεικνύει πνεύμα αυτοθυσίας και πίστη προς το ανθρώπινο είδος. Στην πρόσφατη ταινία Batman v. Superman η αναλογία του Σούπερμαν με τον Ιησού είναι κάτι παραπάνω από προφανής: ο Ιησούς ίπταται πάνω από τους ανθρώπους υποσχόμενος μια σωτηρία, αλλά αποδεικνύοντας ότι ορισμένες φορές το να έχεις τη δύναμη ενός θεού κουβαλά μαζί του και μεγάλη ευθύνη. 

Lion King

Ο υιός γεννιέται και επιδεικνύεται στα ζώα της ζούγκλας, καθώς το φως πέφτει πάνω του. Στη συνέχεια, η θυσία του πατέρα θα οδηγήσει τον γιο στην ανάληψη της ευθύνης και σε έναν κόσμο, στον οποίο θα πρέπει να κυβερνήσει με αυτοθυσία. Μόνο που στον Βασιλιά των Λιονταριών, αντί για ύμνους έχουμε τα ποπ τραγούδια του Έλτον Τζον.

Χάρι Πότερ



Ένα νεαρό αγόρι γίνεται ο Εκλεκτός και καλείται να αντιμετωπίσει το απόλυτο Κακό, όπως αυτό ενσαρκώνει ο μάγος Βόλντεμορτ. Γύρω του συγκεντρώνει μία σειρά από ακόλουθους. Ο Χάρι Πότερ σέβεται μία πατρική φιγούρα -Ντάμπλντορ-, αλλά πρέπει ο ίδιος να βρει το δρόμο μέσα από τον πόνο και τη θυσία. Η ίδια η συγγραφέας των βιβλίων, Τζ.Κ. Ρόουλινγκ έχει παραδεχθεί ότι υπάρχουν παραλληλισμοί με την θρησκεία, ενώ στο τελευταίο βιβλίο ο Χάρι Πότερ επισκέπτεται τον… παράδεισο, ενώ η Ρόουλινγκ κάνει αναφορά στο Ευαγγέλιο. 

Matrix

Ο Neo είναι ο The One στον κόσμο του Matrix, όπου υπάρχει η Trinity, ενώ πολλοί κάνουν παραλληλισμούς ανάμεσα στον Μορφέα και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Η έννοια της θυσίας κυριαρχεί στην τριλογία των αδελφών Γουατσόφσκι για μία επανάσταση κατά του ψηφιακού κόσμου.

Life of Brian

Στο Ένας Προφήτης μα τι προφήτης των Monty Python, ένας κακόμοιρος άνδρας πέφτει θύμα παρεξηγήσεων καθώς όλοι τον περνάνε για τον Μεσσία. Ανελέητη σάτιρα για τη θρησκεία. Τόσο ανελέητη που διαφήμιση της εποχής ανέφερε ότι η ταινία είναι τόσο αστεία που απαγορεύτηκε στη Νορβηγία.

Το Πράσινο Μίλι

Ένας τεράστιος Αφροαμερικανός άνδρας συμβολίζει τον Μεσσία στην ταινία του Φρανκ Ντάραμποντ που βασίζεται σε μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ. Πρόκειται για έναν άνδρα που κάνει θαύματα, ο οποίος είναι θανατοποινίτης και για το πώς τον βλέπει ο φύλακας Πολ (Τομ Χανκς).

Όλη η επικαιρότητα