Ελλάδα

«Έξω οι φασίστες από τα σχολεία, οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα» – Ολοκληρώθηκε το μαθητικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

«Έξω οι φασίστες από τα σχολεία. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα», γράφει το κεντρικό πανό του μαθητικού συλλαλητηρίου που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Συντονισμού Σχολείων και Μαθητών Αθήνας.

Από νωρίς έχουν μαζευτεί αρκετοί μαθητές στα Προπύλαια και συζητούν για παρεμβάσεις που έγιναν το πρωί σε διάφορα σχολεία κατά του καλέσματος για εθνικιστικές καταλήψεις και τις επόμενες κινήσεις τους. Ταυτόχρονα, όλο και ακούς να μιλούν για κάποιο διαγώνισμα ή εργασία.

«Μαζική απάντηση σε εθνικιστικές κινήσεις, στην προκειμένη περίπτωση στις καταλήψεις, αποτελεί ευθύνη όλων μας και αφορά το μέλλον μας. Αυτά τα άτομα αύριο θα ψηφίζουν και φασιστικά κόμματα και δεν θέλουμε», επισημαίνει η Ηρώ, 16 χρονών από το 1ο ΓΕΛ Χολαργού στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Ίριδα, επίσης 16 από το ίδιο σχολείο, προσθέτει, πως οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες από τη Χρυσή Αυγή.

«Μερικοί παρερμηνεύουν τη συμφωνία για το Μακεδονικό και οι ακροδεξιοί το εκμεταλλεύονται για να περάσουν την προπαγάνδα τους». Στο Χολαργό δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή στα σχολεία, στο γειτονικό Παπάγου, όμως ναι. Ούτε στην Αγία Παρασκευή, συμπληρώνει η 16χρονη Ιφιγένεια. Και τα τρία κορίτσια, όμως, αναφέρουν, πως δυστυχώς οι περισσότεροι μαθητές είναι αδιάφοροι για τα κοινά.

«Δεν θέλουμε το φασισμό στα σχολεία μας, ούτε και πουθενά, δηλαδή», αναφέρει η Πένυ από το 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων. Στα σχολεία των Βριλησσίων δεν υπάρχουν κρούσματα με ακροδεξιούς, αλλά στη γειτονιά ναι, κάποιοι είναι στρατευμένοι, άλλοι όχι, περιγράφει η Πένυ.

Στη Δάφνη, σύμφωνα με τον 17χρονο Διονύση, έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε μαθητές και φοιτητές. Στο δικό του σχολείο, όμως, κρούσματα ακροδεξιών δεν υπάρχουν. Για τις καταλήψεις σχετικά με το Μακεδονικό, αναφέρει πως οργανώθηκε από μια πολύ μικρή ομάδα μαθητών, η οποία είναι καθοδηγούμενη.

Η πορεία ξεκίνησε κατά τις 13.30 με όλη τη ζωντάνια των νέων παιδιών. Πλαισιώθηκε και από μπλοκ φοιτητών, που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μαθητών. Η πορεία ολοκληρώθηκε περίπου μια ώρα μετά, αφού πέρασε από τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, με μια στάση στη Βουλή.

Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν από μικρή ομάδα στην «ουρά» της διαδήλωσης με ομάδα αστυνομικών, χωρίς τα επεισόδια να πάρουν έκταση.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsbeast.gr 

Όλη η επικαιρότητα