Ηλεία

Εξωδικαστικός και βλέπουμε… για τα πυροδάνεια!

Ακούστε το άρθρο

Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο απορρίπτεται η πιθανότητα ειδικής  νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά της κυβέρνησης για τα δάνεια που δόθηκαν στις ηλειακές επιχειρήσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, γνωστά και ως «πυροδάνεια».

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα, ο ειδικός τομεακός γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, η μοναδική ουσιαστικά λύση για τη ρύθμιση αυτών των δανείων είναι η αίτηση και η υπαγωγή στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, ώστε να γίνει ηλεκτρονική διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

«Μέσα από μια σύντομη και οργανωμένη σε συγκεκριμένο πλαίσιο διαδικασία ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ηλείας μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση μεταξύ άλλων και των οφειλών τους από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και εν προκειμένω τα πυρόπληκτα. Η συγκεκριμένη διαδικασία λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης για τα επόμενα τρία έτη προκειμένου να καταρτίσει ένα σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών, πρόταση που στη συνέχεια αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, αρκεί να προσέλθει στη διαδικασία των 50% των πιστωτών και από αυτούς να συμφωνήσει το 60%, ώστε να υπάρξει ρύθμιση των οφειλών», αναφέρει ο κ. Κουρμούσης, και στη συνέχει προσθέτει:

«Άρα μια πρόταση που μπορεί να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του 30% των πιστωτών μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση οφειλών προς ιδιώτες, τράπεζες δημόσιο και ταμεία. Η πρόταση αναδιάρθρωσης μπορεί κάλλιστα να περιλαμβάνει μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής, πάγωμα και διαγραφές οφειλών. Η σχετική σύμβαση ισχύει άμεσα από τον χρόνο της υπογραφής της. Δεσμεύει τους μειοψηφήσαντες καθώς και τους μη συμμετέχοντες πιστωτές, με την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί με δικαστική απόφαση αν χρειαστεί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρμούσης στην απάντησή του.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι πιθανότητες ειδικής ρύθμισης για τα «πυροδάνεια» είναι απειροελάχιστες, με συνέπεια να σφίγγει ολοένα και περισσότερο η «θηλιά» στους οφειλέτες.

Όλη η επικαιρότητα