Οικονομία

Εξοφλούν τα αυτοκίνητα για να αποφύγουν το «κούρεμα» καταθέσεων

agora2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στην εξόφληση των αυτοκινήτων που έχουν παραγγείλει, νωρίτερα από την ημερομηνία που τους έχει προσδιορισθεί από τον έμπορο, προχωρούν οι καταναλωτές που διαθέτουν e-banking. Πρόκειται για ένα ακόμη σύμπτωμα των ημερών που σχετίζεται με την αγωνία των πολιτών να μην «κουρευτούν» οι καταθέσεις τους εάν παραμείνουν στον λογαριασμό τους και κυρίως να μη χάσουν την αξία τους σε ενδεχόμενη μετάβαση στη δραχμή.

Στην ίδια λογική, οι έμποροι που εισπράττουν τα χρήματα από τους πελάτες σπεύδουν να πληρώσουν τους εισαγωγείς αυτοκινήτων. Η αλλαγή αυτή στην καταναλωτική συμπεριφορά και τα συναλλακτικά ήθη φαίνεται ότι «σώζει την παρτίδα» στην αγορά αυτοκινήτου, η οποία μετά τη συνεχή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, τώρα έχει «παγώσει».


Πάντως, όπως επισημαίνουν, μιλώντας στην «Κ», στελέχη του κλάδου, οι επισκέψεις σε εκθέσεις αυτοκινήτων είναι μεν ελάχιστες μετά την 27η Ιουνίου, αλλά όσες γίνονται μετατρέπονται σε πραγματικές πωλήσεις. Με άλλα λόγια, όποιος αυτή την εποχή περνά την πόρτα μιας έκθεσης αυτοκινήτων είναι αποφασισμένος να αγοράσει και διαθέτει και το απαιτούμενο ποσό.

Τον Ιούνιο, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα (καινούργια και εισαγόμενα μεταχειρισμένα) 12.751 οχήματα, περισσότερα κατά 21,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014. Από αυτά επιβατικά ήταν τα 11.040, περισσότερα κατά 22,1% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούνιο.

Οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών τον Ιούνιο του 2015 ανήλθαν σε 8.999 καταγράφοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014.

Συνολικά, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών είναι αυξημένες κατά 15,1% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) ότι η ανοδική πορεία που ακολουθούν από τις αρχές του έτους οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων προς επιχειρήσεις ενοικίασης, ενώ ειδικά για τον Ιούνιο αυτός είναι ο αποκλειστικός λόγος αύξησης των πωλήσεων.


Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς στην κατηγορία των καινούργιων επιβατικών, στην πρώτη θέση τον Ιούνιο του 2015 βρέθηκε η Nissan με 10,87%, ακολουθεί η Volkswagen με 8,94% και στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Opel με 8,01%.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα