Αρθρογραφία

Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μονόδρομος για την ανάπτυξη!

Ακούστε το άρθρο

Του Ανδρέα Νικολακόπουλου

Ποιος δεν θέλει το 2018 να είναι μία καλύτερη χρονιά από το 2017; Αλλά  πόσο εφικτό είναι αυτό όταν τα νούμερα της εθνικής οικονομίας το διαψεύδουν; Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι κατώτερος των προσδοκιών. Ενώ σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο οι οικονομίες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, στην Ελλάδα προσπαθούμε να φτάσουμε εκεί όπου βρισκόμασταν το 2014. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξάνονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χρέη των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ. Στα δε κόκκινα δάνεια πρέπει να είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές. Εκεί δεν χρειάζονται δείκτες και αριθμοί, αλλά το επιβεβαιώνει η καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μας.

Πως θα προχωρήσουμε μπροστά με όλα αυτά τα δεδομένα; Για ποια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο μιλάει η κυβέρνηση όταν κράτος και πολίτες «χρωστάνε της Μιχαλούς;» Ακόμη και εάν τελειώσει το Μνημόνιο τα παραπάνω δεδομένα θα εξακολουθούν να υπάρχουν. Και βέβαια θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα μέτρα, οι φόροι και τα υψηλά πλεονάσματα τα οποία υπονομεύουν την όποια αναπτυξιακή πολιτική. Και για να μιλάμε απλά και καθαρά: χρήμα στην αγορά δεν φαίνεται να πέφτει. Ούτε από κρατικές επενδύσεις (π.χ με τη μορφή δημοσίων έργων), ούτε από ιδιωτικές επενδύσεις που θα προσέφεραν πραγματικές δουλειές στους άνεργους και αύξηση του εισοδήματος σε όλους. Μοιραία λοιπόν το 2018 δεν θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2017. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι μια χρονιά στασιμότητας και φυσικά χαμένων ευκαιριών για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Η χώρα μας δεν μπορεί να πάει μπροστά με τη σημερινή στασιμότητα. Αν δεν υπάρξουν οι αλλαγές το πιθανότερο η στασιμότητα να μας οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση. Είναι μονόδρομος να δοθεί έμφαση στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα στις επενδύσεις και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε ένα νέο κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, λιγότερο ευθυνόφοβο και περισσότερο αποτελεσματικό.

Μόνη μας ελπίδα είναι να υπάρξουν γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική οικονομία πάσχει σοβαρά στον τομέα αυτό. Αφενός δεν προσελκύει ξένα κεφάλαια για επενδύσεις, αφετέρου οι εξαγωγές μας είναι ασθενικές. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι να μην εισρέει στην Ελλάδα ξένο χρήμα που θα κινήσει την εσωτερική αγορά και την ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα εσωτερικά κεφάλαια είναι περιορισμένα λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και των προβληματικών τραπεζών.

Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, φαίνεται να ασχολείται περισσότερο με την επικοινωνιακή διαχείριση που θα την οδηγήσει σε μια αξιοπρεπή ήττα στις επόμενες εκλογές, παρά με την ουσία των πραγματικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος και η οικονομία μας.  Μοιραία θα παραμένουμε βαλτωμένοι!

Ο κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας.

Όλη η επικαιρότητα