Γεύσεις

Φαγητό στην μπάρα: Η νέα διεθνής τάση

Ακούστε το άρθρο

Η κουλτούρα του φαγητού στην μπάρα τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε διεθνή τάση και πλέον δεν είναι λίγα τα μπαρ που συνδυάζουν εξαιρετικά fine drinking concepts με προσεγμένα snacks. Από gourmet street food μέχρι επιλογές με comfort χαρακτήρα, οι μπάρες του εξωτερικού παίζουν σε ταμπλό που πλέον φιλοξενεί και αξιόλογες γαστρονομικές προτάσεις.


To «The Aviary» θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα εναλλακτικό fine dining εστιατόριο

«The Aviary», Νέα Υόρκη: Αφ’ υψηλού
Στo δεύτερο blockbuster των cocktail bars των Nick Kokonas και Grant Achatz, που στεγάζεται στον 35ο όροφο του ξενοδοχείου «Mandarin Oriental» στο Μεγάλο Μήλο, το fine drinking κουμπώνει εύστοχα με το ευ τρώγειν. Το 90 θέσεων high volume bar, που άνοιξε τις πόρτες του το 2017 ως επέκταση του «Aviary» στο Σικάγο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα εναλλακτικό fine dining εστιατόριο με σκεπτόμενη κουζίνα δεδομένου ότι εδώ οι bartenders εκπαιδεύονται και λειτουργούν στη λογική των σεφ. Mixologists, βοτανολόγοι και aficionados του πάγου δίνουν ρεσιτάλ «κοκτεϊλικής» ερμηνείας, ενώ στην κουζίνα το τέμπο ορίζει ο executive chef Dan Peretta. Πιάτα όπως η «Έκρηξη της μαύρης τρούφας» (umami σε μέγεθος μιας κουταλιάς), το «Not Ramen», δηλαδή ντάσι μανιταριών, νόρι και ένα ελαφρώς ποσαρισμένο αυγό, το rib eye φάρμας από τον ποταμό Snake River ή το «Crispy Pork Skin», που ουσιαστικά είναι τραγανή χοιρινή πέτσα σερβιρισμένη με ένα βελούδινο ντιπ από καλαμπόκι αποτελούν λόγο επιστροφής. Από την επιτυχημένη φόρμουλα του «The Aviary» δεν λείπει και το speakeasy «The Office», που είναι προσβάσιμο μέσω ενός «μυστικού» περάσματος και concept που ταξιδεύει στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης: μικρά πιάτα όπως μύδια με καπνιστό μπέικον, πράσα και ψητό σκόρδο, ταρτάρ από rib eye με αγιολί μουστάρδας, κρόκο αυγού και αγγουράκια τουρσί κ.ά. πρωταγωνιστούν.


Street style hot dog, ένα από τα πιο φημισμένα snacks του «Manhattan»

«Manhattan», Σιγκαπούρη: Διεθνισμός
Ο χώρος του μπαρ του 2ου επιπέδου στο ξενοδοχείο «Regent Singapore» αποπνέει μια σικ αύρα σε όλο της το μεγαλείο, από την επιβλητική είσοδο μέχρι την επίπλωση με τις Chesterfield πολυθρόνες. Η καρδιά της αίθουσας χτυπάει στην μπάρα, όπου μια πλειάδα από signature cocktails, σπάνια bourbons, craft whiskeys και storytellings -νοητό ταξίδι στην ιστορία του κοκτέιλ- συνυπάρχουν με γαστρονομικές εκκεντρικότητες που θα ζήλευε και ο πιο φιλήδονος bon viveur. Δίκαια, λοιπόν, με τον αέρα πλέον του Καλύτερου Μπαρ στην Ασία φλερτάρει με την κορυφή της λίστας των καλύτερων μπαρ διεθνώς. Τρίτο στη λίστα των World’s 50 Best Bars 2018 προσφέρει επιλογές με ασιατικές αλλά και διεθνείς επιρροές όπως τα surf ’n’ turf καπνιστά χτένια Ατλαντικού με πουρέ σελινόριζας και αποξηραμένο τσορίθο, τάκος με «αστακό Βοστόνης», μαγιονέζα Yuzu Kosho, ενταμάμε και τομπίκο, τραγανή σφαίρα πάπιας με μπούτι πάπιας κονφί και μουστάρδα, που άνετα στέκονται σε εστιατορικό μενού επιπέδου Michelin. Hot dog και burger δίνουν και εδώ το «παρών» με προτάσεις όπως το rebellion burger με μοσχάρι angus, μαρμελάδα κρεμμύδι, τυρί Nicasio και τηγανητές πατάτες.

Ντελικάτα ταρτάρ και εκλεκτά burgers στο «The NoMad» των Will Guidara και Daniel Humm

«The NoMad Bar», Νέα Υόρκη: Street food
Στεγάζεται στο ξενοδοχείο «NoMad» και η μπάρα του βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες παγκοσμίως. Με επικεφαλής τον Bar Director Leo Robitschek, φημίζεται για την προσέγγιση της λίστας των κοκτέιλ που περιλαμβάνει twists κλασικών σταθερών αλλά και του γαστρονομικού προφίλ των πιάτων που προτείνει. Αποπνέοντας άρωμα νεοϋορκέζικου μπιστρό, το 4ο καλύτερο μπαρ παγκοσμίως βάσει της φετινής λίστας των World’s 50 Best Bars είναι ένα ακόμα εγχείρημα του διδύμου με το «άγγιγμα του Μίδα», του Will Guidara και του Ελβετού star chef Daniel Humm («Eleven Madison Park», 4o στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants 2018). Η μπάρα του, πέρα από δημιουργικά κοκτέιλ και premium αποστάγματα, συστήνει μεταξύ άλλων και φημισμένες επιλογές του ομώνυμου εστιατορίου του ξενοδοχείου με μικρές παραλλαγές, όπως το ολόκληρο κοτόπουλο με μαγιονέζα μαύρης τρούφας. Ωστόσο, η τάση του γκουρμέ street food, που έχει φτάσει μέχρι και τα πιο ψαγμένα εστιατόρια και μπάρες παγκοσμίως, αφήνει και εδώ το αποτύπωμά της. Το Humm Dog με μπέικον, μαύρη τρούφα και σέλερι αλλά και τα burgers με κιμά από κρέας ξηρής ωρίμασης γίνονται ανάρπαστα.


Στη νέα εποχή του, το εμβληματικό «Dante» διατηρεί τον ταπεινό χαρακτήρα του (πάνω). Ραγού με κόκκινο κρασί, φρέσκες παπαρδέλες και παρμεζάνα, από την αυθεντική ιταλοαμερικανικής κατεύθυνσης κουζίνα του (κάτω)

«Dante», Νέα Υόρκη: Ιταλική σχολή
Μπορεί να φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα των World’s 50 Best Bars(#9), ωστόσο ο ταπεινός χαρακτήρας του διατηρείται ανέπαφος. Η ιστορία του χώρου είναι μακρά αφού πρωτάνοιξε τις πόρτες του το 1915. Στα τραπέζια του έχει φιλοξενήσει εμβληματικές προσωπικότητες, όπως οι Ernest Hemingway, Al Pacino, Whoopi Goldberg, Bob Dylan, Patti Smith κ.ά., ενώ ήταν η επιτομή των απλούστερων καθημερινών απολαύσεων και στέκι πολλών Ιταλών μεταναστών και κατοίκων της περιοχής. Στη μετάβαση στη νέα εποχή του χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες του Linden Pride και Naren Young ως «ένα γράμμα αγάπης προς το αυθεντικό “Dante”», εκπέμποντας σύγχρονη αύρα, χωρίς όμως φιοριτούρες. Κινητήριος δύναμη της βραβευμένης μπάρας του είναι ο Young, από τα χέρια του οποίου παρελαύνουν κοκτέιλ παγκοσμίου κλάσης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που το επισκέπτονται όχι για ποτό, αλλά για να δοκιμάσουν την αυθεντική ιταλοαμερικανικής κατεύθυνσης κουζίνα του, που περιλαμβάνει comfort πιάτα όπως αγριογούρουνο ραγού με κόκκινο κρασί, φρέσκες παπαρδέλες και παρμεζάνα, αλλά και πολλές κλασικές επιλογές ιταλικών ορεκτικών, όπως buratta με πράσινα φασολάκια και σαλάτα μυρωδικών και λάδι βασιλικού αλλά και επιλογές αλλαντικών και τυριών.

Η μπάρα του «28 Hong Kong Street» (πάνω) φιλοξενεί ένα εύρυθμο cocktail soundtrack όπου σιγοντάρουν value for money snacks και πιάτα όπως το χαβανέζικο Poke με σολομό (κάτω)

«28 Hong Kong Street»: Ασιατικός μινιμαλισμός
Είναι ένα από τα κρυμμένα διαμαντάκια της εξαιρετικά υψηλού επιπέδου μπαρ σκηνής της Σιγκαπούρης. Η μπάρα του δεν λείπει από τη watch list της κριτικής επιτροπής των World’s 50 Best Bars, που τo 2018 το κατέταξε στην 34η θέση της λίστας του. Η δυναμική της πόλης στα τεκταινόμενα του παγκόσμιου bartending αυξάνεται, κάτι που την εξελίσσει σε προορισμό για τους λάτρεις της fine drinking κουλτούρας και το συγκεκριμένο μπαρ είναι από τις σταθερές-προαγγέλους του τι μέλλει γενέσθαι στον χώρο. Στην κάρτα του κλασικά κοκτέιλ συνυπάρχουν με πρωτοπόρες εκδοχές σε ένα εύρυθμο cocktail soundtrack. Σιγοντάρουν προσεγμένα και value for money snacks, τα οποία είναι ένα βασικό κομμάτι της φήμης της, με δημοφιλέστερα το burger με κιμά από τρεις διαφορετικές κοπές αμερικανικής ράτσας μοσχαριού, τσένταρ και μυστική σάλτσα με πίκλες, το χαβανέζικο Poke με σολομό (κάτι σαν το σεβίτσε), καυτερή σάλτσα, σουσάμι και taro chips, νεοϋορκέζικο σάντουιτς με παστράμι, κύμινο, ρωσικό dressing κ.ά

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο #2 του περιοδικού «Μ»

Όλη η επικαιρότητα