WEB tv Ζώα

Φάλαινα όρκα δεν αποχωρίζεται το νεκρό μωρό της και κολυμπά μαζί του στον ωκεανό [ΒΙΝΤΕΟ]

Ακούστε το άρθρο

Μία όρκα θρήνησε για τον χαμό του παιδιού της με τον δικό της τρόπο, κολυμπώντας για περισσότερο από δύο εβδομάδες με τη μικρή νεκρή φάλαινα πάνω της.

«Είναι κάτι θλιβερό» αναφέρει ο Michael Milstein της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στο CNNi. «Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι κάτι σαν μια περίοδος θρήνου. Έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, αλλά όχι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η ενήλικη φάλαινα, που έχει ονομαστεί Tahlequah ή J35 από τους ερευνητές, και το πτώμα της μικρής, εθεάθησαν τελευταία φορά το απόγευμα της Πέμπτης, 17 μέρες μετά τη γέννησή του.

Η μητέρα, για να μην αφήσει το πτώμα να βουλιάξει στον ωκεανό, το κουβαλούσε στην επιφάνεια του Ειρηνικού κοντά στην ακτή του Καναδά και των βορειοδυτικών ΗΠΑ. Οι όρκες ή αλλιώς φάλαινες δολοφόνοι, είναι αρκετά κοινωνικές, σύμφωνα με την επιστήμη.

Τα «βαθιά συναισθήματα» δεν είναι σπάνια

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το συναίσθημα είναι κάτι συχνό για τα θηλαστικά όπως οι φάλαινες, τα δελφίνια, οι ελέφαντες και τα ελάφια. Έχει αποδειχθεί πως το μυαλό της όρκας είναι μεγάλο, περίπλοκο και αρκετά αναπτυγμένο σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία σχετίζονται με το συναίσθημα, σύμφωνα με τη Lori Marino, πρόεδρο του οργανισμού Whale Sanctuary Project.

«Δεν προκαλεί έκπληξη που είναι ικανά για βαθιά συναισθήματα και αυτό μας έδειξε και η Tahlequah. Τι ένιωσε ακριβώς, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αλλά ο δεσμός μεταξύ μητέρας και μικρών είναι πολύ ισχυρός. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για τα θηλαστικά αυτά, αυτό είναι θρήνος».

ΠΗΓΗ: cnn

Όλη η επικαιρότητα