Φάμελλος για δασικούς χάρτες: «Οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν!»

Αποκρυσταλλωμένη εικόνα για όλα όσα σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες θα έχουν οι πολίτες της Ηλείας ως τις 10 Απριλίου, όπως τόνισε σε προχθεσινή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχία Ολυμπίας στην Αθήνα, ο Ηλείος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ.Φάμελλος, αφού ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του για την πρόσκληση, τόνισε ότι ο στόχος είναι να έχουν γίνει οι αναγκαίες ρυθμίσεις στα τέλη εξαγοράς και χρήσης ως τις 10 Απριλίου  με την απαραίτητη νομοθετική τεκμηρίωση.

«Δεν κλείνει η νομική πράξη ανάρτησης, ώστε να δοθεί ο χρόνος για διορθώσεις και συμπλήρωση ρυθμίσεων. Η νομοθετική ολοκλήρωση και τεκμηρίωση με εγκυκλίους θέλουμε να είναι στη διάθεση των πολιτών έναν μήνα πριν, ώστε να μην υπάρχει ασάφεια ακόμα και για το κόστος εξαγοράς  για εκτάσεις που ήταν δάση το 1945 και είναι αγροί ή άλλης χρήσης, διότι είναι πολλές και συνδέονται με ΟΠΕΚΕΠΕ», τόνισε ο κ.Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της κυβέρνησης το ενδιαφέρον είναι αυξημένο ώστε να μην αναιρεθεί η αγροτική χρήση στις εκτάσεις.

Μάλιστα, σημείωσε πως υπάρχει η δικλίδα ώστε οι χάρτες να πάνε «προς ενημέρωση» και όχι «προς κύρωση» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ήδη έχουν εξαιρεθεί οι οικισμοί και οι εκτάσεις που είναι σε διαδικασία αντίρρησης αλλά και εκχώρησης. «Έτσι αποτρέπουμε ένα θεσμικό γεγονός που θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη», τόνισε.

Ο υπουργός τόνισε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε, λύνονται αρκετά από τα ζητήματα που είχαν προκύψει (π.χ. αναδασωτέες εκτάσεις μετά τις πυρκαγιές και διευκρίνισε ότι τις άρσεις αναδάσωσης θα τις κάνουν οι υπηρεσίες, , καθώς έχει προβλεφθεί η ενίσχυσή τους με εποχιακό προσωπικό.

Παράταση και διευκόλυνση στους δήμους

Όσον αφορά τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις, ο κ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι είναι ευθύνη των δήμων να εισάγουν στο κτηματολόγιο τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων, προσθέτοντας ότι οι περιοχές κατοικίας έχουν εξαιρεθεί από την  ανάρτηση των δασικών χαρτών.

«Βούλησή μας είναι να υπάρξει ρύθμιση ως τις 7 Μαΐου, ώστε οι δήμοι να εισάγουν οικιστικές πυκνώσεις μέχρι και την τελευταία μέρα. Αν δεν προστατευθεί η περιοχή κατοικίας, είναι ευθύνη του δήμου» είπε ο κ.Φάμελος ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα τέλους αντίρρησης για περιπτώσεις οικισμού, εποικισμού ή εκκρεμείς πράξεις δασαρχείων.

Ο Ηλείος υπουργός δήλωσε ότι η παράταση που δόθηκε είναι 105 ημερών συνολικά (από 60) και ολοκληρώνεται στις 7 Μαΐου για την Ηλεία. Για το ενδεχόμενο νέας μείωσης των τελών αντίρρησης –αίτημα που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ΔΗμ.Μανώλης- δεν φάνηκε να αφήνει πολλά περιθώρια, λέγοντας ότι ήδη έχει μειωθεί αρκετά στις κατηγορίες έως 20 στρέμματα, που είναι και οι πολυπληθέστερες. Ολοκληρώνοντας, ο κ.Φάμελλος δήλωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσής της, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση συνολικά είναι αντίθετοι στην εμπορική εκμετάλλευση και την καταπάτηση του δάσους.

«Τα προβλήματα λύνονται σιγά σιγά το 95% των προβλημάτων έχει απαντηθεί με την τροπολογία. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και θα υπάρχει κανονικότητα και νομιμότητα» δήλωσε μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο κ.Φάμελος.

Οι προτάσεις Γεωργιόπουλου

Από την πλευρά του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλου, τονίστηκαν επιμέρους ζητήματα που αφορούν την Ηλεία κα απαιτουν ειδικές παρεμβάσεις, όπως οι εκτάσεις που δόθηκαν σε πρόσφυγες στη Γαστούνη το 1931, η κοιλάδα του Αλφειου, για την οποία επισήμανε ότι οι παρόχθιες εκτάσεις έχουν κηρυχθεί συλλήβδην αναδασωτέες, και περιπτώσεις αναδασμού που τώρα εμπλέκουν τους πολίτες χωρίς τη θέλησή τους. Μάλιστα, ο κ.Γεωργιόπουλος ζήτησε για τα ποτάμια ειδική μέριμνα για να λυθεί το πρόβλημα.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες ενημέρωσης που έκανε η ΠΕ Ηλείας μαζί με άλλους φορείς, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας τόνισε ότι ο κλήρος έιναι πολυκερματισμένος και πρότεινε να αποδίδεται το τέλος αντίρρησης ανά ΑΦΜ και όχι ανά αγροτεμάχιο, ζητώντας παράλληλα γενναία ελάφρυνση του τέλους ή εξαίρεση, ειδικά για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Επίσης, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι το 30% των δηλούμενων εκτάσεων στη νότια Ηλεία είναι «αναδασωτέες» ζήτησε να μην σταλούν στον οργανισμό πριν από την οριστική κύρωση. Τέλος, κατέθεσε το αίτημα αποσαφήνισης του καθεστώτος εξαγοράς, ώστε να μην αυτοπαγιδευτούν οι πολίτες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράταξη αλλά και την εξαίρεση των αναδασωτέων με την προχθεσινή τροπολογία, προσθέτοντας ότι «οι δασικές υπηρεσίες έχουν γνώση του τι έχει γίνει και θα το διορθώσουν όπως πρέπει»

Τι ζήτησε η Ομοσπονδία

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μανώλης, στάθηκε στην ανάγκη μείωσης των τελών αντίρρησης, θεωρώντας ότι είναι υψηλά για τη σημερινή εποχή και στην υποβολή ενιαίου τέλους για όλα τα κτήματα. Παράλληλα πρότεινε να οριστεί το τέλος εξαγοράς μιας έκτασης στο 25% της αντικειμενικής της αξίας, κάτι που ο κ.Φάμελος το άφησε ανοιχτό. Παράλληλα, ο κ.Μανώλης ζήτησε απλοποίηση των διαδικασιών στις διορθώσεις, για να μην ταλαιπωρηθεί ο πολίτης, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει νομοθετικό «παραθυράκι» για ληφθεί υπόψη ο χάρτης του 1960 αντί για του 1945.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους πολίτες και η απάντηση ερωτήσεων από τον κ.Φάμελλο.