Κόσμος

Φαύλος κύκλος αίματος στο Λονδίνο: Δύο ακόμη θύματα του «Τζακ του Αντεροβγάλτη»

Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες επιθέσεις με μαχαίρι συνταράσσουν την βρετανική πρωτεύουσα – Δύο  ακόμη θύματα ανεβάζουν τον απολογισμό στους πέντε νεκρούς  μέσα σε μία εβδομάδα  – Πάνω  από 23 θύματα μόνο φέτος  – Πυρά κατά Μέι για αδράνεια

Ένα φαύλο κύκλο βίας και αίματος φαίνεται ότι βιώνει το Λονδίνο με πολλούς να παραλληλίζουν τις δεκάδες επιθέσεις με μαχαίρι στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας με μία σύγχρονη εκδοχή του Τζακ του Αντεροβγάλτη.

Ένας έφηβος έγινε το πέμπτο θύμα μίας τέτοιας επίθεσης μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή, όταν μαχαιρώθηκε λίγα μέτρα μακριά από σταθμό του μετρό στο Λονδίνο. Ο θάνατός του έρχεται μία ημέρα μετά από εκείνον ενός 37χρονου, ο οποίος κατέληξε χθες και ο οποίος είχε μαχαιρωθεί το απόγευμα της Κυριακής.

Όσον αφορά τον έφηβο, η αστυνομία κλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο δυτικό Κένσινγκτον, έπειτα από μαρτυρία ότι ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε και στο σημείο έσπευσαν περιπολικά και ασθενοφόρα. Ο έφηβος έφερε τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο του κεντρικού Λονδίνου, όπου εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα. Για το περιστατικό δεν έγινε κάποια σύλληψη, ενώ οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, την Κυριακή, στο Σόχο, λίγο μετά τις 6 το πρωί, βρέθηκε με τραύματα από μαχαίρι ένας 37χρονος. Όντας σε κρίσιμη κατάσταση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και εξέπνευσε χθες.

Τόσο η αιματηρή επίθεση στο Κένσινγκτον, όσο και ο θάνατος του 37χρονου έρχονται σε μία στιγμή που η βρετανική πρωτεύουσα βιώνει ένα μπαράζ εγκλημάτων με μαχαίρι, τις τελευταίες εβδομάδες.

Την περασμένη Παρασκευή μία 17χρονη μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε μία -καθ’ όπως φαίνεται- άνευ κινήτρου επίθεση στο Χάρολντ Χιλ.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, εξέφρασε τον θυμό και την θλίψη του για τη δολοφονία της νεαρής. Σε tweet του ανέφερε: «Θλίβομαι από το θανάσιμο μαχαίρωμα ενός 17χρονου κοριτσιού στο Χάβερινγκ. Οι σκέψεις μου είναι στους οικείους της. Με γεμίζει θυμό το γεγονός ότι βίαιοι εγκληματίες στοχεύουν νεαρούς Λονδρέζους που έχουν μπροστά όλη τους τη ζωή. Συστήνω σε όλους όσους έχουν πληροφορίες να ειδοποιούν την αστυνομία».

«Έτρεχε ξυπόλυτος να σωθεί»

Την τελευταία εβδομάδα, άλλο ένας  άνδρας, ο Yousef Makki, έπεσε νεκρός από μαχαίρι στο χωριό Hale Barns, ενώ επισκεπτόταν φίλους του  και ένας 26χρονος Ισπανός, ο Ντέιβιν Μαρτίνεζ, μαχαιρώθηκε μετά από ανελέητο κυνηγητό στο Λέιτον.

«Βοήθεια!!!Με κυνηγάνε!!!», φώναζε ο 26χρονος προτού αφήσει την τελευταία του πνοή, όπως υποστηρίζει γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε την Τετάρτη και ο νεαρός δέχθηκε έξι μαχαιριές. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», του επιτέθηκαν τρία άτομα ενώ βρισκόταν σε σπίτι. Μετά τις μαχαιριές που δέχθηκε, ο 26χρονος έτρεχε ξυπόλυτος στο δρόμο για να γλυτώσει καλώντας σε βοήθεια.

«Κατέρρευσε στο δρόμο. Δεν φορούσε παπούτσια, ούτε και μπουφάν. Θα έλεγε κανείς ότι έτρεχε να σωθεί. Προσπάθησε να πει το όνομά του, μόνο είπε  ότι ήταν Ισπανός», δήλωσε η μάρτυρας.

Την ίδια ημέρα, το πτώμα μίας 34χρονης Γαλλίδας, βρέθκε κήπο κατοικίας που πιστεύεται ότι ήταν το σπίτι της, στο Δυτικό Λονδίνο. Και εκείνη έφερε τραύματα από μαχαιριές.

Συνολικά φέτος έχουν ανοίξει 23 έρευνες για δολοφονίες με μαχαίρι στο Λονδίνο, με τις 12 εξ αυτών τις τελευταίες 17 ημέρες.

Βολές κατά της Μέι για αδράνεια

Η κυβέρνηση της Μέι δέχεται βροχή σχολίων για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει το κύμα βίαιης εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, μέσα σε πέντε χρόνια, οι δολοφονίες εφήβων με μαχαίρι στους δρόμους του Λονδίνου έχουν διπλασιαστεί.

Οι γιατροί δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τρία παιδιά την ημέρα , κατά μέσο όρο, που έχουν πέσει θύματα εγκληματικής πράξης με μαχαίρι, όπως προκύπτει από στοιχεία της βρετανικής αστυνομίας.

Τα επίπεδα εγκληματικότητας με θύματα εφήβους είναι τα υψηλότερα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Όλη η επικαιρότητα