Ηλεία Κόσμος

Φέρμο Ιταλίας: Συμπόσιο μουσικής με την Ηλεία παρούσα

Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019 στην πόλη Fermo, πρωτεύουσα της Επαρχίας Μάρκε της Ιταλίας, η συναυλία με τίτλο «Symposium Mousikae» (μτφ Συμπόσιο Μουσικής), που είχε προαναγγείλει η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ στο φύλλο της περασμένης Κυριακής…

Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο οδοντίατρος Γιάννης Κορκολής, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο, κατόπιν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, τώρα διαμένει μόνιμα στο Φέρμο και εργάζεται εκεί (και στο Μιλάνο). 

Πέρα από το γεγονός ότι ο εμπνευστής της εκδήλωσης έλκει την καταγωγή του από την Ηλεία, ο νομός μας –και κατ` επέκταση και η Ελλάδα- εκπροσωπήθηκε από αξιόλογους μουσικούς που ταξίδεψαν στην Ιταλία, και αποτέλεσαν ένα μουσικό σχήμα που πρωταγωνίστησε στην πολυπολιτισμική εκδήλωση…
Μια εκδήλωση που υποστηρίχτηκε από το δήμο του Φέρμο και αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Piazzale Azzolino, αλλά λόγω βροχόπτωσης, φιλοξενήθηκε εν τέλει στο θέατρο Cinema Sala Degli Artisti. Ο χώρος ήταν κατάμεστος ενώ και στο φουαγιέ του θεάτρου βρέθηκαν τουλάχιστον 50 άτομα που άκουγαν τη μουσική.

Στα αξιοσημείωτα ήταν τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν (σ.σ. δυο πυροσβέστες κάθονταν στην είσοδο του θεάτρου και όταν η αίθουσα γέμισε, δεν επέτρεπαν σε κανέναν να εισέλθει και να σταθεί όρθιος).
Η συναυλία περιλάμβανε 3 μέρη… στο πρώτο μέρος η Ιταλίδα τραγουδίστρια Frida Neri και η αλγερινής καταγωγής τραγουδίστρια Αssa Gouizi τραγούδησαν τραγούδια της Ν. Ιταλίας και της Μεσογείου.

Στο δεύτερο μέρος που ήταν και το μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, εννεαμελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του 18χρονου Νικόλα Κορκολή (σ.σ. γιου του διοργανωτή) παρουσίασε ένα πρόγραμμα Ελληνικών τραγουδιών, λαϊκών και παραδοσιακών.
Στην ορχήστρα αυτή έπαιξαν οι Ηλείοι μουσικοί, Παύλος Αυγερινόπουλος (Μπουζούκι), Βασίλης Αυγερινόπουλος (Μπουζούκι & Μπαγλαμάς), Πρεσβύτερος Γεώργιος Αναγνωστόπουλος (Βιολί), Φώτης Τζανέτος (Κλαρίνο), Γιάννης Κορκολής (Ακουστική Κιθάρα), Νικόλας Κορκολής (Ηλεκτρική Κιθάρα και Τζουρά) και οι Katerina Dionisi (Πλήκτρα), Anita Morelli (Ντραμς) και Cristiano Coradetti (Μπάσο).

Τραγούδησαν ο Γιάννης Κορκολής, ο οποίος είχε και την παρουσίαση του προγράμματος, ο Νικόλας Κορκολής ο οποίος είχε και την ενορχήστρωση καθώς και τη δ/νση ορχήστρας, και ο Πρεσβύτερος Γεώργιος Αναγνωστόπουλος.
Η μουσική εκδήλωση περιλάμβανε και παρουσίαση Ελληνικών χορών με παραδοσιακές ενδυμασίες από το χοροδιδάσκαλο που μένει μόνιμα στην Ανκόνα, Κώστα Ζαλάβρα και το Βασίλη Αυγερινόπουλο.
Πριν το τέλος του δεύτερου μέρους έγινε απαγγελία του ποιήματος «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, στα Ελληνικά από τον Παύλο Αυγερινόπουλο και στα Ιταλικά από τη Lucia Gasparrini, σύζυγο του Γιάννη Κορκολή.
Στο τρίτο μέρος το εξαμελές συγκρότημα «Kronos» παρουσίασε ένα πρόγραμμα από ροκ συνθέσεις.
Η εκδήλωση έκλεισε με το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι «Σαράντα Παλληκάρια».

Ο αντιδήμαρχος του Fermo, Fransesco Trasati, μίλησε με επαινετικά λόγια τόσο για την επιτυχημένη εκδήλωση, όσο και για τους συμμετέχοντες μουσικούς και συνεχάρη προσωπικώς το Γιάννη Κορκολή και τον Παύλο Αυγερινόπουλο.
Μεταξύ των θεατών ήσαν και πολλοί Ιταλοί μουσικοί, οι οποίοι συνεχάρησαν εγκάρδια τους μουσικούς που έλαβαν μέρος και κυρίως το Ελληνικό γκρουπ, λέγοντάς τους “Coplimenti”.
Φανερά ευχαριστημένος ο κόσμος δεν έδειχνε διατεθειμένος να αποχωρήσει μετά το τέλος της εκδήλωσης παραμένοντας στο φουαγιέ… ήταν η στιγμή που ο Παύλος Αυγερινόπουλος συνοδευόμενος από Ιταλούς μουσικούς, πήρε το μπουζούκι του και έπαιξε τον «Ζορμπά», τον οποίο χόρεψαν οι χορευτές που συμμετείχαν και όλοι οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν το ρυθμό με  παλαμάκια…
Η επιτυχία της εκδήλωσης ώθησε όλους τους συμμετέχοντες να δώσουν την από κοινού υπόσχεση να επαναληφθεί νέα συναυλία, το καλοκαίρι του 2020 σε μεγαλύτερο χώρο της πόλης Fermo.

Όλη η επικαιρότητα