Ηλεία Πολιτισμός

Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας: Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής ανοίγει την «αυλαία»

Ακούστε το άρθρο

Με την παράσταση «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου ανοίγει σήμερα στις 9:30 το βράδυ η «αυλαία» του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, στο Θέατρο Φλόκα, εκεί που θα φιλοξενηθούν όλες οι παραστάσεις του φετινού προγράμματος. Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί και το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ.

Ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» είναι το τελευταίο έργο του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού,  που σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης -ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση μαζί με τον Δημήτρη Φιλιππίδη- κρατώντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με έναν εξαιρετικό θίασο στο πλευρό του. Η κωμωδία του Μολιέρου αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα θεατρικά κείμενα και γοητεύει αιώνες το κοινό, καθώς αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή προσπαθώντας να ξορκίσει μέσα από το γέλιο φόβους και αμφιβολίες.

Το έργο

Ο Μολιέρος μέσα από τη συγκεκριμένη κωμωδία ασκεί με οξυδέρκεια κριτική στην κοινωνία και στα ήθη, στην ιατρική σοβαροφάνεια και στην απληστία, ενώ παράλληλα παρατηρεί την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων για την «πρωτοκαθεδρία» μέσα στο σπίτι. Τέλος, κριτικάρει έντονα την τσαρλατάνικη ιατρική της εποχής του. Η ιδιαιτερότητα του έργου έγκειται και στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Μολιέρος ερμήνευσε το ρόλο του Αργκάν και στην τέταρτη παράσταση του έργου, στις 17 Φεβρουαρίου 1673, κατέρρευσε με το κλείσιμο της αυλαίας, για να πεθάνει λίγο αργότερα σπίτι του.

   Παίζουν οι, Πέτρος Φιλιππίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Τάκης Παπαματθαίου, Τάσος Γιαννόπουλος, Αντίνοος Αλμπάνης, Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νεφέλη Κουρή, Ρένος Ρώτας, Θάλεια Σταματέλου, Χάρης Χιώτης, Βαγγέλης Κυπαρίσσης.

Τιμές εισιτηρίων:  20 ευρώ κανονικό και 15 ευρώ  (φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ και παιδικό από 6 έως 12 ετών)

Προπώληση εισιτηρίωνviva.gr και σε όλα τα σημεία προπώλησης του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.

Όλη η επικαιρότητα