Χωρίς κατηγορία

Φεστιβάλ σε διαδραστική σχέση!

festival_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους επισκέφθηκε χθες η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις δραστηριότητές του και να παραβρεθεί στην ξενάγηση των ξένων επισκεπτών του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης της η κ. Βλαζάκη άφησε –με τις δηλώσεις της- ένα (ανοικτό) παράθυρο αισιοδοξίας πως γίνονται όλα αυτά που πρέπει ώστε στο άμεσο μέλλον να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του Φεστιβάλ για επίσημη θεσμοθέτηση του…

Μάλιστα η κα Βλαζάκη συνέδεσε την μελλοντική λειτουργία του Φεστιβάλ ως μια δράση που θα διαθέτει διαδραστική σχέση και με τους ιστορικούς χώρους της Ηλείας (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Ήλιδα, Κάστρο Χλεμούτσι κ.α.)…

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

Η κυρία Βλαζάκη φτάνοντας το μεσημέρι της Παρασκευής στην έδρα του Φεστιβάλ στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο είδε να την υποδέχονται ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας -και πρόεδρος του ΦεστιβάλΓιώργος Γεωργιόπουλος και ο βοηθός του Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού-Πολιτισμού και Αθλητισμού Δημήτρης Κωσταριάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου μαζί με τα μέλη της γραμματείας Νίκο Θεοδοσίου και Χρήστο Κωνσταντόπουλο.

Περιηγήθηκε στους χώρους της εισόδου του Συνεδριακού Κέντρου όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ιδίοις όμμασοι τα «ζιζάνια» του Φεστιβάλ να δημιουργούν και να συζητήσει μαζί τους.

Ακολούθησε συνάντηση-συζήτηση στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, μετά το πέρας της οποίας η κα Βλαζάκη δήλωσε ότι: «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα ο Υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς στηρίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους που θεωρούμε ότι είναι ένας πολύ πετυχημένος θεσμός, πολύ σημαντικός, όχι μόνο στα όρια της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, αλλά όλης της Ελλάδας και εκτός αυτής. Από την πλευρά μας με διάφορους τρόπους προσπαθούμε να βοηθήσουμε το Φεστιβάλ οικονομικά, με διάφορες ρυθμίσεις που θα γίνουν για προγραμματική σύμβαση και νομική στήριξη και βεβαίως θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο να βοηθήσουμε και να εντάξουμε τις εργασίες του Φεστιβάλ και τους χώρους με την βαριά κληρονομιά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή με διάφορες δράσεις».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε πως: «Η παρουσία της κ. Βλαζάκη στο Φεστιβάλ δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Υπουργείου για αυτόν τον επιτυχημένο θεσμό που καταξιώνει την περιοχή μας όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και διεθνώς. Επεξεργαζόμαστε από την πλευρά της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου, των υπόλοιπων υπηρεσιών αλλά και από την δική μας πλευρά με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ την προγραμματική σύμβαση με βάση την οποία τα επόμενα χρόνια το Φεστιβάλ θα έχει την βεβαιότητα της υποστήριξης της οικονομικής και της θεσμικής γενικότερα, γιατί έχει δρόμο μπροστά του. Όπως μας είπε η κ. Βλαζάκη πρέπει να δει και άλλες πλευρές δράσεων που έχουν σχέση με τον τόπο μας και μπορούν να καταστήσουν τον θεσμό ακόμα περισσότερο επιτυχημένο στην πορεία που χαράζουμε μαζί ενώ παράλληλα  θα δούμε και τους τρόπους που θα στεγάσουμε το Φεστιβάλ αυτό ως διοικητική μονάδα».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου δήλωσε: «Καλωσορίζω και εγώ την κ. Βλαζάκη τονίζοντας πως είναι η πρώτη γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού που επισκέπτεται το Φεστιβάλ, ένα καθαρό σημάδι ότι η συνεργασία με το υπουργείο βαθαίνει. Όπως είπε και η ίδια, διαπιστώνει ότι εδώ υπάρχει μια σύνδεση του αρχαίου πολιτισμού με τον σύγχρονο πολιτισμό. Έρχονται οι άνθρωποι, από Ελλάδα και εξωτερικό και φροντίζουμε να γνωρίζουν από κοντά τον αρχαίο πολιτισμό και διαπιστώνουμε ότι έχουμε συνέχεια. Είναι ένα μήνυμα ότι αυτή η κρίση που υπάρχει είναι προσωρινή. Από την στιγμή που εκπαιδεύονται νέοι άνθρωποι σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα και αυτό το φεστιβάλ είναι ελπίδα και είναι ελπιδοφόρο ότι η Πολιτεία, το νοιώθουμε αυτό, ότι το αγκαλιάζει ζεστά αυτή την στιγμή».

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση πήρε μέρος και ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας.

Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Μετά την αποχώρηση της από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κατευθύνθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, στην Παλαιά Αγορά. Εκεί όπου ξεναγήθηκε (σ.σ. μαζί με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ από διάφορες χώρες), στους χώρους και τα εκθέματα του μουσείου από την Έφορο αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφύλη Κόλλια.

Μετά την ξενάγηση της η κα Βλαζάκη δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ πως… «Το νέο μουσείο που στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο για την πόλη φέρνει κοντά του το Φεστιβάλ. Πιστεύω πως αυτό θα συνεχίζεται και στο μέλλον. Το μουσείο του Πύργου είναι διαχρονικό και δείχνει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ηλείας. Αυτή τη στιγμή, γίνεται προσπάθεια να υπάρχει προσωπικό και να είναι ανοιχτός ο χώρος. Η προσπάθεια γίνεται με διάφορους τρόπους όπως η πρόσληψη του αναγκαίου εποχικού προσωπικού, που όπως πολύ καλά γνωρίζετε με την συνταξιοδότηση των φυλάκων βρισκόμαστε πλέον σε μεγάλη ανάγκη πρόσληψης προσωπικού. Αυτό προσπαθούμε να το θεραπεύσουμε του χειμερινούς μήνες με προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, και βεβαίως από την Άνοιξη με τους εποχικούς φύλακες».

Σήμερα η τελετή απονομής των βραβείων του Φεστιβάλ – Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Με την τελετή απονομής των βραβείων να αποτελεί πόλο έλξης για τους πολυάριθμους φίλους και συμμετέχοντες συνεχίζεται σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με ώρα έναρξης στις 8.30 μ.μ.

Σήμερα το πρωί επίσης θα πραγματοποιηθεί και η δράση «Γνωριμία με τη γη της Ολυμπίας – Επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία» (στις 11 π.μ.).

Αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ. στο θέατρο «Απόλλων» θα γίνει η εκδήλωση για την προστασία των παιδιών-θυμάτων πολέμων και καταστροφών. Το απόγευμα, και πάλι στο «Απόλλων» θα γίνει η έναρξη του αφιερώματος «6 + 6 Κινηματογραφική πρωτοπορία και εκπαίδευση» που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έξι κλασικές, πλέον, ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, που με ήρωες παιδιά και νέους εξέφρασαν νέα κινηματογραφικά ρεύματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλικό Νεορεαλισμό, γαλλική Νουβέλ Βαγκ κλπ.), καθώς και έξι ταινίες που έχουν στο επίκεντρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 19.00 και στις 21.00.

Όλη η επικαιρότητα