Επιστήμη

Φέτος αναμένουν οι Ρώσοι την άδεια για τον τουρκικό πυρηνικό σταθμό

Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος ότι θα εκδοθεί εντός του έτους η άδεια λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Ακουγιου, απέναντι από την Κύπρο και κοντά στη Ρόδο και το Καστελλόριζο , εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής της ρωσικής Rosatom, Αλεξέι Λχάτσεφ.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Ατομικής Ενέργειας, κατά την παρουσία του στην 61η Σύνοδο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε ότι η ανέγερση του σταθμού, συμπεριλαμβανομένων και των υδραυλικών εγκαταστάσεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και για το λόγο αυτό δήλωσε αισιόδοξος για την μελλοντική πορεία των έργων. «Επειδή έχουμε απευθείας συνεργασία με τη ρυθμιστική αρχή της εταιρείας μας στην Τουρκία, ελπίζουμε ότι θα πάρουμε την άδεια φέτος» τόνισε.

Η αρχική συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Ακουγιου υπεγράφη το 2010, μετά την ανάθεση του έργου από την τουρκική κυβέρνηση στη ρωσική κρατική εταιρεία. Ο σταθμός θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες, θα είναι ισχύος 4.800 MWatt και η κατασκευή του αναμένεται να κοστίσει 20 δισ. δολάρια. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το σταθμό προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2023.

in.gr

Όλη η επικαιρότητα